Ψυχολογία - Σχέσεις

11/01/2016 - 07:31

Όταν το παιδί δεν μιλάει σε ορισμένες συνθήκες

yle="text-align: justify;">Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *    Όταν το παιδί δεν μιλάει σε καταστάσεις που προσδοκάται η επικοινωνία, ενώ μιλάει σε άλλες, τότε η διαταραχή αυτή ονομάζεται «Επιλεκτική Βωβότητα» ή «Εκλεκτική Αλαλία».


Πρόκειται για μια διαταραχή πρωτοεμφανιζόμενη στη παιδική ηλικία , με ηλικία έναρξης τα 4-5 έτη. Η διάγνωση τίθεται όταν το παιδί δεν μιλάει για τουλάχιστον ένα μήνα σε συγκεκριμένες κοινωνικές καταστάσεις ή στο σχολείο. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν αυτή η κατάσταση συμβαίνει τις πρώτες 2-3 εβδομάδες που το παιδί ξεκινάει το σχολείο.


Τα παιδιά αυτά κατανοούν και χρησιμοποιούν φυσιολογικά το λόγο όταν δεν αντιμετωπίζουν αγχογόνες καταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν πρόβλημα στην αντίληψη ή εκφορά του λόγου, πρόβλημα που θα έβγαινε σε όλες τις καταστάσεις που το παιδί θα έπρεπε να επικοινωνήσει. Η διαταραχή αυτή θεωρείται μορφή κοινωνικής φοβίας, καθώς εκδηλώνεται μόνο σε καταστάσεις κοινωνικής συναναστροφής με κύριο άγχος και φόβο του παιδιού το ότι τα βλέμματα των άλλων θα είναι πάνω του και θα το κρίνουν.


Μεγάλο ποσοστό των παιδιών με επιλεκτική αλαλία έχει ιστορικό καθυστερημένης έναρξης της ομιλίας ή διαταραχών του λόγου. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της διαταραχής αυτής είναι το υπερβολικό άγχος στο παιδί, η γεωγραφική ή κοινωνική απομόνωση, το παιδί να είναι μέλος μειονότητας ή δίγλωσσο, να έχει προέλευση από οικογένειες με ιστορικό ντροπαλότητας/ επιλεκτικής αλαλίας/ ψυχιατρικής ασθένειας ή, τέλος, να υπάρχουν δυσλειτουργικά μοντέλα επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια.


Διάφορα τραυματικά γεγονότα μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση της διαταραχής αυτής, όπως μια απώλεια, διαζύγιο γονέων, μετακόμιση ή μετανάστευση, η είσοδος του παιδιού στο σχολείο, αρνητικά σχόλια και πειράγματα από συμμαθητές και ενήλικες, καθώς και η αυξημένη προσοχή και φροντίδα του παιδιού.


Σκεφτείτε τη βωβότητα ως παθολογική ντροπαλότητα. Ντροπαλότητα σε υπερβολικό βαθμό. Το παιδί είναι τόσο παραλυμένο από φόβο που δεν μπορεί να μιλήσει. Αυτά τα παιδία υποφέρουν σιωπώντας. Μην επαναπαύεστε στην σκέψη ότι είναι απλά ντροπαλά γιατί τότε τους στερείτε τη βοήθεια και την ανακούφιση που έχουν ανάγκη.

 


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net




 

Μοιράσου το άρθρο!