Ταξίδι στο Χθες

18/03/2013 - 19:06

Ποτοποιίες Λέσβου - Η ιστορία της ποτοποιίας Γιαννατσή

Ποτοποιίες Λέσβου - Η ιστορία της ποτοποιίας Γιαννατσή

Ο Δημήτρης Γιαννατσής ιδρυτής της ποτοποιίας

Παλιό γεμάτο μπουκάλι ούζου της ποτοποιίας

Παλιό μπουκάλι Brandy της ποτοποιίας Γιαννατσή

Διαφήμιση της ποτοποιίας Γιαννατσή.

Ετικέτα ούζο Πλωμαρίου Γιαννατσή.

Ετικέτα ούζο Πλωμαρίου Γιαννατσή.

Ετικέτα ούζο Πλωμαρίου Γιαννατσή.

Ετικέτα ούζο Πλωμαρίου Γιαννατσή το 45άρι

Ετικέτα ούζο Πλωμαρίου Γιαννατσή το 38άρι

Ετικέτα ούζο Πλωμαρίου Γιαννατσή το 42άρι

&n

bsp;

O Δημήτριος Δημοσθένους Γιαννατσής γεννημένος στο Πλωμάρι ιδρύει την ποτοποιία το 1932 στον Αγιο Παντελεήμονα Πλωμαρίου, Αργότερα πουλάει αυτές τις εγκαταστάσεις και κατεβαίνει στην κεντρική αγορά του Πλωμαρίου όπου και συνεχίζει την λειτουργία της.

Ο ίδιος με ένα υπάλληλο για βοηθό παράγει ούζο, κονιάκ, και κρασί. Τροφοδοτεί με προιόντα του την αγορά του Πλωμαρίου, της Αγιάσου (στέλνει εμπορεύματα στον αδελφό του που είναι μόνιμα εγκαταστημένος εκεί) αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Μυτιλήνης , ενώ σε συνεργασία με τον αδελφό της γυναίκας του στέλνει προιόντα του και στην Αθήνα.

Αποκτά ένα γιό και μιά κόρη. Ο γιός του φεύγει στην Αμερική και ο Δημήτρης Γιαννατσής μην έχοντας συνεχιστή της οικογενειακής παράδοσης πουλάει την ποτοποιία το 1971 σε δύο Πλωμαρίτες (τους Μαμάκο και Πρωτούλη ) που διατηρούν την επωνυμία .

Στις αρχές της δεκαετίας του 90 την ποτοποιία αγόρασε ο Γ. Καβαρνός ο οποίος με την σειρά του διατήρησε κι αυτός τον διακριτικό τίτλο της ποτοποιίας.

Σημερινοί ιδιοκτήτες είναι οι Συρέλλης , Μουφλουζέλλης και Γρηγορίου οι οποίοι αγόρασαν την ποτοποία το 2006. 

 

Μάκης Μπεκιάρης / Lesvosoldies.gr
Υ.Γ. Ευχαριστώ πολύ την Ποτοποιία  Γιαννατσή για το φωτογραφικό υλικό και πληροφοριακό υλικό που ευγενικα παραχώρησαν για το αφιέρωμα.
                                                                                                                              
 
 

 
Σημείωση Lesvosnews.net : Το αφιέρωμα σε ποτοποιίες της Λέσβου που ο Μάκης Μπεκιάρης ετοίμασε  θα θέλαμε να τονίσουμε  για μία ακόμη φορά ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχει διαφημιστικό χαρακτήρα και ούτε προσβλέπει σε πιθανή προβολή ορισμένων εταιριών. Σκοπό έχει την από κοινού με τους αναγνώστες της ιστοσελίδας ιστορική αναδρομή των δύο τελευταίων αιώνων της οικονομικής και όχι μόνο δραστηριότητας της ποτοποιίας της συνυφασμένης με την ιστορία του νησιού με κάποιες γνωστές και άγνωστες πτυχές της πορείας κάποιων ανθρώπων που με μεράκι όνειρα και πείσμα δούλεψαν για γενιές τις επιχειρήσεις αυτές.
 
Μάκης Μπεκιάρης: Αναφορά στο αφιέρωμα θα γίνει σε ποτοποιίες που δραστηριοποιήθηκαν τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα(περίπου μέχρι το 1960) .Οι εταιρείες του αφιερώματος επιλέχθηκαν βάσει του υπάρχοντος φωτογραφικού αλλά και πληροφοριακού υλικού υποστήριξης των άρθρων , είτε ανήκε στην προσωπική μου συλλογή είτε ανήκε στα αρχεία των διάφορων ποτοποιών οι οποίοι ευγενικά το παραχώρησαν. Με την ευκαιρία θα ήθελα να προσκαλέσω και μέσα από αυτήν την ιστοσελίδα ποτοποιούς που έχουν υλικό και θέλουν να γράψουν μια μικρή ιστορική αναδρομή της εταιρείας τους να το στείλουν στην ιστοσελίδα (info@lesvosnews.net) για να τους γίνει κάποιο αντίστοιχο αφιέρωμα.Εύχομαι για μια ακόμα φορά να απολαύσετε και τούτο το ταξίδι…
 
 
Διαβάστε  εδώ το πρώτο  αφιέρωμα στις ποτοποιίες της Λέσβου  (ποτοποιία Πιτσιλαδή)

Μοιράσου το άρθρο!