Τουρισμός

01/04/2024 - 18:42

100.000 επισκέπτες από την Τουρκία θα υποδεχθεί η Λέσβος!

Έτοιμη η Λέσβος να υποδεχθεί τους Τούρκους τουρίστες

Την εφαρμογή του μέτρου της express visa για τους επισκέπτες από την Τουρκία είναι έτοιμοι να εξυπηρετήσουν οι φορείς της Λέσβου καθώς στις 6 Απριλίου, που ξεκινά η μεγάλη θρησκευτική γιορτή των Μουσουλμάνων το μπαϊράμι, χιλιάδες επισκέπτες από τη γείτονα αναμένονται στο νησί. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Τάκης Τακτικός, Πρόεδρος λιμενικού ταμείου Λέσβου μέσα σε δύο εβδομάδες προετοιμάστηκε ο χώρος του λιμανιού να υποδεχθεί τους επισκέπτες και ταυτόχρονα ενισχύθηκαν οι υπηρεσίες με πολλαπλασιασμό του απαραίτητου προσωπικού.

Αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι μονάδες καταχώρισης δεδομένων της συνθήκης Σέγκεν στο τελωνείο Μυτιλήνης, να ενισχυθεί και το προσωπικό και να αναβαθμιστεί η διαδικτυακή σύνδεση των εκεί υπηρεσιών. Αναμένεται να μπορούν να εκδίδονται περίπου 120-150 νέες άδειες εισόδου ημερησίως καθώς είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο (εκτιμάται 20 λεπτά για την κάθε άδεια).

Το 2023 σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων Τούρκων επισκεπτών για τη Λέσβο 73,5 χιλιάδες άτομα, ενώ τα μηνύματα φέτος μιλάνε για περαιτέρω αύξηση. Μάλιστα, αυτή η αύξηση της ζήτησης, προκάλεσε εμπλοκή στη διαδικασία της έκδοσης κανονικής βίζα, μέσω του Προξενείου μας στην Τουρκία που έχει σταματήσει να δέχεται νέα ραντεβού μέχρι το Μάιο.

Αναμένουμε περίπου 100.000 επισκέπτες από την Τουρκία φέτος και γι’ αυτόν το λόγο θα ενισχυθεί και ο στόλος των πλοίων που εξυπηρετούν τους ταξιδιώτες δήλωσε ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Λέσβου.

Να θυμίσουμε ότι από το 2012 μέχρι το 2019, από Ιούνιο- Σεπτέμβριο, εφαρμοζόταν το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιλοτικό πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας (Visa Schengen) βραχείας διαμονής 15 ημερών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο . Στη νέα συμφωνία προστίθενται και τα νησιά Λήμνος , Κάλυμνος και Λέρος, ενώ η εφαρμογή του προγράμματος αυτού θα ξεκινά ξεχωριστά σε κάθε νησί που είναι έτοιμο το σύστημα για να υποδεχτεί τους επισκέπτες.

 

Δείτε το βίντεο απο την ΕΡΤ/ ρεπορταζ Δήμητρα Λαχουρή

 

Ρεπορτάζ Δ. Λαχουρή

Μοιράσου το άρθρο!