Τουρισμός

27/01/2017 - 05:50

Αίτημα ΕΟΑΕΝ για έναρξη πιλοτικού προγράμματος gate visa shengen

Ε

πιστολή με την οποία μεταφέρει πάγιο αίτημα  του επιχειρηματικού  κόσμου των νησιών του Αιγαίου, για την έγκαιρη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης  της διαδικασίας χορήγησης (gate visa Schengen) στις πύλες εισόδου νησιών για το έτος 2017 απέστειλε προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά , Τουρισμού,  Ε. Κουντουρά , τον Αναπληρώτη Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής,  Ν. Σαντορινιό ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν Θράσος Καλογρίδης.

Στην επιστολή – πρωτοβουλία αυτή ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών  επισημαίνει  πως ήδη από το 2012-2016  κάθε χρόνο εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία κυρίως στα 5 μεγάλα νησιά Λέσβου , Χίου, Σάμου Κω και Ρόδου σε υπηκόους  τρίτων χωρών (κυρίως  από την Τουρκία), που έρχονται για τουρισμό . και η σημασία του πιλοτικού προγράμματος  τόσο για τον τουρισμό εν γένει όσο  και την τοπική οικονομία είναι πολύ μεγάλη. Ειδικά   από τη στιγμή που ο τουρισμός   και όχι μόνον στην εν λόγω περιοχή (και κύρια στη Λέσβο) έχει πληγεί  σε μεγάλο βαθμό από το έντονο προσφυγικό πρόβλημα.

 

Και προσθέτει πως οι επισκέψεις Τούρκων τουριστών στα νησιά μας τα τελευταία χρόνια σημειώνουν θεαματική αύξηση  (από 40% έως 70% ) και εκδηλώνονται καθ όλη τη διάρκεια του έτους.

Γεγονός  για το οποίο συνέβαλε σημαντικά το πιλοτικό πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια με τις βελτιώσεις που επήλθαν :

§  Απ  τον Αύγουστο του 2010, όπου γίνονται πλέον δεκτοί  και στην Ελλάδα τούρκοι τουρίστες,  χωρίς βίζα, κάτοχοι των λεγόμενων «πράσινων»  διαβατηρίων.

§  Απ τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για ταξίδια (Μαθητών-Φοιτητών για εκπαίδευση, πολιτιστικά, αθλητισμός) των νέων έως 25 ετών.(ΓΚΡΙ διαβατήρια)

§  Απ την λειτουργία των «visa center» σε διάφορες τουρκικές πόλεις.

§  Απ’  την δυνατότητα  έκδοσης βίζας στις πύλες εισόδου (gate Visa).

 

Συνοψίζοντας τα αιτήματα  του επιχειρηματικού κόσμου των νησιών του Αιγαίου, ο Θράσος Καλογρίδης  προχωρά στις παρακάτω προτάσεις:

§  Να συνεχιστεί το 2017 το καθεστώς έκδοσης βίζας στα σημεία εισόδου των νησιών του Αιγαίου που συνδέονται ακτοπλοϊκά με τις απέναντί τους τουρκικές πόλεις.

§  Συνέχιση χωρίς βίζα, επιβατών-επισκεπτών με κρουαζιερόπλοια.

§  Να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης του παράβολου για την θεώρηση για όλες τις περιπτώσεις.

 

Μοιράσου το άρθρο!