Τουρισμός

24/07/2019 - 13:22

Ένας όμορφος κόσμος: Ικαρία!

Το τελευταίο μέρος του αφιερώματος μας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι αφιερωμένο στον όμορφο κόσμο της Ικαρίας.

Η Ικαρία είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα νησιά της Ελλάδας, με ζεστούς και φιλόξενους κατοίκους έτοιμους να σας δώσουν οδηγίες για το πως να απολαύσετε τη διαμονή σας. Διασκεδάστε στα παραδοσιακά πανηγύρια και χορέψτε υπό τους ήχους της Καριώτικης μουσικής μαζί με τους ντόπιους και αφεθείτε να σας παρασύρουν στους δικούς τους, χαλαρούς ρυθμούς που τους έχουν χαρίσει τη φήμη των πιο μακρόβιων ανθρώπων του κόσμου!

Περιπατητικές διαδρομές

Αν αγαπάτε την πεζοπορία και τη βόλτα στην εξοχή, οι φυσικές διαδρομές του νησιού θα σας ανταμείψουν. Θα συναντήσετε πυκνά πευκοδάση, άγριους καταρράκτες, χείμαρρους, καταπράσινες κοιλάδες, πετρόκτιστες γέφυρες, πανέμορφες λίμνες και γραφικά χωριά.

Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται το λημνοφράγμα Πεζίου, το καταπράσινο φαράγγι Χάλαρη και το ορμητικό ποτάμι του. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας θα συναντήσετε τα παλιά πέτρινα γεφύρια Γεμέλια, Λουπάστρα και τους καταρράκτες του Χάλαρη, μια λίμνη που περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση και παλιούς παραδοσιακούς νερόμυλους. Με 45 μέτρα ύψος ο καταρράκτης Ράτσο στην Άνω Χάλαρη, είναι ένα υπερθέαμα που αξίζει να παρακολουθήσετε και ακολούθως να φτάσετε ως το γραφικό Καρκινάγρι.

Στη νότια πλευρά του νησιού βρίσκεται το πανάρχαιο δάσος Ράντη με τις αιωνόβιες αριές (είδος βελανιδιάς), τα σπάνια βότανα και τα προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας. Μια από τις πιο σημαντικές διαδρομές της Ικαρίας είναι ο γύρος των Ραχών. Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο ακολουθούν το διάσημο μονοπάτι, μήκους 25 χλμ., για να οδηγηθούν στα πιο όμορφα αξιοθέατα της περιοχής, ξεκινώντας από την αφετηρία που βρίσκεται ανάμεσα στο όμορφο Γιαλισκάρι και τον γραφικό Αρμενιστή. Στην πορεία τους συναντούν γραφικά χωριά, απότομες πλαγιές, πεντακάθαρες λίμνες και μικρά ποτάμια. Ένα πανέμορφο τοπίο φυσικού κάλλους που δίνει διαφορετική διάσταση σε ένα τόσο μικρό νησί...

Αν διαθέτετε αντοχές μπορείτε να επισκεφθείτε το αρχαίο μονοπάτι που ένωνε τη δυτική πλευρά της Ικαρίας με τον Άγιο Κήρυκο. Να επισκεφθείτε το γραφικό Ξυλοσύρτη και να παρατηρήσετε σπάνια είδη πτηνών, να αναρριχηθείτε στην πλαγιά της Πούντας ή να απολαύσετε τη θέα από τα περιβόλια, τα γιοφύρια και τις ρεματιές περπατώντας προς τον Χρυσόστομο. Στην περιοχή βρίσκεται ο ψηλότερος καταρράκτης του νησιού, o Ρυάκα και η λίμνη Σελίνι, που σχηματίζεται δίπλα του.

Σπήλαια και ιαματικά νερά

Όταν τελειώσετε με την πεζοπορία σημειώστε στην ατζέντα σας τα πολυάριθμα και δυσπρόσιτα φυσικά σπήλαια, αλλά και τις γνωστές από την αρχαιότητα ιαματικές πηγές του νησιού που συμβάλλουν στην θεραπεία μιας σειράς παθήσεων. Στον Άγιο Κήρυκο υπάρχει πλήθος ιαματικών πηγών, όπως της Αρτέμιδος, του Απόλλωνος, του Μουσταφά, του Σπηλαίου και του Κράτσα.

Βιοποικιλότητα

Η οροσειρά του Αθέρα και η νοτιοδυτική πλευρά της Ικαρίας φιλοξενούν σπάνια είδη φυτών όπως, η τραχεία πεύκη και η κορονίλλα, καθώς και πλούσια ορνιθοπανίδα. Μέσω σχεδιασμένων παρατηρητηρίων, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει σπάνια πουλιά όπως ο τσιχλογέρακας, ο θαλασσαητός, ο γκιώνης, ο θαλασσοκόρακας, ο μύχος και η αητογερακίνα. 

Σημαντικοί υδροβιότοποι είναι η εκβολές Βουτσιδέ ( στον Κάμπο) και Κεραμέ, η εκβολή του ποταμού Χάρακα (έλος Λιβάδι), του ρέματος Μυρσώνα (Μεσακτή), οι ποταμοί Χάλαρης, Κυπαρισσιού, Άρης, Χειλοποτάμι Καραβοστάμου, οι τεχνητές λίμνες Βαθές, Πεζί και η λιμνοδεξαμενή στον Άγιο Κήρυκο. Το όρος Αθέρας, η περιοχή Φανάρι, το φαράγγι της Χάλαρης, η περιοχή Πλαγιάς και όλο το νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού έχουν κηρυχθεί Ζώνες Ειδικής Προστασίας του Δικτύου NATURA 2000.

Δραστηριότητες

Θαυμάστε το ηλιοβασίλεμα από τον Άγιο Αλέξανδρο Κουνιάδων και το Κοστέλλι των Βρακάδων και απολαύστε τη μαγευτική θέα από τα ορεινά χωριά Μάραθο και Φραντάτο. Αναρριχηθείτε στα βουνά του Μαγγανίτη και κολυμπήστε στη Φερώη και τις Σεϋχέλλες.

Όσοι διαθέτετε όρεξη για σπορ μπορείτε να απασχοληθείτε κάνοντας windsurfing, καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα, ενώ αν διαθέτετε σκάφος, μπορείτε να επισκεφθείτε τις παρθένες παραλίες του νησιού και να κολυμπήσετε στα καταγάλανα νερά τους.

 

φωτογραφία: Ικαρία, παραλία Σεϋχέλλες  /  Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας  Λέσβου

----------

Δείτε όλα τα μέρη του αφιερώματος "Στον αστερισμό των νησιών του Βορείου Αιγαίου"

Lesvosnews.net  :  Ευχαριστούμε θερμά τη Διεύθυνση Τουρισμού Βορείου Αιγαίου για τη συνεργασία

Μοιράσου το άρθρο!