Τουρισμός

02/10/2015 - 17:02

Τουριστική προβολή της Λέσβου και Προσφυγικό.

 
ΠΡΟΣ: Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου  Δ/νση Τουρισμού Π.Β.Α.

 
ΘΕΜΑ: Τουριστική προβολή της Λέσβου και Προσφυγικό.

                       Παραθέτουμε συνοπτικά την πρότασή μας,  σύμφωνα και με την εισήγηση του Προέδρου του Δ.Σ, της Ε.ΞΕ.Λ., στη χθεσινή (30.9.2015) σύσκεψη, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα ουσιαστικές, με μετρήσιμα αποτελέσματα, στοχευμένες προωθητικές δράσεις προβολής της Λέσβου, από δω και πέρα, με την υποστήριξη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού και  του ΕΟΤ.
1.ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ          
1.1. Αποκτήσαμε διεθνή ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ, σε μικρό χρονικό διάστημα, λόγω του προσφυγικού, αλλά μ’ αρνητικό πρόσημο, που καλούμαστε να το αντιστρέψουμε σε θετικό.
1.2.Δεσπόζουσα η σημασία κι ο ρόλος των Αερομεταφορών για τη Λέσβο.
1.3.Αυτονόητη η ανάγκη για προβολή, όλο το χρόνο, παντού, αλλά εξειδικευμένη, στοχευμένη, αποτελεσματική και μετρήσιμη (όχι άσφαιρες τουφεκιές στον αέρα κι ό,τι κάνουμε), μ’ αυτονόητη συγχρόνως τη βελτίωση / εμπλουτισμό υποδομών, ανωδομών, βελτίωση υπηρεσιών κλπ.
1.4.Δεδομένη η βούληση κι η απόφαση Υπουργείου κι ΕΟΤ να μας συνδράμουν, διαχειριζόμενοι την κρίση λόγω του Προσφυγικού / Μεταναστευτικού.
2.ΓΕΓΟΝΟΤΑ
2.1.Εξαιρετικά περιορισμένα, αν όχι απαγορευτικά, τα χρονικά περιθώρια προετοιμασίας μας για την WTM 2015, τόσο που αν έπρεπε να συμμετάσχει η ΄Ενωσή μας με δικούς της πόρους, δεν θα το προτείναμε.
2.2.Επίσης ιδιαίτερα περιορισμένοι είναι οι σημερινοί διαθέσιμοι πόροι.
3.ΠΡΟΤΑΣΗ Ε.ΞΕ.Λ.
3.1.Εξασφαλίζουμε στο Περίπτερο του ΕΟΤ στο Λονδίνο, stand ~ 5-6 Μ2 με δυο (βία 3) παρουσίες, δίχως την οικονομική συμμετοχή της Περιφέρειας, με το σχετικό υλικό και τις δράσεις, όπως αναφέρθηκαν απ’ τους συμμετέχοντες στη χθεσινή (30.9.2015) σύσκεψη και περιγράφονται στο σημερινό (1.10.15) πρακτικό Νο 1 της Ομάδας Εργασίας που μας στείλατε.
3.2.Στα μέσα του Νοεμβρίου 2015 και μετά τη δημοσιοποίηση των SLOTS, οπότε θα γνωρίζουμε ποιοι, από πού και τι «πετά», δηλ. Χώρα - Αεροδρόμιο – Πτήσεις (Τακτικές – Charters – Low Cost) – Aεροπορικές Εταιρείες – Τ.Ο., αποφασίζουμε την πρόσκληση FAM TRIPS εκπροσώπων ΜΜΕ, Τ.Ο. Αεροπορικών Εταιρειών – Αεροδρομίων – ΥΠΑ Χωρών – στόχων , διεκδικώντας παράλληλα απ’ την Πολιτεία έκτακτη χρηματοδότηση και τη θέσπιση ελκυστικών κινήτρων, όπως π.χ. συνδιαφήμιση, διευκολύνσεις , ελαφρύνσεις μέχρι κι απαλλαγές π.χ. τελών Αεροδρομίων (όπως στην Τουρκία) υπέρ των Τ.Ο., Αεροπορικών Εταιρειών κ.ά., μαζί με τη βελτίωση υποδομών, ανωδομών, υπηρεσιών, τα οποία «υπάρχουν|» και λειτουργούν στην όμορη γειτονική μας Χώρα, προσελκύοντας ενδεχόμενα και μέρος της πελατείας τους.
3.3.Ν’ αποφασιστεί  από τώρα η συμμετοχή μας στις επόμενες συναντήσεις Αεροπορικών Εταιρειών μ΄ Αεροδρόμια και Προορισμούς:
     - CONNECT, στις 13 – 15/3/2016, VILNIUS, Λιθουανία.
     - ROUTES, στις 24 – 26/4/2016, ΚΡΑΚΟW, Πολωνία.
3.4.Να υποστηριχθεί η εξειδικευμένη (για τη  WTM 2015) πρόταση του συναδέλφου κ. Βασίλη Βογιατζή, την οποία επισυνάπτουμε.
4.ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ – Ποιος μας εκπροσωπεί και ποιος κάνει επαφές:
Θα πρέπει ο προορισμός να εκπροσωπείται από μια π.χ. ΄Ενωση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Φορέων (ΕΤΕΦ) – μια φωνή, μια έκφραση, ένας ισχυρός συνομιλητής του Προορισμού – προσλαμβάνοντας 1-2 άτομα και συγχρόνως συνεργαζόμενοι με μια εταιρεία στη βάση του PROJECT MANAGEMENT (P.M.), με έμφαση στην υποστήριξη των Decision Makers στον Τουρισμό και τα σχετικά, με ορίζοντα συνεργασίας 2 – 5 έτη. Τούτη η συνεργασία αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν όψει της ιδιωτικοποίησης των Αεροδρομίων, έχοντας πάντα υπό διερεύνηση τη σχέση Αεροδρομίου – Κρουαζιέρας, Cargo Business για το Αεροδρόμιο, άρα και για τις Αεροπορικές Εταιρείες, καθώς και την προσέλκυση της Γενικής Αεροπορίας, πέρα από άλλες εκατέρωθεν επωφελείς «συνεργασίες» υπέρ του προορισμού μας.


5.ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
5.1.Η Ε.ΞΕ.Λ. είναι σε θέση, αν κι όταν της ζητηθεί, να προτείνει εξειδικευμένη εταιρεία για την ανάληψη των ανωτέρω, στη βάση του Ρ.Μ. για  μια συνεργασία διαρκείας, π.χ. 2,3 ή και 5 ετών, κόστους 2 – 3000 ευρώ μηνιαίως + ΦΠΑ.
      ΄Οσον αφορά στις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, όπου ο ΕΟΤ δεν συμμετέχει, η αναφερθείσα στη σύσκεψη Εταιρεία NORTH EVENTS, είναι μια καλή πρόταση, καθ’ όσον διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία στο αντικείμενό της, την οποία άλλωστε γνωρίσαμε από προηγούμενες συνεργασίες μαζί της.
5.2.Προϋπόθεση της επιτυχίας, η ΕΝΟΤΗΤΑ μας κι ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ των όποιων πρωτοβουλιών / αποφάσεων, που πρέπει να ‘ ναι αποτέλεσμα ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ και ΣΥΝΑΠΟΔΟΧΗΣ όλων αμφίδρομα αφουγκραζόμενοι και μη διστάζοντας να υιοθετούμε βέλτιστες / επιτυχημένες πρακτικές (αντί … «μονομερών, αβασάνιστων αυτοσχεδιασμών»), καταξιωμένων τουριστικών προορισμών Ελληνικών και ξένων.
5.3.Τέλος και ενδεικτικά απαραίτητη είναι η συνεχής / στενή συνεργασία μας με τις ΔΙΤΕΞ του ΕΟΤ, η διεκδίκηση συμμετοχής μας σε μεγάλα και διεθνή γεγονότα, όπως π.χ. η υποψηφιότητα της Λέσβου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, η επιμήκυνση της Τουριστικής Περιόδου, η εξομοίωση της Τουριστικής  Βιομηχανίας με τη Βιομηχανία, η άμεση λειτουργία της Εταιρείας Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Λέσβου (στην οποία συμμετέχουν Αυτοδιοίκηση και Φορείς) απλούστευση αδειοδοτήσεων, στελέχωση Υπηρεσιών, η θεσμοθέτηση Destination Manager / Task Force, η έξυπνη ανάδειξη των εναλλακτικών μας μορφών Τουρισμού, oι επαφές μας με τη Λεσβιακή Ομογένεια και Παροικίες, με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Επιχειρηματικούς, Πολιτιστικούς, Εκπαιδευτικούς, Θρησκευτικούς, Οικολογικούς, Επιστημονικούς, Καλλιτεχνικούς, Αθλητικούς, Επαγγελματικούς, Γαστρονομικούς, Δημοσιογραφικούς κ.ά. Ομίλους, Οργανώσεις και Φορείς, ντόπιους και ξένους, η αναβάθμιση / εμπλουτισμός υπηρεσιών, υποδομών, ανωδομών, κατάρτισης, αποκατάστασης βασικών λειτουργιών όπως π.χ. Wi Fi, υδροδότησης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεφωνοδότησης  (σταθερής / κινητής) – Ευρυζωνικών Δικτύων, αναμόρφωση παραλιών, οδικά δίκτυα, θαλασσινό νερό στις πισίνες, ROOFGARDEN και στα εκτός πόλης Ξενοδοχεία, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ακτοπλοϊκές –επανασύνδεση της γραμμής Μυτιλήνης – Θεσσαλονίκης – Αεροπορικές κλπ, κλπ, είναι λίγα απ’ τα πολλά (αν και χιλιοειπωμένα) που πρέπει «να τρέξουμε», αν είναι δυνατόν … χθες!, πάντα με κυρίαρχο σκοπό και στόχο την αλλαγή / βελτίωση της εικόνας μας με αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, ανάδειξη των φυσικών κι ανθρωπογενών μας πόρων μ’ έμφαση στα φιλόξενα αισθήματά μας, στην ασφάλεια και στη διαφορετικότητα / αυθεντικότητα της «απάτητης» Λέσβου, απαντώντας συγχρόνως στους, εν δυνάμει, επισκέπτες μας και στις τυχόν εξειδικευμένες απαιτήσεις τους, γιατί πρέπει να ‘ ρθουν, πώς θα ‘ ρθουν, τι θα βιώσουν κλπ, κλπ.
          Οι προκλήσεις / προοπτικές να πάμε μπροστά είναι πολλές και  μεγάλες και τα περιθώρια, ευκαιρίες, ακόμα μεγαλύτερες……..
 

 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ
 
ΠΕΡ. Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ    ΔΗΜΗΤΡ. ΤΕΚΕΣ
Μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ

Μοιράσου το άρθρο!