Υγεία

31/01/2013 - 05:55

31 Γενάρη η Λέσβος φωνάζει: κάτω τα χέρια από το Νοσοκομείο

31 Γενάρη η Λέσβος φωνάζει: κάτω τα χέρια από το Νοσοκομείο

yle="text-align: justify;">Κοινή ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα των Σωματείων και των Συλλόγων:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Η δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. του νέου οργανισμού του Νοσοκομείου Μυτιλήνης έχει στόχο την παραπέρα υποβάθμιση και συρρίκνωση του. Με τον νέο οργανισμό, το νοσοκομείο γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, στη δεκαετία του 1970! Καταστρέφεται ό,τι έχτισαν με πολύ κόπο και θυσίες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι αγώνες των νησιωτών. Συγκεκριμένα συγχωνεύονται κλινικές: (α) οι δύο παθολογικές και η πνευμονολογική, (β) οι δύο χειρουργικές κλινικές και η ουρολογική,(γ) η ΩΡΛ, η οφθαλμολογική και η νευροχειρουργική. Στη θέση τους δημιουργούνται δυσλειτουργικές κλινικές "τέρατα", με ανομοιογενή επιστημονικά αντικείμενα. Kαταργούνται  οι συγχωνευμένες κλινικές και τμήματα που λειτουργούν, όπως το ογκολογικό- αιματολογικό και δεν αναφέρονται στον οργανισμό. Προβλέπεται ένας (!) νευροχειρουργός, που προφανώς δε μπορεί μόνος του να στηρίξει τη λειτουργία του τμήματος. Συγχωνεύονται τμήματα του εργαστηριακού τομέα: Το μικροβιολογικό με το βιοχημικό, η αιμοδοσία με το αιματολογικό, το παθολογοανατομικό με το κυτταρολογικό. Προβλέπεται Τμήμα Επειγόντων χωρίς θέσεις γιατρών!

Ο νέος οργανισμός σχεδιάστηκε με στόχο, στην πορεία του χρόνου, με τις συνταξιοδοτήσεις, αποχωρήσεις και πιθανά απολύσεις προσωπικού, να μειωθούν οι οργανικές θέσεις ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού και κατ' επέκταση οι νοσοκομειακές κλίνες. Η εργασία θα εντατικοποιηθεί με κίνδυνο για ιατρικά και νοσηλευτικά λάθη! Με τις συνεχείς περικοπές στα κονδύλια για εφημερίες στερούν απαραίτητους ειδικευμένους γιατρούς από την ενεργό εφημερία και ανοίγουν τον δρόμο στην «εφημερία τομέα»: Ο παθολόγος θα καλείται για τα πνευμονολογικά περιστατικά και ο ΩΡΛ για τα οφθαλμολογικά. Το τμήμα προμηθειών, η καθαριότητα, η φύλαξη, η σίτιση, νοσοκομειακές κλίνες κτλ. χαρίζονται στον ιδιωτικό τομέα για να κερδοσκοπεί σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας. Η διασύνδεση με το Νοσοκομείο Λήμνου θα οξύνει τα προβλήματα λειτουργίας και στα δύο νοσοκομεία. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα μικρό υποβαθμισμένο και μισο-ιδιωτικοποιημένο νοσοκομείο με λίγους γιατρούς και νοσηλευτές , που δεν θα ανταποκρίνεται στις διαρκώς αυξανόμενες – λόγω της οικονομικής κρίσης – υγειονομικές ανάγκες του τόπου.

Ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας χρεοκοπημένος οργανισμός, που παραμένει υποστελεχωμένος, λόγω των εξευτελιστικών αμοιβών προς τους ιδιώτες γιατρούς και αδυνατεί να παρέχει στοιχειώδη πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τα χρέη του προς τα φαρμακεία, τους γιατρούς και τα δημόσια νοσοκομεία αναγκάζουν καθημερινά τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους, για υπηρεσίες που έπρεπε να καλύπτει το κράτος. Οι συνεχείς αυξήσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη και η ανεξέλεκτη προώθηση των πιο φθηνών γενοσήμων, αυξάνει το κόστος του φαρμάκου για τον πολίτη ενώ ρίχνει την ποιότητα του. Περικόπτονται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και αφήνονται να λειτουργήσουν στηριζόμενα στα χαράτσια των 5 ευρώ και στην πληρωμή πανάκριβων νοσηλίων (ΚΕΝ) από τους ανασφάλιστους. 

Όλα αυτά την στιγμή που λόγω της πρωτοφανούς αύξησης της ανεργίας ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι πλέον ανασφάλιστος. Μπροστά μας εξελίσσεται μια πρωτοφανής ανθρωπιστική καταστροφή που σύντομα θα οδηγήσει σε μείωση του μέσου όρου ζωής. Υπεύθυνη για όλη αυτή την κατάσταση είναι η πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ που προτιμούν να διασώσουν τις τράπεζες και τους τοκογλύφους παρά την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Είναι η ίδια πολιτική που οδηγεί σε συρρίκνωση των μισθών, σε κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε "απελευθέρωση" των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και σε διαθεσιμότητες - απολύσεις στο δημόσιο. Είναι η πολιτική που οδήγησε στο τερατώδη δήμο Λέσβου, που κλείνει την Εφορία Καλλονής και τη Γραμματεία Αιγαίου, που συγχωνεύει σχολεία και αδιαφορεί για την μεταφορά των μαθητών, που θέτει σε "διαθεσιμότητα" υπαλλήλους και οδηγεί σε αδιέξοδο τη λειτουργία του Δήμου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Υπάρχει άλλος δρόμος, που βάζει τις ανάγκες της κοινωνίας πάνω από τις απαιτήσεις των τοκογλύφων και της τρόικας. Καλούμαι το λεσβιακό λαό, τα σωματεία εργαζομένων, τους συλλόγους ασθενών σε μαζικό συλλογικό αγώνα. Όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε την πολιτική αυτή.

  • ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  • ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 
  • ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ  – ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ
  • ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗ. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στις 6μμ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ

H ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις: Ένωση Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, Ε.Λ.Μ.Ε., Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λέσβου, Εργαζόμενοι ΟΤΕ, Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου, ΕΣΗΕΠΗΝ (Ένωση Συντακτών), Σύλλογος Εργαζομένων στα ΜΜΕ Λέσβου, Σύλλογος Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Σύλλογος Καρκινοπαθών, Σύλλογος Αντιμετώπισης Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας, Σύλλογος Πασχόντων από Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών, Φοιτητικοί Σύλλογοι (Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας)

 

Ακολουθούν ανακοινώσεις - κάλεσμα από φορείς κτλ:

 


 

Α.Δ.Ε.Δ.Υ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΕΣΒΟΥ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Λέσβου, καλεί όλους τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα να συμμετέχουν ενεργά και δυναμικά στο παλλεσβιακό συλλαλητήριο για την υγεία την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013 στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς.
Για την ανατροπή των πολιτικών υποβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την αποτροπή των απολύσεων μέσω της διαθεσιμότητας δια των νέων οργανισμών, των συγχωνεύσεων, των καταργήσεων Νοσοκομείων – Μονάδων και των Τμημάτων και κατά των μνημονιακών επιταγών της Κυβέρνησης και της Τρόικας που μεθοδευμένα αποδυναμώνουν σταδιακά την υγεία με τελικό σκοπό την πλήρη διάλυσή της.


Εκτελεστική Γραμματεία Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Λέσβου


 

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή  

 

Πεθαίνοντας στη πόρτα του Βοστάνειου …βοηθάς τη διάσωση της χώρας!


Δυστυχώς δεν πρόκειται για κάποιο μακάβριο αστείο. Αυτό ακριβώς μας λέει η ακροδεξιά τρικομματική κυβέρνηση. Θα πεθαίνουμε χωρίς γιατρούς και φάρμακα γιατί πρέπει να συμβάλουμε στην παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ε.Ε.

Στη Λέσβο και σε όλη την Ελλάδα ζούμε καθημερινά τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ. Στην περίθαλψη, όπως και γενικότερα στην κοινωνία, δεν μιλάμε πλέον για απλή "ανθρωπιστική κρίση", αλλά πραγματική υγειονομική γενοκτονία. Με ένα εκατομμύριο ανασφάλιστους που πρακτικά δεν έχουν καμία δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Στα νοσοκομεία, με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και απαραίτητων υλικών απαιτούν χαράτσια των 5 ευρώ και την πληρωμή πανάκριβων νοσηλίων (ΚΕΝ) από την τσέπη των ασθενών. Με τις καταργήσεις τελείως απαραίτητων νοσοκομείων, μονάδων, κλινικών, κρεβατιών. Με προσωπικό εργασιακά εξοντωμένο, γερασμένο και κακοπληρωμένο με μισθούς πείνας.

Και κοντά σε αυτά οι γενικότερες κοινωνικές συνθήκες, φτώχεια και ανεργία, δημιουργούν αυτές καθεαυτές μεγάλη αύξηση της νοσηρότητας. Πέντε με δέκα χρόνια (!) αναμένεται να μειωθεί ο "μέσος όρος ζωής" το επόμενο διάστημα λόγω όλων των παραπάνω... Η πολιτική της τρόικας και των κυβερνήσεών της κλέβει συνολικά εκατομμύρια χρόνια ζωής από τον ελληνικό λαό. Για ποιον "ιερό σκοπό" θυσιάζεται λοιπόν ο πληθυσμός της χώρας;

Σύμφωνα με τους κυβερνώντες, τα "παπαγαλάκια" τους και όλες τις καθεστωτικές δυνάμεις ο "ιερός αυτός σκοπός" είναι το ευρώ και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης! "Εμάς συμφέρει το ευρώ", δηλώνουν με θράσος οι εκπρόσωποι του γερμανικού οικονομικοπολιτικού κατεστημένου και στην Ελλάδα  δεξιοί  και «γιαλαντζί» αριστεροί πολιτικοί συναγωνίζονται για το ποιος εγγυάται καλύτερα την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Για την "σωτηρία του ευρώ και την συνοχή της ευρωπαϊκής ένωσης", για τα άνομα κέρδη των τραπεζιτών, των τοκογλύφων, των πολυεθνικών επιχειρήσεων, ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ! Η ανατροπή της κατάστασης αυτής, αναγκαία πλέον για την ίδια την ΕΠΙΒΙΩΣΗ του λαού, δεν θα έρθει από τα έδρανα της βουλής, δεν θα έρθει με ανάθεση σε κάποιους μεσσίες, σε παλιούς ή νέους σωτήρες. Η ανατροπή θα έρθει από τον ίδιο τον λαό, από όλους εμάς, με τον ΞΕΣΗΚΩΜΟ μας, με την ΕΞΕΓΕΡΣΗ μας που θα επιβάλλει:

  • την άρνηση πληρωμής όλων των "κερατιάτικων" στους τοκογλύφους με διαγραφή όλου του ληστρικού χρέους
  • την έξοδο από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση
  • την ανακατανομή του πλούτου υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας με κοινωνικοποίηση όλου του ΑΕΠ και διάθεση του για την επιβίωση του λαού και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Δεν μπορεί πια κάποιων- των πολλών- να πεινάνε τα παιδιά τους και κάποιοι- οι λίγοι- να εξακολουθούν το "πάρτι" με τις βίλλες, τα κότερα και τις καταθέσεις στην Ελβετία.
  • την άμεση δημοκρατία, με κατάργηση του σάπιου κοινοβουλευτικού συστήματος και αντικατάσταση του από θεσμούς πραγματικά λαϊκούς.
  • ένα νέο, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας που θα παρέχει δωρέαν  σύγχρονη, καθολική, υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλους τους κατοίκους της χώρας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ!

... και θα την γράψουμε όλοι εμείς, οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, ανατρέποντας την χούντα κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ και τα πολιτικά τσιράκια τους!

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31/1, ΩΡΑ 18:00, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α Ν.ΛΕΣΒΟΥ

 

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α Ν.Λέσβου μετά από συνεδρίαση του αποφάσισε ομόφωνα να συμπαρασταθεί στους αγώνες των εργαζομένων στο Μετρό και τις συγκοινωνίες και να καταδικάσει την κρατική καταστολή και αντεργατική πολιτική, η οποία καταπατά μέχρι και το δικαίωμα στην απεργία. Ένα χρόνο μετά την επιστράτευση των εργαζομένων στην καθαριότητα μετά τις απεργίες του 2011 και τα όσα αντιδημοκρατικά ακολούθησαν το σκηνικό στρατιωτικής επιστράτευσης επαναλαμβάνεται με στόχο και πάλι να κάμψει το δίκαιο των εργαζομένων. Είναι ξεκάθαρο ότι ο αγώνας γίνεται κοινός για όλους τους εργαζόμενους για να ανατραπεί ο μνημονιακός εφιάλτης, η τρικομματική κυβέρνηση και οι πολιτικές της Ε.Ε., του ΔΝΤ και του διεθνούς κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη και στα δικαιώματα της.

 

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Στα πλαίσια των μνημονιακών επιταγών της Κυβέρνησης, της Τρόικας και της Ε.Ε. οι οποίες μεθοδευμένα αποδυναμώνουν σταδιακά: την υγεία, την παιδεία, το νερό, τις δημοτικές υπηρεσίες με τελικό σκοπό την πλήρη διάλυσή τους, ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, γυρίζει την υγεία στην ακριτική νησιωτική περιοχή μας στη δεκαετία του 1970. Συμμετέχουμε ενεργά και δυναμικά στο παλλεσβιακό συλλαλητήριο για την υγεία την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013 στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς προκειμένου να αντισταθούμε στις πολιτικές υποβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην Λέσβο.

 

Σας καλούμε όλους και όλες να συμμετάσχετε!!!!

Κανένας Μόνος του

Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε!!!


ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

Εργαζόμενοι-εργαζόμενες, νέοι-νέες, άνεργοι,

    Την Πέμπτη 31 Γενάρη απεργούν οι εργαζόμενοι υγειονομικοί υπάλληλοι όλης της χώρας με το σύνθημα:

Να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, καταργήσεις κλινικών και τμημάτων, απολύσεις υγειονομικών.

  Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους του νομού, ενεργά να συμπαραταχθούν και να δείξουν την αλληλεγγύη στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην υγεία.

  Ο αγώνας των εργαζομένων στην υγεία, είναι αγώνας όλων των εργαζομένων.

    Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που οργανώνεται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιατρών του ΕΣΥ Νόμου ΛΕΣΒΟΥ,

 την Πέμπτη 31 Γενάρη 2013  και ώρα 6.00 το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς.

 

   Μαζί με τους συναδέλφους υγειονομικούς Παλεύουμε για:

 

  • Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι συγχωνεύσεις, καταργήσεις κλινών και κλινικών στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες νέες κλινικές και να μην συρρικνώσουν τα εργαστήρια.
  • Να συνεχίσει την αυτόνομη λειτουργία το Νοσοκομείο Λήμνου και να επανδρωθεί με νέες κλινικές, που θα ανταποκρίνονται στις αυξημένες ιατρικές ανάγκες του Λημνιακού Λαού.
  • Να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη του ογκολογικού και αιματολογικού τμήματος στο νοσοκομείο ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ.
  • Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κλινικής, τμήματος, δημόσιας μονάδας Υγείας - Πρόνοιας.
  • Καμία διαθεσιμότητα – απόλυση. Καμία μείωση σε μισθούς, συντάξεις. Να καλυφθούν όλες οι απώλειες στους μισθούς των εργαζομένων. Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα.
  • Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των επικουρικών, των εργαζομένων στους εργολάβους και τις ΜΚΟ.
  • Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές από τους ασθενείς.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία – Πρόνοια.

 


 

Μοιράσου το άρθρο!