Υγεία

27/06/2012 - 18:05

Ηλίας Νικολαΐδης : ο ογκολόγος που "σώζει" 700 καρκινοπαθείς στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ευτυχώς που ακόμη υπάρχουν γιατροί που εκτός από επιστήμονες είναι και Άνθρωποι!!!

Σύνταξη: Δήμητρα Λαχουρή / ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τα καλύτερα λόγια είχαν να πουν καρκινοπαθείς για τη λειτουργία του Ογκολογικού  Τμήματος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης που έχοντας και την δυνατότητα σύγκρισης με άλλα Νοσοκομεία της χώρας μας μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον επαγγελματισμό αφενός και την αυταπάρνηση με την οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσο ο ένας και μοναδικός Ογκολόγος Γιατρός  ο κ. Ηλίας Νικολαΐδης που υπηρετεί  εκεί και ο οποίος συνεπικουρείται από ένα αιματολόγο γιατρό  τον  Δημήτρη Γώγου για τα αιματολογικά περιστατικά,  όσο και οι 5 νοσηλεύτριες του Τμήματος.

Οι αριθμοί φανερώνουν το βάρος των περιστατικών που καλείται να καλύψει καθημερινά το εξειδικευμένο αυτό τμήμα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης καθώς από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2011 το Τμήμα αντιμετώπισε 246 νέους ασθενείς, 851 είναι οι  εξωτερικοί εξετασθέντες ασθενείς  και οι χημειοθεραπείες στην ημερήσια νοσηλεία 2588  ενώ το 2010  ανέρχονταν σε 1197. Αυτή τη στιγμή το Ογκολογικό Τμήμα καλείται  να ανταποκριθεί στις ανάγκες  400 ασθενών που κάνουν ενδοφλέβιες χημειοθεραπείες και 300 εξωτερικών ασθενών  που παρακολουθούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

«Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης υπηρετώ ως μόνος παθολόγος ογκολόγος πλέον από τον Φεβρουάριο του 2011 (Επιμελητής Β΄) δήλωσε στην Ερα Αιγαίου,  ο Γιατρός κ. Ηλίας Νικολαϊδης. Δυστυχώς παρότι η μονάδα λειτούργησε από το 2009 δεν έχει δημιουργηθεί «ογκολογική κλινική» που να νοσηλεύονται οι καρκινοπαθείς. Το τμήμα κατ΄ ουσία λειτουργεί ως μονάδα μονοήμερης θεραπείας και όταν απαιτείται παραμονή του ασθενούς εντός νοσοκομείου για πολυήμερη θεραπεία, τότε φιλοξενείται τα βράδια στην παθολογική κλινική. Παρά τις δυσκολίες λόγω έλλειψης προσωπικού η Μονάδα λειτουργεί αποτελεσματικά προς όφελος των ασθενών μας που δεν μετακινούνται πλέον στην Αθήνα. Ωστόσο πρόσθεσε ο κ. Νικολαϊδης η Διοίκηση του Νοσοκομείου θα πρέπει να προχωρήσει στην δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής προκειμένου να απαντήσουμε και στα προβλήματα νοσηλείας των ασθενών και σε ότι αφορά το προσωπικό στην  πρόσληψη το λιγότερο  ενός Επικουρικού Γιατρού προκειμένου να συνδράμει το έργο μας».

Πράγματι χρειάζεται και δεύτερος ογκολόγος γιατρός τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Αιγαίου ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λέσβου - Λήμνου κ. Δημήτρης  Κατσιφαράκης. Στο νέο Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης έχουμε ζητήσει τη σύσταση μιας ακόμα μόνιμης θέσης Ειδικού Παθολόγου Ογκολόγου προκειμένου να ανακουφίσουμε σημαντικά το φόρτο εργασίας και να βελτιώσουμε την ποιότητα παροχής φροντίδας στους ασθενείς μας. Επιπροσθέτως ζητήσαμε από το αρμόδιο Υπουργείο την πρόσληψη ενός Επικουρικού Ογκολόγου Ιατρού αλλά λόγω της προεκλογικής περιόδου πήγε πίσω το όλο θέμα. Αν κάποιος γιατρός Ογκολόγος στην πόλη  της Μυτιλήνης, πρόσθεσε ο κ. Κατσιφαράκης έχει υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα του επιτρέψουμε σύμφωνα με τον νόμο να παρέχει τις υπηρεσίες του δυο φορές την εβδομάδα  και στο Νοσοκομείο. Εξετάσαμε επίσης και την περίπτωση να προσλάβουμε γιατρό ογκολόγο με σύμβαση, αν τα έσοδα μας το επέτρεπαν αλλά δυστυχώς είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπουν να αναζητήσουμε μια τέτοια λύση. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την λειτουργία του τμήματος και ήδη βελτιώνουμε το χώρο παρασκευής των φαρμάκων ενώ ανακατασκευάσαμε και τους χώρους υγιεινής».

Σε ότι αφορά τέλος το αίτημα για δημιουργία αυτόνομης Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης ο κ. Κατσιφαράκης είπε ότι «δεν μπορεί στηριχθεί από το Νοσοκομείο δεδομένου ότι εντάσσεται στην δραστηριότητα του Παθολογικού Τμήματος».

Μοιράσου το άρθρο!