Υγεία

09/01/2013 - 08:19

Με το νέο Οργανισμό Λειτουργίας το Νοσοκομείο Μυτιλήνης γυρίζει στη δεκαετία του 1970!

Με το νέο Οργανισμό Λειτουργίας το Νοσοκομείο Μυτιλήνης γυρίζει στη δεκαετία του 1970!

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΣΤΑΝΕΙΟΥ

Την τελευταία μέρα του χρόνου δημοσιεύθηκε σε Φ.Ε.Κ. ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου μας και τίθεται άμεσα σε ισχύ. Υλοποιείται χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου. Οι τροποποιήσεις και το σχέδιο οργανισμού, που απέστειλε το Δ.Σ. του «Βοστανείου» λαμβάνοντας - ως ένα βαθμό υπ’ όψιν - τις επείγουσες υγειονομικές ανάγκες του νησιού και την αποτυπωμένη ως σήμερα λειτουργία του νοσοκομείου, πετάχτηκαν στα σκουπίδια! Για την τρικομματική κυβέρνηση οι προτάσεις των φορέων και ο διάλογος που δήθεν ζητούν είναι για το θεαθήναι!

Με τον νέο οργανισμό, το νοσοκομείο γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, στη δεκαετία του 1970! Καταστρέφεται ό,τι έχτισαν με πολύ κόπο και θυσίες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι αγώνες των νησιωτών. Συγκεκριμένα:

1) Συγχωνεύονται οι δύο παθολογικές και η πνευμονολογική κλινική σε μία τεράστια παθολογική κλινική 65 κλινών.

2) Συγχωνεύονται οι δύο χειρουργικές κλινικές και η ουρολογική σε μία τεράστια χειρουργική κλινική 55 κλινών.

3) Συγχωνεύεται η ΩΡΛ, η οφθαλμολογική και η νευροχειρουργική κλινική και δημιουργείται μία ανομοιογενής επιστημονικά κλινική (τερατογένεση) χωρίς να υπάρχει καν χωροταξική συνάφεια: η νευροχειρουργική βρίσκεται στον 3ο όροφο, οι ΩΡΛ/Οφθαλμολογική στον 2ο όροφο.

4) Συγχωνεύονται τμήματα του εργαστηριακού τομέα: Το μικροβιολογικό με το βιοχημικό, η αιμοδοσία με το αιματολογικό, το παθολογοανατομικό με το κυτταρολογικό. Αυτό θα επιφέρει συρρίκνωση των εργαστηρίων.

Οι συγχωνευμένες κλινικές (Β’ παθολογική, Α’ χειρουργική, ουρολογική, οφθαλμολογική, νευροχειρουργική, πνευμονολογική) ουσιαστικά καταργούνται αφού σταματά η αυτόνομη λειτουργία τους, όπως σαφώς αναφέρεται στον οργανισμό. Από την άλλη τμήματα που λειτουργούν και είναι απαραίτητα για την περίθαλψη του πληθυσμού δεν αναφέρονται καν στον οργανισμό και μοιραία θα κλείσουν όπως το ογκολογικό- αιματολογικό! Για την νευροχειρουργική κλινική δεν εξασφαλίζεται η στελέχωση της και προβλέπεται μόνο ένας (!) νευροχειρουργός. Είναι φανερό πως δεν θα μπορεί να λειτουργήσει και να συνεχίσει να σώζει ζωές συμπολιτών μας, που έχουν υποστεί κάποιο ατύχημα.

Καταργούνται κλινικές που στήθηκαν με μεγάλη προσπάθεια, αναπτύχθηκαν επιστημονικά, εκπαίδευσαν νέους γιατρούς, μείωσαν τη ροή ασθενών προς το κέντρο και εξασφάλισαν υγειονομική αυτάρκεια στο νησί. Στη πορεία του χρόνου θα καταργηθούν και οι οργανικές θέσεις με απολύσεις γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού προσωπικού. Θα χαθούν θέσεις ειδικευομένων γιατρών. Δημιουργούνται κλινικές «τέρατα», ανομοιογενείς επιστημονικά, που δε θα μπορούν να λειτουργήσουν ενιαία. Η συγχώνευση των κλινικών θα επιφέρει μείωση του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού. Η εργασία θα εντατικοποιηθεί και θα αυξηθεί ο κίνδυνος για ιατρικά και νοσηλευτικά λάθη! Θα στερήσει απαραίτητους ειδικευμένους γιατρούς από την ενεργό εφημερία ανοίγοντας τον δρόμο στην «εφημερία τομέα»: Ο παθολόγος θα καλείται για τα πνευμονολογικά περιστατικά και ο ΩΡΛ για τα οφθαλμολογικά και τα νευροχειρουργικά! Το οποίο σημαίνει αντιποίηση ειδικοτήτων και επικίνδυνη εφημέρευση για τους αρρώστους.

Καμία νέα οργανική θέση γιατρού δεν προβλέπεται στον οργανισμό. Στο σχέδιο οργανισμού που είχε υποβάλλει το Δ.Σ. του νοσοκομείου, προβλεπόταν εννέα (9) θέσεις γιατρών που είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των άμεσων υγειονομικών αναγκών (2 νευροχειρουργοί, ογκολόγος, ιατροδικαστής, νευρολόγος, πνευμονολόγος, ουρολόγος κλπ). Ήδη είναι κενό το 25% των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου και διαρκώς τα κενά θα αυξάνονται με τις συγχωνεύσεις, τις απολύσεις και την κατάργηση των προσλήψεων. Οι νέοι ειδικευόμενοι αποφεύγουν να έρθουν στο Βοστάνειο λόγω των μειωμένων μισθών και του αυξημένου κόστους ζωής (ενοίκια, αεροπορικά). Δεν υπάρχουν γιατροί να καλύπτουν το πρόγραμμα διακομιδών ασθενών. Δεν υπάρχουν δηλωμένοι ειδικευόμενοι γιατροί για τις χειρουργικές ειδικότητες και μόλις λήξει η θητεία των υπαρχόντων θα καταρρεύσει η λειτουργία των κλινικών.

Δεν προβλέπεται καμία αύξηση των οργανικών κλινών και παραμένουν ίδιες (250). Είναι φανερό ότι το νοσοκομείο θα βρεθεί μελλοντικά σε αδιέξοδο καθώς κάθε χρόνο παρουσιάζει μεγαλύτερη πληρότητα. Καταργείται το τμήμα προμηθειών και οι υπηρεσίες αυτές -με βάση την συνήθη πρακτική της κυβέρνησης- πιθανά, θα χαριστούν σε ιδιώτες, για να συνεχιστεί το πάρτυ των υπερτιμολογήσεων και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις κλινικών υποβαθμίζουν την παρεχόμενη περίθαλψη στους πολίτες. Το αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων και του νέου οργανισμού θα είναι ένα μικρό υποβαθμισμένο νοσοκομείο με λίγους γιατρούς και νοσηλευτές που δεν θα ανταποκρίνεται στις διαρκώς αυξανόμενες - λόγω της οικονομικής κρίσης - υγειονομικές ανάγκες του τόπου.

Το σχέδιο του υπουργείου για το Βοστάνειο εντάσσεται στην πολιτική της διάλυσης, εγκατάλειψης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Είναι η ίδια πολιτική που εξαθλιώνει τους γιατρούς με μισθούς πείνας και2,4 ευρώ την ώρα για νυχτερινή εφημερία! Αδειάζει τα νοσοκομεία από τους εργαζόμενους σε αυτά. Οδηγεί σε οικονομική ασφυξία το ΕΣΥ με τη μείωση της χρηματοδότησης, το κούρεμα των αποθεματικών, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Ρίχνει το βάρος λειτουργίας των νοσοκομείων στις πλάτες του λαού με τα 5ευρα χαράτσια για εξέταστρα και τα υπέρογκα νοσήλια που επιβαρύνουν τους ανασφάλιστους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού (25% άνεργοι, ανασφάλιστοι, μετανάστες) πετιέται έξω από την περίθαλψη και αφήνεται στην τύχη του. Μοναδική μέριμνα της Κυβέρνησης είναι η ικανοποίηση των εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Δ.Ν.Τ και των πιστωτών-τοκογλύφων της χώρας, η λεηλασία του δημοσίου πλούτου και η σωτηρία μίας κλίκας κεφαλαιοκρατών. Η υπεράσπιση του Βοστανείου και της δημόσιας περίθαλψης στη Λέσβο αφορά το σύνολο των κατοίκων του νησιού. Με μαζικούς αγώνες των εργαζομένων, των σωματείων και των κοινωνικών φορέων του νησιού, μπορούμε να τους σταματήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΩΡΑ 12.30

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!