Υγεία

16/02/2022 - 18:40

Από το Σάββατο 19/2 τα νέα μέτρα - Αναλυτικά τι θα ισχύει

Επιπλέον χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων μετά από εισήγηση της κυβέρνησης

 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγειάς σε δήλωση του αναφέρει τα εξής:

   «Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.

 

   Σε αυριανή της συνεδρίαση η επιτροπή θα εξετάσει επιμέρους αιτήματα.

   Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

   Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19.02.22».

 

Τι θα γίνει με την Αποκριά

Ερωτηματικό παραμένει το εάν και με ποιο τρόπο θα γίνουν οι εκδηλώσεις της Αποκριάς. Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου για αύριο και πιθανόν να έχουμε απάντηση με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να κάνουν λόγο για μη πραγματοποίηση των μεγάλων καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Παρά το γεγονός πως η χώρα βρίσκεται σε μία τροχιά αποκλιμάκωσης και οι ειδικοί συμφωνούν στην πλειοψηφία τους στη χαλάρωση μερικών μέτρων, ωστόσο θεωρούν πως ακόμη δεν είναι η σωστή στιγμή ώστε να αρθούν με μιας όλες οι απαγορεύσεις.

 

 

Προειδοποίηση Βασιλακόπουλου: Τι θα συμβεί αν έχουμε άμεση και απόλυτη χαλάρωση των μέτρων

Στο μεταξύ, κατά του σεναρίου άμεσης και απόλυτης χαλάρωσης των μέτρων τάχθηκε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής των ειδικών.

"Αν πούμε 'ελεύθερα στα γήπεδα', σε 3 – 4 ματς θα έχει παραπάνω κόσμο διότι ο μ.ο. των εισιτηρίων στη Σούπερλιγκα είναι κάτω από 1000... Στα ντέρμπι θα υπάρχει συνωστισμός. Να κάνουμε ‘ελεύθερα’ τα καρναβάλια και όρθιοι στα κέντρα (που υπάρχουν) να βγάλουμε και τις μάσκες, θα μειωθεί πιο γρήγορα η επιδημία, αλλά με πολύ μεγαλύτερο κόστος" επισήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος.

"Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα", ξεκαθάρισε.

Το πότε θα βγάλουμε τη μάσκα, εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος, εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε κοινωνίας και το ποσοστό εμβολιασμού. "Στις χώρες που αίρονται τα περισσότερα μέτρα οι άνω των 60 είναι όλοι εμβολιασμένοι, κι είναι αυτοί που προκαλούν το πρόβλημα. Οπότε και να κολλήσει ένας νεαρός που έχει δυο φορές εμβολιαστεί η πιθανότητα να κινδυνέψει είναι πολύ πολύ μικρή".

Για τη μάσκα διευκρίνισε πως "η υποχρεωτικότητα αφορά όταν υπάρχει κόσμος, όχι όταν είμαστε μόνοι μας. Με μια απόσταση το να πίνεις καφέ χωρίς μάσκα δεν είναι κακό σε εξωτερικό χώρο, η πιθανότητα μετάδοσης είναι πάρα πολύ μικρή" τόνισε.

"Κάθε μέρα πεθαίνουν 70- 80 άνθρωποι, ανεμβολίαστοι, οι περισσότεροι πεθαίνουν τελείως άδικα, αν είχαν εμβολιαστεί κατά 90% δε θα πέθαιναν", σημείωσε ο καθηγητής.

Τόνισε πάντως ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. "Είναι γεγονός ότι είναι πιο βραδεία απ’ ό,τι αναμέναμε αλλά πλέον είναι τελείως σαφής, έχουμε 350 εισαγωγές κατά μ.ο από 550 μ.ο δύο εβδομάδες πριν". Τέλη Φεβρουαρίου, τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, η εικόνα είναι καλύτερη και το Μάρτιο θα είναι ακόμα καλύτερη.

Μοιράσου το άρθρο!