Υγεία

21/06/2015 - 07:21

Προειδοποιητική στάση εργασίας Ιατρών

Τ

ην Παρασκευή 19 Ιούνη πραγματοποιήθηκε η Συνέλευση των Γιατρών των Κέντρων Υγείας στην Καλλονή όπου συζητήθηκε η μη πληρωμή των εφημεριών  μας από την αρχή του 2015 και οι δραματικές περικοπές των προγραμμάτων εφημεριών από την διοίκηση της 2ης ΥΠΕ. 

 
Αποφασίστηκε να πραγματοποιήσουμε προειδοποιητική 4ωρη Στάση Εργασίας στα Κέντρα Υγείας και το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης την Τετάρτη  24 Ιουνίου, από τις 9πμ ως τις 1μμ. Επίσης ξεκινάμε ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από τις 29 Ιουνίου, αν δεν πληρωθούμε τις εφημερίες του πρώτου τριμήνου, χωρίς περικοπές ως τις 27 Ιουνίου. 
 
Την απόφαση της συνέλευσης στηρίζει η ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ. 

 

 
Καλούμε τους συλλόγους ασθενών, τα σωματεία εργαζομένων, τον Ιατρικό Σύλλογο, τους τοπικούς μαζικούς φορείς να συμπαρασταθούν έμπρακτα στον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Ακολουθεί ολόκληρη την απόφαση της συνέλευσης
----------------
 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΕΔΥ ΛΕΣΒΟΥ
Με μια αιφνιδιαστική απόφαση η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, δίνει τη χαριστική βολή στο σύστημα εφημέρευσης των Κέντρων  Υγείας της Λέσβου και κατεδαφίζει ό,τι είχε απομείνει όρθιο στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας των νησιών του Αιγαίου. Με εντολή προς τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας διατάσσεται η άμεση και δραματική περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών, ώστε σε κάθε Κέντρο Υγείας της Λέσβου να εφημερεύει ένας και μοναδικός γιατρός και ένα άλλος να είναι σε ετοιμότητα.  Όμως ένας γιατρός είναι πρακτικά αδύνατο να ανταπεξέλθει στον καθημερινό φόρτο εργασίας, να εξετάζει επί 16 ως 24 ώρες, να πραγματοποιεί τις επείγουσες εργαστηριακές εξετάσεις, να εκτελεί το νοσηλευτικό έργο (λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού), να πραγματοποιεί κατ' οίκον επισκέψεις και να συνοδεύει τα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής.  Αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη εντολή η εντατικοποίηση της δουλειάς θα οδηγήσει στην σωματική κατάρρευση των γιατρών, θα αυξήσει τα ιατρικά λάθη και θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία, την σωματική ακεραιότητα και την ζωή των ασθενών. Με δεδομένο πως δεν προβλέπεται εφημερία ετοιμότητας στους αγροτικούς γιατρούς, ουσιαστικά οι αγροτικοί γιατροί αφήνονται να εφημερεύουν χωρίς την την εκπαιδευτική υποστήριξη και την άμεση επίβλεψη ειδικού γιατρού, να αντιμετωπίζουν δυνητικά περίπλοκα περιστατικά. Η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στα Κέντρα Υγείας, θα αποτελέσει αντικίνητρο για την προσέλευση νέων συναδέλφων και θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες ελλείψεις γιατρών. Είναι εντυπωσιακό πως η εντολή περικοπής των προγραμμάτων εφημεριών δίνεται ΤΩΡΑ, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Ζητείται η περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών – καθαρά για οικονομικούς λόγους όπως ομολογείται στο έγγραφο της 2ης ΥΠΕ – τώρα που πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός των νησιών ! 
Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας εφημερεύουμε, απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου, καθώς δεν μας έχει καταβληθεί ούτε το ποσό των εφημεριών του πρώτου τριμήνου, που έλαβαν οι συνάδελφοι μας στα Νοσοκομεία. Ο εμπαιγμός μας συνεχίζεται. Ακόμα δεν έχει προχωρήσει η εκκαθάριση των εφημεριών μας. Υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να μην πληρωθούμε τις εφημερίες μας στο τέλος του Ιουνίου και όταν πληρωθούν, να καταβληθούν με μεγάλες περικοπές. Εργαζόμαστε σε πραγματικά άθλιες συνθήκες, με τρομαχτικές ελλείψεις προσωπικού και υλικών. Τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία λειτουργούν με τεράστια κενά σε νοσηλευτές, οδηγούς ασθενοφόρων, προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, παρασκευαστές, ειδικευμένους και αγροτικούς γιατρούς. Αρκετά Κέντρα Υγείας έχουν ήδη αναστείλει την λειτουργία των μικροβιολογικών και ακτινολογικών τους εργαστηρίων, ενώ σε όλα λείπουν υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια εργαστηρίων, γραφική ύλη, είδη υγιεινής. Με την τρομακτική περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών τα Κέντρα Υγείας, στην ουσία υποβαθμίζονται σε αγροτικά ιατρεία 24ωρης ετοιμότητας, με εξουθενωμένους και κακοπληρωμένους γιατρούς και κακής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες.
Τα μέχρι τώρα δείγματα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δεν δείχνουν να διαφοροποιείται από την μνημονιακή πολιτική. Ο μαζικός ξεσηκωμός απέναντι σε αυτή την καταστροφική πολιτική, όχι μόνο των γιατρών και των εργαζομένων της υγείας αλλά και των τοπικών κοινωνιών μπορεί να ανατρέψει την νέα επίθεση στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Για να ενισχυθεί με κρατική χρηματοδότηση το δημόσιο σύστημα υγείας, να γίνουν μαζικές προσλήψεις σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, χρειάζεται ρήξη με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και άμεση παύση πληρωμών του χρέους. Χρειάζεται να πάμε κόντρα στην κυβερνητική πολιτική της υποταγής και της διαχείρισης, να ανατρέψουμε, τα παλιά και τα νέα μνημόνια, που έρχονται. Καλούμε τον λεσβιακό λαό σε κοινούς αγώνες. Απαιτούμε:
Άμεση καταβολή χωρίς περικοπές των δεδουλευμένων εφημεριών του 2015 στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου. Να πληρωθούν οι οφειλόμενες εφημερίες του 2012. 
Να ανακληθεί η απαράδεκτη εντολή της 2ης ΥΠΕ για περικοπή εφημεριών στα Κέντρα Υγείας. Κρατική χρηματοδότηση και αυξήσεις των κονδυλίων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής εφημέρευση και λειτουργία των Κέντρων Υγείας, του Νοσοκομείου και του Π.Ε.Δ.Υ. Αποκατάσταση του Ιατρικού Μισθολογίου. 
Να καλυφθούν οι κενές θέσεις γιατρών και εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να εφαρμοστεί 24ωρη εφημερία στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης (πρώην ΙΚΑ). 
Αποσύνδεση και πλήρη αυτονομία του Νοσοκομείου Λήμνου από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Όχι στις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών. Καθιέρωση θετικών κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών και προσωπικού σε μονάδες απομακρυσμένων περιοχών.
Δημόσιο, δωρεάν και καθολικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό και γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων, χωρίς προϋποθέσεις. 
Αποφασίζουμε προειδοποιητική 4ωρη Στάση Εργασίας στα Κέντρα Υγείας και το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης την Τετάρτη  24 Ιουνίου, από τις 9πμ ως τις 1μμ. Αν δεν πληρωθούμε τις εφημερίες του πρώτου τριμήνου, χωρίς περικοπές ως τις 27 Ιουνίου, ξεκινάμε ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από τις 29 Ιουνίου.
Καλλονή, 19 Ιουνίου 2015

Μοιράσου το άρθρο!