5 γραφικά χωριά της Λέσβου που πρέπει να επισκεφτείς
Η Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας και τόπος καταγωγής μου. Ένας όμορφος τόπος που έχει να προσφέρει στον επισκέπτη της πολιτισμό, αλησμόνητες γαστρονομικές εμπειρίες, εναλλαγή τοπίων και μερικούς από τους ωραιότερους οικισμούς της χώρας μας. Και σε αυτό το άρθρο θα θέλαμε να σας συστήσουμε πέντε από αυτούς τους μοναδικούς οικισμούς.
Αφιέρωμα από την ιστοσελίδα travelvibe
Η Λέσβος και η ιστορία της μέσα από τους οικισμούς της
1. Μόλυβος
Ξεκινάμε με το διασημότερο γραφικό οικισμό της Λέσβου, τον Μόλυβο. Τα λόγια είναι περιττά. Άλλωστε ο Μόλυβος φιγουράρει ως προορισμός σε ευρωπαικά ταξιδιωτικά περιοδικά. Ο Μόλυβος είναι ένα από τα ωραιότετα χωριά της Ελλάδας με τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια του, το καλοδιατηρημένο του γενοβέζικο κάστρο και δαιδαλώδη καλντερίμια του.
Ένας ιστορικός οικισμός, γεμάτος από στοιχεία αρχαιοελληνικά, οθωμανικά και ενετικά που τον κάνουν τόσο ξεχωριστό. Τα καλντερίμια του Μόλυβου είναι γνωστά για τα σαρκίμια του, έτσι λέγονται οι σκεπαστές φυλλωσιές, τα οποία χαρίζουν ακόμη περισσότερη γραφικότητα στο Μόλυβο.
Βέβαια, κάθε φορά ανηφορίζουμε προς το κάστρο, το οποίο είναι χτισμένο στη θέση της Αρχαίας Μύθημνας και θεωρείται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα της Μεσογείου. Αξίζει πολύ να θαυμάσεις το ηλιοβασίλεμα από το κάστρο. Είναι μία αγαπημένη συνήθεια των επισκεπτών.
Ο Μόλυβος διαθέτει πάρα πολλά εστιατόρια με παραδοσιακή και Ευρωπαική κουζίνα. Ωστόσο, η αγαπημένη μας όμως συνήθεια έιναι να απολαμβάνουμε το γλυκό μας σε κάποιο από τα κρεμαστά μπαλκονάκια στην είσοδο του οικισμού του Μόλυβου και να απολαμβάνουμε την ανοιχτή θέα στο Αιγαίο.
Τέλος, η Λέσβος είναι πολύ γνωστή για τα λουτρά της. Από το Μόλυβο μπορείς να επισκεφτείς τα λουτρά της Εφταλούς, τον επίσης πανέμορφο οικισμό της Πέτρας και τη παραλία Άναξος.
2. Συκαμνιά
Ο μικρός γραφικός οικισμός της Συκαμιάς απέχει μόλις 12χλμ από το Μόλυβο. Για την ακρίβεια είναι δύο τα μέρη που την απαρτίζουν. Η Σκάλα Συκαμιάς που βρίσκεται παραθαλάσσια και το χωριό της Συκαμιάς σε υψόμετρο 300μ.
Στη Σκάλα Συκαμιάς θα απολαύσεις τη θέα προς τα παράλια της Τουρκίας από το διασημότερο αξιοθέατο της. Την εκκλησία της Παναγιάς της Γοργόνας, από την οποία ο Στρατής Μυριβήλης εμπνεύστηκε το γνωστό ομώνυμο μυθιστόρημα του. Η αγαπημένη μας στάση είναι στη ταβέρνα «η Μουριά του Μυριβήλη» στο τραπέζι κάτω από τη μουριά που έγραφε, όπως λεγόταν, τα μυθιστορήματα του ο σπουδαίος αυτός συγγραφέας. Βέβαια, το τοπίο αυτό χρειάζεται ούζο με συνοδεία από εκπληκτικούς μεζέδες. Δοκίμασε κρεμμυδοντολμάδες, κολοκυθοανθούς, χταποδάκι και άλλα τόσα νόστιμια πιάτα που θα βρεις στο κατάλογο. Άλλωστε η Λέσβος φημίζεται ότι διαθέτει μία από τις καλύτερες κουζίνες του Αιγαίου.
Μόλις ανηφορίσουμε στο χωριό διακρίνουμε έναν πολύ καλά διατηρημένο οικισμό μεσαιωνικού τύπου, με τα ανηφορικά πέτρινα σοκάκια του, τα οποία ακολουθούμε για να ανακαλύψουμε κάθε κρυμμένη γωνιά αυτού υπέροχου οικισμού ο οποίος, ευτυχώς, δεν είναι ακόμη τόσο γνωστός και δεν τον επισκέπτονται μαζικά.
3. Αγιάσος
Ο αγαπημένος μας οικισμός στο νησί είναι η Αγιάσος και ας μην είναι παραθαλάσσιος. Επισκεπτόμαστε την Αγιάσο κάθε φορά που βρισκόμαστε στο νησί για να περιπλάνηθούμε στα πολύχρωμα καλντερίμια της και να γευτούμε τα παραδοσιακά της γλυκά. Το χωριό είναι ταυτισμένο με την λαική παράδοση. Σε κάθε γωνιά του χωριού διακρίνονται εργαστήρια και μαγαζάκια που πωλούν και φτιάχνουν κεραμικά ή περίφημα σκαλιστά ξύλινα αντικείμενα υψηλής τέχνης.
Ο ναός της Παναγίας είναι το δημοφιλέστερο αξιοθέατο στην Αγιάσο. Τον επισκέπτοναι εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί κάθε χρόνο, με αποκορύφωμα τον 15 Αύγουστο. Ο ναός είναι ένα πραγματικά ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, ο οποίος έχει καταστραφεί 3 φορές από πυρκαγιά με τελευταίο έτος ανέγερσης του το 1815. Δεν γίνεται να μην θαυμάσεις και να μην νιώσεις δέος όταν περάσεις το κατώφλι του ναού ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Άλλα μέρη για να επισκεφτείς στην Αγιάσο είναι το Αναγνωτήριο, τα παρεκκλήσια της Ζωοδόζου Πηγής, το μουσείο παραδοσιακών επαγγελμάτων, την πλατεία της σκεπαστής Αγοράς και φυσικά την ιστορική Καφενταρία που το επισκεπτόμαστε κάθε φορά για καφέ στη χόβολη, σπιτική βυσσινάδα και γλυκό του κουταλιού.
Πριν φύγεις από την Αγιάσο μην ξεχάσεις να προμηθευτείς παραδοσιακά τοπικά γλυκά. Μερικά από αυτά είναι η Πλατζέντα, η βασιλόπιτα, η Μπακλαβού και άλλα πολλά. Βέβαια μπορείς να δοκιμάσεις” και τα γνωστά τυροκομικά όπως το τουλουμοτύρι και το διάσημο λαδοτύρι τους.
4. Πλωμάρι
Το Πλωμάρι είναι μία γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη στο νότιο τμήμα της Λέσβου. Το Πλωμάρι έχει υπέροχα αρχοντικά, παραδοσιακής ελληνικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Έχει αρκετά αξιοθέατα για τον επισκέπτη, όπως το λαογραφικό μουσείο, το παλιό σαπωνοποιείο και το μουσείο ούζου Βαρβαγιάννη. Άλλωστε η Λέσβος είναι διάσημη ως “η πατρίδα του ούζου”. Το Πλωμάρι ακόμη, ξεχωρίζει για τα παραδοσιακά του καφενεία στη κεντρική πλατεία, την έντονη ζωή, καθώς και την τοποθεσία του, η οποία είναι ιδανική για αφετηρία στις εξορμήσεις στη γύρω περιοχή.
Σίγουρα πρέπει να επισκεφτείς και τις δύο παραλίες του Πλωμαρίου. Η πρώτη είναι η κοσμοπολίτικη και βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία Άγιος Ισίδωρος. Η παραλία είναι πολύ καθαρή με βότσαλα και μαλακή χρυσή άμμο και σμαραγδένια κρυστάλλινα νερά. Ένα μεγάλο κομμάτι της παραλίας είναι οργανωμένο με δωρεάν ξαπλώστρες. Η αγαπημένη μας όμως είναι η παραλία Αμμουδέλι. Βρίσκεται μέσα στον οικισμό Πλωμαρίου με καταγάλανα νερά και μία μικρή καντίνα για να προμηθευτείς τα απαραίτητα.
5. Μεσαγρός
Ο Μεσαγρός είναι το μπαλκόνι της Γέρας. Ένα μικρό ορεινό χωριό στο οποίο σίγουρα πρέπει να κάνεις μία στάση κάτω από τον ξακουστό πλάτανο του χωριού. Ιδανικό σημείο είτε για πρωινό καφέ, είτε για ούζο με συνοδευτικά μεζεδάκια το μεσημέρι ή το βράδυ. Θα το βρείτε συνήθως γεμάτο από κόσμο, όχι μόνο από το Μεσαγρό, αλλά και από τα γειτονικά χωριά.
Στο Μεσαγρό διακρίνουμε υπέροχες κατοικίες και αρχοντικά στην οποία πρόσοψη τους διαβάζουμε το έτος κατασκευής τους, τα περισσότερα από τα οποία είναι μεταξύ 1910-1930. Το γνωστότερο αξιοθέατο, αν και αφημένο στη τύχη του, είναι το τζαμί όπου σήμερα σώζεται το υπόλειμμα ενός μιναρέ. Το τζαμί μαρτυρά την παρουσία πολυάριθμου μουσουλμανικού πληθυσμού στο χωριό, καθώς μεταξύ των ετών 1671 και 1709 οι μουσουλμανικές οικογένειες υπερέβαιναν τις χριστιανικές.