585 Λέσβιοι θύματα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου - Αναλυτικά όλα τα ονόματα
Κάθε χρόνο στις 9 του Μάη, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, καθιερώθηκε να γιορτάζεται το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών που ανάγκασε τη Ναζιστική Γερμανία να υπογράψει την άνευ όρων παράδοσή της. Πάνω από 70 χρόνια πέρασαν από τη συμμαχική αυτή νίκη που σφράγισε ανεξίτηλα μια από τις πιο αιματηρές σελίδες της νεότερης ιστορίας. Έχει επομένως ιδιαίτερη αξία η Ιστορική Μνήμη, για να κρατηθεί αναμμένη η λαμπάδα της «συλλογικής μνήμης», για να μην την καλύψει ο «πέπλος της λήθης» και για να μην επικρατήσει «η επιλεκτική μνήμη».
Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας με την ευκαιρία της ημέρας αυτής, ως μέρας τιμής και μνήμης, δίνουν στη δημοσιότητα -για πρώτη φορά- ενοποιημένο συγκεντρωτικό κατάλογο, κατά ονοματεπώνυμο, με τους 585 Λέσβιους-Συντοπίτες μας, που έχασαν τη ζωή τους από την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τη συνθηκολόγηση της Ναζιστικής Γερμανίας στις 9 Μαΐου 1945.
Η κατάσταση τούτη μας δίνει μια ακτινογραφία για το τι ακριβώς έγινε εδώ, στη μικρή Πατρίδα μας, που πρέπει να το θυμόμαστε, για να καθορίζουμε και να επανακαθορίζουμε την πορεία μας.
- Για όσους είπαν το μεγάλο «Όχι» και πήραν μέρος στον πολυαίμακτο αγώνα, εκείνους που αντιστάθηκαν στο μεγάλο κακό της εποχής.
- Για τη μεγάλη Εθνική μας Αντίσταση, που δεν την πλαισίωσαν μόνο οι ορκισμένοι πολεμιστές, αλλά και χιλιάδες αθώοι, ανύποπτοι πολίτες που οδηγήθηκαν στα κολαστήρια των ισχυρών.
- Για μην ξεχάσουμε ποτέ τους άμαχους που πληρώνουν πάντα μεγάλο μέρος απ’ το φόρο του αίματος. Για μην ξεχάσουμε ποτέ τους χιλιάδες συμπατριώτες μας, που ακολούθησαν μέσα από τα σοκάκια της φτώχειας τους τα βήματα προς το δικό τους Γολγοθά, πείνα- πρήξιμο-θάνατος…
Τούτος λοιπόν ο ονομαστικός κατάλογος με τα 585 θύματα ας αποτελεί ες αεί ανάχωμα στη ναζιστική πανούκλα, που ξανασηκώνει κεφάλι στην πατρίδα μας, υπενθυμίζοντάς μας αυτό που είχε γράψει ο επιζών του Ολοκαυτώματος Ελί Βιζέλ: «Ο δήμιος σκοτώνει πάντα δυο φορές, τη δεύτερη με τη λήθη!»