Skip to main content
|

18 συμπεράσματα- προτάσεις για την αλιεία από την σημαντική ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ στη Μυτιλήνη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη η Ημερίδα που διοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Παράρτημα Αιγαίου με τίτλο: «Παράνομη Αλιεία: Επιπτώσεις – Προοπτικές αντιμετώπισης για μία βιώσιμη αλιεία». Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν η μεγάλη προσέλευση κοινού, με βασικό κορμό τους αλιείς της περιοχής, το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων καθώς και ο γόνιμος προβληματισμός και ο ουσιαστικός διάλογος που αναπτύχθηκε κατά τη συζήτηση της στρογγυλής τράπεζας που ακολούθησε μετά το πέρας των εισηγήσεων.

  

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό οι κ.κ.: Χαράλαμπος Αθανασίου, Βουλευτής Λέσβου, η κα Αναστασία Αντωνέλλη, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, υπεύθυνη για τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Δημήτριος Θεοδοσόπουλος, εκπρόσωπος του Κόμματος της Πλεύσης Ελευθερίας και ο κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου.

  Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Παναγιώτης Κατσαβέλης, στην εισηγητική του ομιλία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ενώ ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης.

  Ο κ. Μιχαήλ Πασπάτης, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής & Αλιείας, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανέπτυξε εισήγηση με θέμα: «Παράνομες δραστηριότητες στην Επαγγελματική Αλιεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου»

Ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στην «Αυθεντικότητα, ιχνηλασιμότητα, νοθεία αλιευμάτων στην Ελλάδα»

 Ο κ. Δημήτριος Κλαουδάτος, Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέπτυξε εισήγηση με θέμα: «Παράνομη, λαθραία μη αναφερόμενη και ανεξέλεγκτη αλιεία: Μελέτη περίπτωσης του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου»

 και ο κ. Δημήτριος Τσιάνης, Βιολόγος-Ιχθυολόγος, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιχθυολόγων Δημοσίου, Τμήμα Αλιείας ΔΑΟΚ ΠΕ Ξάνθης, μίλησε για την «Παράνομη αλιεία: Μόνιμη απειλή για τα υδάτινα οικοσυστήματα και τη βιώσιμη διαχείριση της αλιευτικής δραστηριότητας»

  Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε η συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ: Παναγιώτης Κατσαβέλης, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Παραρτήματος Αιγαίου ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Ιωάννης Σαραντάκος, Σημαιοφόρος Λιμενικού Σώματος, Εκπρόσωποι Συλλόγων Αλιέων Μυτιλήνης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχαήλ Πασπάτης, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής & Αλιείας, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Δημήτριος Τσιάνης, Βιολόγος-Ιχθυολόγος, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιχθυολόγων Δημοσίου, Τμήμα Αλιείας ΔΑΟΚ ΠΕ Ξάνθης

Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η κα Νικολέττα Κράββα, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Προϊσταμένη Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία κατά τη λήξη της εκδήλωσης συνόψισε και κωδικοποίησε τα συμπεράσματα της Ημερίδας.

Συμπεράσματα - Προτάσεις

σ

  1. Να γίνεται σωστή χρήση αλιευτικών δεδομένων
  2. Να χρηματοδοτηθούν βιώσιμα σχέδια έρευνας και διαχείρισης των αλιευτικών αποθεμάτων
  3. Να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αλιέων
  4. Να υπάρξουν επιδοτούμενα σεμινάρια κατάρτισης 
  5. Ενημέρωση αλιέων και διαφόρων φορέων για την  κατάσταση που επικρατεί στο θαλάσσιο πλούτο και για τα αποτελέσματα των διαχειριστικών σχεδίων
  6. Να ενισχυθούν οι δίαυλοι συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των συναρμόδιων φορέων
  7. Να γίνει ενημέρωση καταναλωτών
  8. Να γίνει ενημέρωση λιμενικών
  9. Δυνατότητα ελέγχου της ιχνηλασιμότητας της αλυσίδας εφοδιασμού 
  10. Προσθήκη των υπηρεσιών αλιείας στη διενέργεια των ελέγχων
  11. Εφαρμογή του θεσμού των επιθεωρητών αλιείας με παράλληλη εκπαίδευσή τους
  12. Στελέχωση Των λιμεναρχείων με ιχθυολόγους
  13. Ανάγκη ύπαρξης αντισταθμιστικών ενεργειών για την εποχή που απαγορεύεται η αλιεία λόγω χωρικών ή γεωγραφικών όρων
  14. Να δοθούν κίνητρα σε αυτούς όταν δεν μπορούν να ψαρέψουν (αλιευτικός τουρισμός)
  15. Συμμετοχή των αλιέων στην καταπολέμηση της Πλαστικής ρύπανσης όπου μέσω επιδοτούμενων δράσεων να προβαίνουν στη συλλογή πλαστικών ειδών για ανακύκλωση
  16. Κλιματική αλλαγή και εισβολικά είδη,  Να υπάρξει στοχευμένη αλιεία των εισβολικών ειδών με στόχο τη μείωση των πληθυσμών τους και ανάπτυξη επιχειρηματικών ευκαιριών
  17. Να αποζημιώνονται τα δίχτυα λόγω καταστροφής τους από τα κητώδη
  18. Να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα αλιέων

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία