Skip to main content
|

Δίχτυα για προστασία από το δάκο της ελιάς;

Δίχτυα για προστασία από το δάκο της ελιάς; (φωτογραφία/olivonews.it)

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Η χρήση διχτυού κατά των εντόμων ως ολοκληρωμένης τεχνικής διαχείρισης για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων αυξάνεται συνεχώς στην δενδροκαλλιέργεια. 

 

Επίσης τα δίχτυα, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση δυσμενών καιρικών συνθηκών (χαλάζι, άνεμος, έντονες βροχοπτώσεις), καθώς και στη μείωση της υπερβολικής καλοκαιρινής ηλιοφάνειας που ευθύνεται για τη φωτοοξείδωση του φωτοσυνθετικού συστήματος. 

Με λίγα λόγια, τα οφέλη είναι πολλά.

Είναι όμως μια τεχνική προσαρμόσιμη και σε έναν ελαιώνα; Και πάνω από όλα, είναι οικονομικά βιώσιμο να καταπολεμηθεί ο δάκος της ελιάς και η μείωση της παραγωγής και της ποιότητας που δημιουργεί αυτό το παράσιτο;

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πολυτεχνείου του Marche 

Η συγκεκριμένη μελέτη, προσπάθησε να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, με στόχο την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των διχτυών κατά των εντόμων στα ελαιόδεντρα προκειμένου να εξαλειφθούν μερικώς ή πλήρως οι φυτοϋγειονομικές θεραπείες για τον έλεγχο του δάκου  Bactrocera oleae ). 

Η μελέτη έλαβε επίσης υπόψη τη φυσιολογική απόκριση των φυτών στη σκίαση και τις διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες κάτω από το δίχτυ.

Η πειραματική δοκιμή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 σε έναν ενήλικο ελαιώνα περίπου 15 ετών. 

Η διάταξη είναι 6 m × 6 m, με σύστημα εκπαίδευσης σε πολυκωνικό βάζο. 

Για τη δοκιμή χρησιμοποιήθηκαν ουδέτερου χρώματος δίχτυα κατά των εντόμων «Monotex 50», με σκίαση 15%, μέγεθος ματιού 0,97 mm x 1,54 mm και βάρος 95 g/m2. 

Μεμονωμένα φυτά καλύφθηκαν με δίχτυα εντόμων πριν και μετά τη φάση σκλήρυνσης του πυρήνα, σε σύγκριση με φυτά χωρίς κάλυψη.

Η εφαρμογή διχτυών κατά των εντόμων διαχειρίστηκε πολύ καλά την προσβολή δάκου, μειώνοντας την παρουσία του (με προσβολές κάτω από 1-2% )

Εάν εγκατασταθεί μετά τη σκλήρυνση του πυρήνα, οι καρποί είναι μεγαλύτεροι και οι βλαστοί σχεδόν κατά μισό κόμπο μεγαλύτεροι από τον έλεγχο, μόνο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο (περίοδος κατά την οποία η ανάπτυξη είναι συνήθως σταματημένη). 

Η μέτρηση της φωτοσύνθεσης που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο δεν αποκάλυψε διαφορές στα φυτά που προστατεύονται με το δίχτυ σε σύγκριση με τα άλλα.

Το εργατικό κόστος για την εγκατάσταση και την αφαίρεση του διχτυού ήταν πολύ σημαντικό, ειδικά στις εργασίες εγκατάστασης. 

Το οικονομικό και οικολογικό κόστος του υλικού είναι επίσης σημαντικό. 

Οι ερευνητές κατέληξαν, μέχρι σήμερα μόνο στην περίπτωση των επιτραπέζιων ελιών μπορεί να θεωρηθεί οικονομικά βιώσιμη η χρήση διχτυών κατά των εντόμων (ειδικά στη βιολογική καλλιέργεια)

Με πιο αποτελεσματικές τεχνικές εγκατάστασης και διαχείρισης θόλου, καταλήγει η μελέτη, το κόστος μπορεί να μειωθεί.

OlivoNews, GIORNALE DI OLIVICOLTURA E PENSIERO CIRCOLARE

https://giorgoskatsadonis.blogspot.com/

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία