Skip to main content
|

Μυτιλήνη: Μια διαφορερική εκδήλωση με δώρο... ένα κιλό ζεόλιθο!

Μυτιλήνη: Μια διαφορερική εκδήλωση με δώρο... ένα κιλό ζεόλιθο!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Έντονο ενδιαφέρον, μεγάλη συμμετοχή, θεωρία και πράξη.

Ήταν η ενημερωτική εκδήλωση για το ζεόλιθο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (Κυριακή 26/01/2014) στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου. Συμμετοχή από αγρότες, κτηνοτρόφους, Γεωτεχνικούς, στελέχη επιχειρήσεων και πολίτες με περιέργεια και ανήσυχο πνεύμα.

 Μια διαφορετική εκδήλωση καθώς μετά τη διάλεξη ακολούθησε πρακτική εφαρμογή του ζεόλιθου σε ελαιόκτημα και μονάδα εκτροφής ζώων στην περιοχή των Λουτρών. Επίσης μετά το τέλος της εκδήλωσης κάθε παρευρισκόμενος αποχώρησε με ένα κιλό ζεόλιθο σε μορφή πούδρας ή μικρό χαλικάκι για να το εφαρμόσει στις καλλιέργειές του, στα ζώα του, στις γλάστρες του σπιτιού ακόμη ή ακόμη στην  απομάκρυνση λεκέδων από ρούχα ή και να το πιει ως ρόφημα καθαρισμού του οργανισμού του.

Ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (Παράρτημα Αιγαίου) κ. Γιάννης Τσακίρης παρουσίασε τον  κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης κ. Νίκο Λυγερό *.

Τις ευεργετικές επιδράσεις του ζεόλιθου στις αγροτικές καλλιέργειες ανέπτυξε με γλαφυρό τρόπο ο καθηγητής Νίκος Λυγερός στη διάλεξη  του με τίτλο: «Ο ζεόλιθος της ζωής: Γεωργικές και κτηνοτροφικές εφαρμογές» . Ο φυσικός ζεόλιθος έχει την ικανότητα δέσμευσης βακτηρίων, αερίων, ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ενώσεων, ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο. Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν τον ελληνικό φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και πολύμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές.

Ο ζεόλιθος όπως τόνισε ο κ. Λυγερός είναι ένα πέτρωμα που ουσιαστικά δρα ως «σφουγγάρι», έχει τέτοια δομή ώστε να εγκλωβίζει ότι αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των φυτών. Δεν είναι λίπασμα! Κάπως έτσι λειτουργεί και στον ανθρώπινο οργανισμό και στα ζώα ( φυσικός αποτοξινωτής - εγκλωβίζει τις ελεύθερες ρίζες, λειτουργώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό). Μάλιστα ο κος Λυγερός διέλυσε σε ένα ποτήρι νερό ποσότητα από ζεόλιθο σε μορφή πούδρας και ήπιε στην υγειά των παρευρισκομένων!!!

Ο παρακάτω πίνακας που παρουσίασε ο κ. Λυγερός προκάλεσε πολλές συζήτησεις:



Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη χρήση του ζεόλιθου στη δακοκτονία. Μία από τις σημαντικές εφαρμογές του ζεόλιθου στον τομέα της γεωργίας είναι η αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς. Η χρήση του ζεόλιθου είναι σημαντική ως προφύλαξη. " Είχαμε ήδη παρατηρήσει  ότι οι σκονισμένες ελιές δεχόντουσαν λιγότερες επιθέσεις από το δάκο. Έτσι επινοήθηκε η μέθοδος του ψεκάσματος με ζεόλιθο που δημιουργεί μία προστασία πάνω στον καρπό την ώρα της ανάπτυξής του. Αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική, διότι επιτρέπει την προφύλαξη άρα ο καρπός παραμένει φαγώσιμος. Δεν έχουμε ανάγκη από άλλα έντομα για την καταπολέμησή του. Επιπλέον η χρήση του ζεόλιθου ως φυσικό προϊόν επιτρέπει να αποφύγουμε τη χρήση χημικών ουσιών. Σε αυτή την υγρή μορφή, ο ζεόλιθος παραμένει πάνω στον καρπό και δημιουργεί ένα φίλμ προστασίας που ενοχλεί το έντομο. Έτσι έχουμε ένα αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς που επιτρέπει επιπλέον μια βιολογική καλλιέργεια όταν είμαστε σε αυτήν την περίπτωση. Φέτος θα γίνει εφαρμογή του ζεόλιθου στην Κρήτη και όπως τόνισε ο κος Λυγερός δεν θα περιμένουμε το Υπουργείο πότε θα εφαρμόσει το πρόγραμμα δακοκτονίας!"

Επίσης ο ζεόλιθος αφορά και τις ξενοδοχειακές μονάδες αφού η χρήση του ζεόλιθου μπορεί να μειώσει κατά 50% το κόστος των απορρυπαντικών.

 Ο κ. Λυγερός  παρουσίασε τα μεγάλα κοιτάσματα ζεόλιθου που υπάρχουν στην Θράκη. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί τα ελληνικά κοιτάσματα και όλος ο ζεόλιθος είναι εισαγόμενος.

Μετά τη διάλεξη του κ. Λυγερού περισσότερα από 50 άτομα μετέβησαν στα Λουτρά όπου είδαν πως γίνεται η εφαρμογή του ζεόλιθου σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.

 

(φωτογραφίες και βίντεο  Γιώργος Παπαδόπουλος  )


* Ο  Νίκος  Λυγερός, ως ερευνητής, κατέχει  διάφορα  παγκόσμια  ρεκόρ στους τομείς  της  άλγεβρας,  της  θεωρίας  των αριθμών και  της συνδυαστικής. Είναι  επισκέπτης καθηγητής  στο  Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,  στην  Πολυτεχνική  σχολή  Θράκης,  στην  Αστυνομική  Ακαδημία  και  στη  Σχολή  Εθνικής  Ασφάλειας. Είναι στρατηγικός  σύμβουλος, καθηγητής  προικισμένων παιδιών, expert διερμηνέας  και μεταφραστής  στα γαλλικά  δικαστήρια, συγγραφέας,  σκηνοθέτης, ποιητής, επιστημονικός  σύμβουλος  του  Υπουργείου  Εξωτερικών  και  του συνδέσμου  φίλων  Καραθεοδωρή, που  έχει στόχο την ανάδειξη  της επιστημονικής μορφής  του Κωνσταντίνου  Καραθεοδωρή,  του  μεγαλύτερου μαθηματικού  της σύγχρονης Ελλάδας.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία