Skip to main content
|

«Πόρος» και όχι «ρύπος» τα υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων - Ημερίδα και δηλώσεις Γ.Γ.Βιομηχανίας Σ.Ζαφείρη στη Μυτιλήνη - Ικανοποίηση Ελαιοτριβέων Λέσβο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
7'

 

Με την έκδοση νέας τροποποιημένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά στη διαχείριση αποβλήτων των ελαιοτριβείων (ΦΕΚ 4333 Β’ 12/12/2017), δίνεται τη δυνατότητα σε 1300 ελαιοτριβεία σε όλη τη χώρα να αδειοδοτηθούν νομότυπα ενώ ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται η εναρμόνιση της λειτουργίας του συγκεκριμένου κλάδου, με τις αρχές καλής πρακτικής που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Μυτιλήνη, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης.


Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Ζαφείρης τόνισε πως «τα ελαιοτριβεία που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι 1700. Μέχρι σήμερα, με τις υπάρχουσες διαδικασίες αδειοδότησης, μόνο τα 400 ελαιοτριβεία έχουν λάβει επαρκή περιβαλλοντική αδειοδότηση, με τα υπόλοιπα να λειτουργούν στη «γκρίζα» περιοχή νομιμοφάνειας και πάντα κατά ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών. Είναι γνωστά όμως συνέχισε ο κ. Ζαφείρης, τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτόν τον τρόπο «αδιαφανούς» αδειοδότησης των ελαιοτριβείων, με σημαντικότερα εξ αυτών την ανανέωση της άδειας λειτουργίας τους  και τη χρηματοδότηση τους από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους».
Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Μυτιλήνη σήμερα Τρίτη το μεσημέρι ο κ. Ζαφείρης τόνισε ότι το παραπάνω πρόβλημα της αδειοδότησης των ελαιοτριβείων έγινε προσπάθεια να προσεγγισθεί σε δυο φάσεις.
Αρχικά με την έκδοση της ΚΥΑ 127402/2016 (ΦΕΚ 3924/Β/2016), έγινε προσπάθεια να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων των ελαιοτριβείων. Λόγω της πολυπλοκότητας εφαρμογής, αλλά και του υψηλού κόστους δειγματοληψίας του νέου συστήματος αδειοδότησης, η ανταπόκριση των ελαιοτριβείων στην συγκεκριμένη  ΚΥΑ ήταν μικρή, με αποτέλεσμα να κριθεί ουσιαστικά ανεφάρμοστη και κατά συνέπεια να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την αδειοδότηση των ελαιοτριβείων για την παραγωγική περίοδο 2017-2018.  


Έτσι και μετά από μια σειρά επαφών με κλαδικούς εκπροσώπους ελαιοτριβείων και εξειδικευμένους επιστήμονες, καταγράφηκε μια σειρά από ουσιαστικές αλλαγές στην προαναφερθείσα ΚΥΑ, ώστε αυτή να απλοποιηθεί και να γίνει αποδεκτή και εφαρμόσιμη από τη πλειοψηφία των ελαιοτριβείων.


Με τη νέα ΚΥΑ δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα ελαιοτριβεία να λειτουργήσουν με ένα φιλικά περιβαλλοντικό τρόπο και στα πρότυπα της αειφορικής γεωργίας, ελαχιστοποιώντας τη χρήση χημικών λιπασμάτων. «Είναι η πρώτη φορά που τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων παύουν να αντιμετωπίζονται ως «ρύπος» αλλά αξιοποιούνται ως «πόρος» σημείωσε ο κ. Ζαφείρης.     


Στη δήλωση του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Ζαφείρης σημείωσε πως «το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η επωφελής χρησιμοποίηση των δεδομένων που προκύπτουν μετά την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ. Λειτουργώντας πλέον με διαφανή και νόμιμο τρόπο, ο κλάδος των ελαιοτριβείων μπορεί στοχευμένα να αξιοποιήσει δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία που του προσφέρονται, έτσι ώστε να προσδώσει υψηλή προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν του (ελαιόλαδο) αλλά, ταυτόχρονα να παράγει και μια σειρά από υποπροϊόντα – παραπροϊόντα τα οποία θα του προσφέρουν μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό».

Και χρηματοδοτήσεις
Σύμφωνα με το Γενικό γραμματέα Βιομηχανίας «πλέον σε αυτήν την αναπτυξιακή κατεύθυνση οι ελαιοτριβείς, μπορούν μέσα από τις δράσεις 4.2.1. και 4.2.2 του υπομέτρου 4.2 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του ΠΑΑ 2014- 2020 του ΥΠ.Α.Α.Τ να προχωρήσουν:
- σε εκσυγχρονισμό της μονάδας τους (αντικατάσταση ή/και συμπλήρωση μηχανολογικού εξοπλισμού όπως είναι η επέκταση δυναμικότητας ενεργών και ανενεργών μονάδων) και - σε αγορά καινούργιων οχημάτων που συγκεκριμένα θεωρούνται απαραίτητα για την λειτουργία της επένδυσης προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα και η υγιεινή του προϊόντος. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και βυτιοφόρα αυτοκίνητα μεταφοράς ελαιοπυρήνα και υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων και διασποράς τους σε γεωργική γη.
Παράλληλα το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης μέσω της δράσης «Ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας» προσφέρει στους ελαιοτριβείς την ευκαιρία σε επίπεδο Δήμου, Νομού ή Περιφέρειας, να δημιουργήσουν κεντρική μονάδα διαχείρισης υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων και να παράγουν μια σειρά υποπροϊόντων (ελαιόλαδο, πολυφαινόλες, συμπληρώματα διατροφής, ζωοτροφές) τα οποία προσδίδουν έως και 400% προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν.
Ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δράση αφορά στην χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για την επιχειρηματική αξιοποίηση υγρών, στερών και αέριων αποβλήτων και απορριμμάτων τρίτων, ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στο ύψος των 30 εκατομμυρίων ευρώ και πρόκειται να δημοσιευτεί η πρόσκληση της τις επόμενες μέρες.
Ας σημειωθεί ότι στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του κ. Ζαφείρη παρευρέθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Συνδέσμου των ελαιοτριβέων της Λέσβου η οποία τον συνεχάρη δημόσια για το ότι ο κλάδος τους πλέον δεν παρακαλάει για μια «γκρίζα»  άδεια λειτουργίας και πλέον για πρώτη φορά γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν ώστε ν λειτουργούν νόμιμα και σε όφελος των ίδιων, των παραγωγών, της τοπικής οικονομίας αλλά και του περιβάλλοντος.

Λάδι εμφιαλωμένο μόνο!
Τέλος, κατέληξε ο κ. Ζαφείρης «με βάση τη νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται στις καινούργιες αγορανομικές διατάξεις του ΔΙΕΠΠΥ (Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης), από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα απαγορεύεται η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών με ελαιόλαδο στον κλάδο της εστίασης και θα είναι υποχρεωτική η χρήση συσκευασιών μιας χρήσης με επώνυμο προϊόν». Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται όλος ο κλάδος παραγωγής ελαιολάδου (ελαιοπαραγωγοί - ελαιοτριβεία - υποποίηση) και δίνεται η ευκαιρία στο τυποποιημένο επώνυμο ελληνικό ελαιόλαδο να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του έναντι του χύμα ελαιόλαδου, το οποίο διακινείται εντός της χώρας σε συνθήκες αμφιβόλου ποιότητας και υγιεινής ή εξάγεται στην Ιταλία με μηδενική προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν».

Και μια ημερίδα
Χθες το βράδυ μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα την Διασύνδεση της Αγροδιατροφής και της Βιομηχανίας με τον Τουρισμό διοργάνωσαν στη Μυτιλήνη το Επιμελητήριο Λέσβου, ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου και η Μοδούσα ΚοινΣΕπ. Στους χαιρετισμούς τους οι διοργανωτές υποστήριξαν ότι στο νησί της Λέσβου θα πρέπει να υπάρξει σύνδεση του τουριστικού τομέα με τα εξαιρετικής ποιότητας αγροδιατροφικά προϊόντα που παράγουμε και αυτό θα επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει συνεργασία μεταξύ φορέων, παραγωγών, και τουριστικών επιχειρήσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης που ήταν και ο βασικός ομιλητής και συντονιστής της ημερίδας αναφέρθηκε στη δημιουργία «Φόρουμ Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας - Τουρισμού» με έξη εξειδικευμένες ομάδες εργασίας, το οποίο θα λειτουργεί ως συντονιστικό όργανο για την χάραξη πολιτικής σε άμεση και μακροπρόθεσμη βάση, με αποκλειστικά γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Όπως ανέφερε ο κ. Ζαφείρης, το φόρουμ θα λειτουργεί ως βασικό υποστηρικτικό εργαλείο για την επεξεργασία, τη διαμόρφωση και την υποβολή προτάσεων και θέσεων προς την πολιτεία, που θα συνδέουν τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα και την μεταποιητική βιομηχανία, με έμφαση την μεταποίηση στον αγροδιατροφικό τομέα. Το φόρουμ συντονίζεται και λειτουργεί υπό την επιμέλεια της δεκαπενταμελούς «Συντονιστικής Επιτροπής» στην οποία προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας.
Οι έξι εξειδικευμένες τομεακές ομάδες εργασίας είναι:
Α. Ανάλυσης περιβάλλοντος. Ανάλυση υπάρχουσας κατάστασης και προσδιορισμός του πεδίου εφαρμογής, για την ανάπτυξη του νέου σχεδίου σύνδεσης Αγροδιατροφής - Βιομηχανίας - Τουρισμού.
Β. Ποιότητας. Εκπαίδευση και πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών.
Γ. Καινοτομίας και Δικτύωσης. Έρευνα και αναβάθμιση προϊόντων και υπηρεσιών, νεοφυής επιχειρηματικότητα και δημιουργία δικτύων.
Δ. Γαστρονομίας. Τρόποι ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας μέσα από τον τουρισμό.
Ε. Μάρκετινγκ. Ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, πληροφόρηση και προώθηση του νέου προτύπου τουριστικής ανάπτυξης.
Και ΣΤ. Στρατηγική υλοποίησης. Θεσμικές παρεμβάσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία, υποδομές και στρατηγική υλοποίησης.
Την παρουσίαση του φόρουμ ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους τόσο των αγροδιατροφικών  και τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και των φορέων του νησιού.

 

Σύλλογος Ελαιοτριβείων Λέσβου

«Μετά από τρεισήμισι χρόνων προσπάθειες για την εκλογίκευση της εθνικής νομοθεσίας, που αφορά στη διαχείριση αποβλήτων ελαιοτριβείων, (και) η χώρα μας διαθέτει επιτέλους νομοθετικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στα ελαιοτριβεία να λειτουργήσουν νόμιμα, αντίστοιχο με αυτά της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας» αναφέρει με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ελαιοτριβείων Λέσβου αναφερόμενος στις δυο ανακοινώσεις με τις οποίες εκσυγχρονίζεται το καθεστώς λειτουργίας τν ελληνικών ελαιοτριβείων. Κάτι που ανακοίνωσε σήμερα να συνέντευξη του στη Μυτιλήνη ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης.
«Πλέον, σημειώνεται στην ανακοίνωση, τα ελαιοτριβεία που παράγουν υγρά απόβλητα έχουν τη δυνατότητα με απλές διαδικασίες να τα διασκορπίζουν σε γεωργική γη, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν τη νομιμοποίησή τους, και συγχρόνως παρέχοντας νερό και λιπαντικά στοιχεία (κάλιο, άζωτο, φωσφόρο, οργανική ύλη) στα χωράφια όπου θα διασκορπίζονται, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της απόδοσής τους. Γι’ αυτό ακριβώς η μέθοδος ονομάζεται υδρολίπανση.
Τα δε ελαιοτριβεία που επιλέγουν διφασική λειτουργία μπορούν, χάρη στην περυσινή ΚΥΑ, νόμιμα πλέον να στέλνουν τον ελαιοπυρήνα τους και σε άλλες μονάδες επεξεργασίας παραπροϊόντων ελιάς, εκτός από τα κλασικά πυρηνελαιουργεία με εκχυλιστήρες.
Έτσι για τους ελαιοτριβείς της Λέσβου ενδείκνυνται σήμερα και προσφέρονται πλέον δύο επιλογές για νόμιμο τρόπο λειτουργίας τους, ο δε Σύνδεσμός μας μπορεί να σεμνύνεται ότι δικαιώθηκαν οι αγώνες του, από τους οποίους επωφελούνται ελαιοτριβείς και αγρότες όλης της χώρας».
Σύμφωνα με το Σύνδεσμό Ελαιοτριβείων Λέσβου, «η επιτυχία αυτή οφείλεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που μας πίστεψαν και στήριξαν τον αγώνα μας. Είναι οι αναπληρωτές υπουργοί των τριών υπουργείων Οικονομίας - Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης, Περιβάλλοντος - Ενέργειας Σωκρ. Φάμελλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, που υπέγραψαν της ΚΥΑ. Πρωτίστως όμως είναι ο καταγόμενος από την Αγία Παρασκευή λέσβιος Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης, ο οποίος με την αρμοδιότητα της επισπεύδουσας αρχής, υπερνικώντας πεισματικά τα πλείστα εμπόδια που κατά καιρούς όρθωνε η υπηρεσιακή γραφειοκρατία, με τον συνεργάτη του Γιάννη Μπακάλη, μορφοποίησε και οδήγησε στην υπογραφή τις δύο υπουργικές αποφάσεις. Και βέβαια τονίζεται ακόμα στην ανακοίνωση, αποφασιστικό ρόλο έπαιξαν τοπικοί παράγοντες και κυρίως ο αρμόδιος του ΣΥΡΙΖΑ για τα αγροτικά, άοκνος Στρατής Νικολάου. Τους ευχαριστούμε θερμά και δημόσια όλους».
Και η ανακοίνωση των ελαιοτριβείων της Λέσβου καταλήγει: «Πλέον ο χρόνος θα οδηγήσει σύντομα στη διόρθωση του παθογενούς καθεστώτος που  χαρακτηρίζει σήμερα τη λειτουργία των περισσότερων ελαιοτριβείων. Ελπίζουμε δε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία με επιστολή της μας ενημέρωσε ότι οι  έλεγχοι στα ελαιοτριβεία θα συνεχιστούν, να κατανοήσει τη βούληση της Πολιτείας, όπως διαφαίνεται από τη μεταβατική διάταξη της τελευταίας ΚΥΑ που παρέχει σχετική ανοχή στα ελαιοτριβεία έξι μηνών για την συμμόρφωσή τους και να συνδράμει, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο μέγα αυτό έργο. Έτσι και αλλιώς, είτε με ελέγχους, είτε χωρίς αυτούς, η νέα νομοθεσία  θα εφαρμοστεί. Η αποκωδικοποίηση όμως των όρων της από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, η προγραμματισμένη διάχυσή της στους ελαιοτριβείς, η συνεργασία μαζί τους και η καθοδήγησή τους από αυτές θα οδηγήσει σε ορθότερο αποτέλεσμα και συντομότερα στον ποθούμενο στόχο.».

 

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις