Αγροτικά - Αλιεία

13/10/2020 - 09:23

Την Πέμπτη ξεκινά το έξτρα ράντισμα για το δάκο

του Στρατή Σαμιώτη

Tην Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει το τελευταίο ράντισμα κατά του δάκου, που χρηματοδοτεί φέτος η Περιφέρεια, θέλοντας να διασφαλίσει στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό την ποιότητα του ελαιολάδου που θα παραχθεί κατά την προσεχή ελαιοκομική περίοδο, παρότι φέτος δεν αναμένεται μεγάλη παραγωγή. Μάλιστα αυτό ενώ η παρατεταμένη ανομβρία για τη Λέσβο δημιούργησε και προβλήματα στον καρπό, ο οποίος αρχίζει να ζαρώνει στα δέντρα από την έλλειψη του νερού. Ευτυχώς οι βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας έδωσαν ανάσα ανακούφισης στον ελαιώνα του νησιού μας σύμφωνα με τους γεωπόνους.

Ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, έφτασε στην απόφαση να πληρώσει ένα επιπλέον ράντισμα ξεκινώντας εγκαίρως το διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και αγροτών, όπου μάλιστα ο ίδιος διαπίστωσε τις απόψεις να διαφοροποιούνται καθώς υπήρξαν και αρνητικές τοποθετήσεις που εκφράστηκαν από φορείς.

 

Ο Γιώργος Λαγουτάρης

Μιλώντας  στα “Νέα της Λέσβου” ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργος Λαγουτάρης, σημείωσε: «Ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης εξήντλησε το διάλογο με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές το προηγούμενο διάστημα αποφασίζοντας η Περιφέρεια να αναλάβει το κόστος για μία επιπλέον διαβροχή, ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να έχουν και αυτό το κάτι παραπάνω που λέμε και που και εμείς ως υπηρεσία είχαμε εισηγηθεί. Σε αυτό το διάλογο υπήρξαν και πλευρές που δεν συμφώνησαν στην προοπτική να γίνει ένα ακόμα ράντισμα και εδώ θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν μπορεί από τη μία να ρίχνουν κάποιοι ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση αν δεν πάει καλά η δακοκτονία και όταν έρχεται η Περιφέρεια να βοηθήσει, για να πάνε καλά τα πράγματα, να λένε όχι άλλο ράντισμα. Θέλω δε να θυμίσω ότι στη λήξη της περσινής ελαιοκομικής περιόδου κάποιοι  καλούσαν την Περιφέρεια να ραντίσει και μετά το λιομάζωμα, εκτιμώντας ότι θα γιγαντωθεί ο δάκος φέτος, καθώς υπήρχαν πέρυσι ελιές στο έδαφος που τις είχαν αφήσει οι ελαιοπαραγωγοί στα χωράφια τους, θεωρώντας ασύμφορη τη συγκομιδή λόγω της χαμηλής τιμής στο προϊόν. Να όμως που τίποτα από αυτά δεν έγινε και σε τελική ανάλυση οι ίδιοι εκπρόσωποι φορέων που καλούσαν πέρυσι την Περιφέρεια να ραντίσει μετά το λιομάζωμα, φέτος μας λένε να μην ραντίσουμε μέσα Οκτωβρίου», είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας.

Τι εννοεί όμως ο κ. Λαγουτάρης; Αν και δεν κατονομάζει εκπροσώπους φορέων είναι πιθανό να εννοεί τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Λέσβου Γιώργο Κατζανό, ο οποίος φέρεται να τοποθετήθηκε αρνητικά στην προοπτική νέου ραντίσματος σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια (μαζί με τον Κώστα Πρωτούλη που τυποποιεί το Aegean Gold), προβάλλοντας το επιχείρημα ότι μέσα στον Οκτώβριο θα λειτουργήσουν τα ελαιοτριβεία και θα παραχθεί το πρώτο ποιοτικό αγουρέλαιο στη Λέσβο. Μάλιστα ο κ. Κατζανός φέρεται τις προηγούμενες μέρες να έστειλε και έγγραφο στην Περιφέρεια ζητώντας εξηγήσεις και να υποδειχθούν οι ελαιοπαραγωγοί που επιθυμούν νέο ψεκασμό.

 

Ο Πανάγος Κουφέλος

Την ίδια ώρα έχοντας στη διάθεσή του το έγγραφο του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας κ. Λαγουτάρη προς τον Περιφερειάρχη, που εισηγούνταν για επιπλέον διαβροχή κάνοντας κι άλλες προτάσεις για την καλύτερη απόδοση της δακοκτονίας (ώστε να έχει με αυτό το έγγραφο το υπηρεσιακό υπόβαθρο ο Περιφερειάρχης για τις διεκδικήσεις του), αναλαμβάνει δράση ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος, που επέστρεψε το Σάββατο από την Χίο όπου βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα για θέματα της αρμοδιότητάς του κι ετοιμάζει νέα πρόταση για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε να μπορούν να γίνονται περισσότερα ραντίσματα. Η πρόταση αυτή του Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου αναμένεται να γίνει στην καταλληλότερη στιγμή, καθώς ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πιέζεται για τη δακοκτονία και φέρεται να μελετά την εφαρμογή κάποιων προγραμμάτων που μπορεί και να μην είναι οριζόντια για όλη την Ελλάδα, αλλά να λειτουργούν τοπικά. 

Οι ενέργειες του κ. Κουφέλου υποστηρίζονται από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος ενημερώνεται συχνά από τον Αντιπεριφερειάρχη για τα θέματα του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, αλλά και γενικότερα για τα ζητήματα της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Η συμβολή του κ. Αθανασίου μπορεί να ανοίξει το δρόμο, καθώς έχει επιρροή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ως «Σαμαρικοί» και οι δυο.

Μιλώντας στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Κουφέλος τόνισε: «Προχωρούμε ολοταχώς για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την υποστήριξη του Αντιπροέδρου της Βουλής Χαράλαμπου Αθανασίου τον οποίο θερμά ευχαριστούμε γιατί πάντα βρίσκεται κοντά στην Περιφέρεια και στα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας για να βοηθήσει. Ευελπιστούμε να είμαστε εμείς αυτοί που θα παίξουμε τον κρίσιμο ρόλο από την ακριτική Μυτιλήνη και το Βόρειο Αιγαίο για την βελτίωση του πλαισίου της δακοκτονίας σε όλη την Ελλάδα και σε ό,τι μας αφορά θα δώσουμε τον αγώνα, όπως αυτό κάνουμε καθημερινά, σε κάθε επίπεδο, προσηλωμένοι στις προτεραιότητες και τους στόχους που έχει θέσει ο Περιφερειάρχης μας Κώστας Μουτζούρης, με παρέμβαση του οποίου εξασφαλίστηκε και έξτρα διαβροχή για το δάκο της ελιάς φέτος. Δεν θεωρώ τυχαίο ότι πρώτη χρονιά φέτος που η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη χειρίστηκε εξ αρχής τη δακοκτονία, ο πρώτος ψεκασμός ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ενώ πληρώθηκαν και νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι εμπλεκόμενοι και θέλω σε αυτό το σημείο να αναφερθώ στη συμβολή της και στη συνάδελφο Αντιπεριφερειάρχη με αρμοδιότητα τον Οικονομικό – Διοικητικό τομέα (εκτός από τον πολιτισμό) κ. Αντωνέλλη», είπε ο κ. Κουφέλος υπενθυμίζοντας ότι και τα δύο επόμενα χρόνια η έναρξη θα γίνει και πάλι νωρίτερα, καθώς η εργολαβία είναι τριετής, πράγμα που σημαίνει ότι τα επόμενα δύο χρόνια δεν χρειάζεται να γίνει νέα δημοπράτηση.

Ο τελευταίος έξτρα ψεκασμός για τη δακοκτονία που θα ξεκινήσει σε κάθε περίπτωση αυτήν την εβδομάδα – και μάλιστα αρχικά είχε προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα, λόγω όμως των βροχοπτώσεων που προβλέφθηκαν από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για αύριο Τρίτη η Περιφέρεια αποφάσισε να κρατήσει για δύο ημέρες στάση αναμονής – θα έχει διάρκεια 6 ημερών και μάλιστα το κόστος δεν θα το επωμισθεί εξ ολοκλήρου η Περιφέρεια, αλλά θα συμβάλουν από την πλευρά τους και οι δύο εταιρείες που έχουν την κοινοπραξία για τους ψεκασμούς.

 

 

Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου 

Μοιράσου το άρθρο!