Νέα ερώτηση για το Πρόγραμμα Δακοκτονίας στην Λέσβο κατέθεσε ο βουλευτής κ. Σπύρος Γαληνός.
Η πρώτη ερώτηση του κ. Γαληνού για το ίδιο θέμα είχε κατατεθεί την 1/4/2011 και είχε εξασφαλίσει την ρητή και έγγραφη διαβεβαίωση του υφυπουργού ότι: « η έναρξη του Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί έγκαιρα με εξασφαλισμένες όλες τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή και προστασία της ελαιοπαραγωγής και κατά συνέπεια του εισοδήματος των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών».
Όταν ωστόσο με την με αριθ. πρωτ. 167690 απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώθηκαν δραματικές μειώσεις στο εποχικό προσωπικό που θα χρησιμοποιηθεί στην Λέσβο για την καταπολέμηση του δάκου κατέστη σαφές ότι οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όχι μόνο δεσμευτικές δεν ήταν αλλά και ουδεμία αξία είχαν.
Δεδομένου ότι με τις δραματικές μειώσεις προσωπικού τινάζεται το πρόγραμμα δακοκτονίας στον αέρα και αποτελούν ακραία πράξη υπονόμευσης της ελαιοπαραγωγής και κατά συνέπεια της οικονομίας της Λέσβου, ο κ. Γαληνός ζήτησε το θέμα αυτό να συζητηθεί άμεσα στην ολομέλεια της Βουλής.
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη
ΘΕΜΑ: Εφαρμογή προγράμματος δακοκτονίας στη Λέσβο.
Με κοινοβουλευτική μου ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που κατέθεσα την 1/4/2011 (με αριθ. πρωτ. 14239) έθεσα το ζήτημα της έγκαιρης και αποτελεσματικής εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας για την φετινή χρονιά.
Στο ερώτημα αυτό καθώς και σε παρόμοια ερωτήματα άλλων βουλευτών απάντησε στις 18 Απριλίου εκ μέρους του Υπουργείου ο Υφυπουργός κ. Ι. Κουτσούκος ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι «έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες για την έγκριση πρόσληψης εποχικού προσωπικού», μας διαβεβαίωσε ότι «οι Περιφερειακές υπηρεσίες των ελαιοκομικών Νομών είχαν ήδη παραλάβει απόφαση εξουσιοδοτική για την προμήθεια υλικών δακοκτονίας» ότι ο Υπουργός είχε ήδη «υπογράψει εισηγητική απόφαση κατανομής πιστώσεων στις Περιφερειακές Υπηρεσίες». Στην τελευταία παράγραφο της απάντησης του ο υφυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι: « η έναρξη του Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί έγκαιρα με εξασφαλισμένες όλες τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή και προστασία της ελαιοπαραγωγής και κατά συνέπεια του εισοδήματος των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών»
Θεώρησα κι εγώ, όπως και η τοπική κοινωνία της Λέσβου τις δηλώσεις σας δεσμευτικές και για αυτό αντιλαμβάνεστε την δυσάρεστη έκπληξη που υπέστη το σύνολο των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου όταν στις 27/5/2011 με την με αριθ. πρωτ. 167690 απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώθηκαν δραματικές μειώσεις στο εποχικό προσωπικό που θα χρησιμοποιηθεί στην Λέσβο για την καταπολέμηση του δάκου. Χαρακτηριστικό είναι ότι μειώνονται από 21 σε 12 οι Τομεάρχες Δακοκτονίας, ενώ από 952 σε 479 οι θέσεις για το εργατοτεχνικό προσωπικό. Αυτές οι μειώσεις είναι της τάξης του 50% σε σχέση με το 2010 ενώ αποτελεί την δεύτερη συνεχή χρονιά που παρατηρείται τέτοια μείωση.
Κύριε Υπουργέ εκφράζω την οργή και την αγανάκτηση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου γι αυτό τον εμπαιγμό. Η ελιά και το λάδι αποτελούν την βάση της οικονομίας μας. Όλο το νησί είναι ανάστατο με αυτό τον εμπαιγμό. Οι αλλεπάλληλες περικοπές του προσωπικού τινάζουν το πρόγραμμα δακοκτονίας στον αέρα και αποτελούν ακραία πράξη υπονόμευσης της ελαιοπαραγωγής και κατά συνέπεια της οικονομίας της Λέσβου.
Οι δαπάνες για την δακοκτονία είναι μία απαραίτητη, μια παραγωγική επένδυση που ούτε πρέπει ούτε μπορεί να περικοπεί. Μειώνοντας τις δαπάνες για την δακοκτονία προσφέρετε κάκιστες υπηρεσίες στην Ελληνική οικονομία καθώς της στερείτε τα πολύτιμα έσοδα από την ελιά και το λάδι.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να υπάρξει άμεση αποκατάσταση του αριθμού των απασχολούμενων στα συνεργεία δακοκτονίας για την φετινή χρονιά;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σπύρος Γαληνός