Ανακοινώσεις Φορέων

27/04/2015 - 11:58

Ανακοίνωση από την "Κιβωτό" για τη σφαγή του ταύρου

Η

ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης πληροφορήθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση της κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών Μυτιλήνης με την οποία εφαρμόστηκε κατά γράμμα ο νόμος και απαγορεύθηκε η δημόσια σφαγή ζώων κατά τη διάρκεια της πανηγύρεως της Ι.Μ. Ταξιαρχών Μανταμάδου Λέσβου, απόφαση η οποία ελήφθη μετά από τις δημόσιες παρεμβάσεις της ΚΙΒΩΤΟΥ Μυτιλήνης, της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) και πολλών απλών πολιτών.

 

Τις περασμένες μέρες γράφτηκαν διάφορα εναντίον των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Τώρα είναι η στιγμή να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να απαντήσουμε σε όλα τα «επιχειρήματα» που διατύπωσαν διάφοροι.

 

Το «επιχείρημα» ότι η σφαγή των ζώων γίνεται χωρίς αυτά να υποφέρουν είναι ψευδές, όπως αποδεικνύεται από τα σχετικά video (https://www.youtube.com/watch?v=ZepkcdfnA-k)

 

To «επιχείρημα» ότι το να θανατώνεις τα ζώα στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού είναι το ίδιο με το να τα θανατώνεις στους ειδικούς χώρους είναι προσβλητικό προς την ιερότητα του χώρου –καθώς εξισώνει το χώρο ενός χριστιανικού ναού με ένα σφαγείο.

 

Το «επιχείρημα» ότι είναι υποκριτικές οι αντιδράσεις στην εν λόγω σφαγή από εκείνους που καταναλώνουν κρέας, είναι άσχετο. Δεν σχετίζεται το να τρως (ή μη) κρέας με το να ανέχεσαι να βασανίζεται ένα ζώο μέχρι να πεθάνει ώστε να το καταναλώσεις. Γι’ αυτό το λόγο η Ελληνική νομοθεσία υποχρεώνει στην αποφυγή αναίτιου πόνου κατά την θανάτωση των ζώων.

 

Το «επιχείρημα» ότι όσοι διαφωνούμε με την κακομεταχείριση των ζώων πρέπει … να μην πάνε στο Μανταμάδο κατά τη διάρκεια του πανηγυριού (!) καθώς η διαφωνία μας είναι «θέμα αισθητικής» είναι, επιεικώς, γελοίο –καθώς μας καλεί να ξεχάσουμε και να αποστρέψουμε το βλέμμα από μια παράνομη και απάνθρωπη πρακτική. Δεν αντιδρούμε για λόγους αισθητικής αλλά για λόγους βασικής νομιμότητας και στοιχειώδους ανθρωπιάς.

 

Το «επιχείρημα» ότι όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται στο προαύλιο του ναού είναι οι «παραδόσεις» και οι «ρίζες μας» είναι προσβλητικό για τη Λέσβο και για τους κατοίκους της. Δεν είναι η παράδοσή μας να επιβάλουμε στα ζώα έναν αργό και βασανιστικό θάνατο- και θα ήμασταν οι αθλιότεροι των ανθρώπων αν είχαμε τέτοιες παραδόσεις.

 

Το «επιχείρημα» ότι με τις κινητοποιήσεις των φιλοζωικών σωματείων και την απόφαση της Εισαγγελίας, «καταργείται η παράδοσή μας» είναι μια ξεκάθαρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας η οποία αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας. Η παράδοση συνεχίζεται κανονικότατα, με όλα τα τάματα των πιστών, τις ευλογίες των ιερέων και το παραδοσιακό «κισκέκ». Αυτό που ΔΕΝ θα συνεχιστεί είναι η σφαγή ζώων που μέσα σε ένα ποτάμι αίματος, σφαδάζοντας από τον πόνο ξεψυχάνε μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών, στο προαύλιο του Ταξιάρχη. ΑΥΤΟ ακριβώς ζητούσαμε να καταργηθεί, και ΑΥΤΟ ακριβώς απαγόρευσε η Εισαγγελία: τη ΔΗΜΟΣΙΑ σφαγή των ζώων και την τυχόν κακοποίησή τους κατά τη θανάτωση. Αυτό ακριβώς δηλώνει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μηθύμνης, κ. Χρυσόστομος: «Είμαι αντίθετος στη σφαγή του ζώου μπροστά στην εκκλησία. Να γίνεται σε σφαγείο». Και είναι αυτό το οποίο επιμελημένα απέφυγαν να σημειώσουν όλοι όσοι αυτές τις μέρες μας λοιδορούσαν.

 

Τις επόμενες ημέρες θα προσκομίσουμε τις υπογραφές στους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες Λέσβου, κ.κ. Ιάκωβο και Χρυσόστομο ζητώντας και από αυτούς μια ξεκάθαρη απάντηση και μία πάγια απόφαση για τις δημόσιες σφαγές στα διάφορα πανηγύρια ώστε να ξεκαθαριστεί ποιοι τρόποι και ποιες «παραδόσεις» αρμόζουν στην ιερότητα των χώρων και στην χριστιανική μας λατρεία.

 

Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης σήμερα χαίρεται, όπως χαίρεται και κάθε καλοπροαίρετος πολίτης της Λέσβου και της Ελλάδας ο οποίος υπέγραψε την ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρία μας. Όχι γιατί «κέρδισαν οι φιλόζωοι», όπως κακοπροαίρετα γράφουν ορισμένοι επιδιώκοντας να μας διχάσουν. Με την απόφαση, δεν κέρδισαν κάποιοι ούτε έχασαν κάποιοι άλλοι. Σήμερα χαιρόμαστε επειδή κερδίσαμε όλοι μας, κέρδισε η ανθρωπιά μας, κέρδισε ο πολιτισμός μας, κέρδισε η χριστιανική μας πίστη, κέρδισε η Λέσβος. 

 

Υ.Γ. Προς ορισμένα ειδησιογραφικά sites και εφημερίδες της Λέσβου:

 

1. Ο πλήρης τίτλος της ΚΙΒΩΤΟΥ Μυτιλήνης είναι «Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων ‘ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης’». Και τα απροστάτευτα ζώα για τα οποία μεριμνούμε είναι και τα αδέσποτα ή τα ιδιόκτητα ζώα συντροφιάς (σκύλους & γάτες), και τα παραγωγικά ζώα (βοοειδή, αμνοερίφια, ιπποειδή) και τα άγρια ζώα.

 

2. Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης αποδεικνύει τη ΦΙΛΟΖΩΙΑ της (η λέξη χωρίς τα εισαγωγικά που της βάλατε) με τα έργα της. Δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που εσείς αποδεικνύετε τη δημοσιογραφική σας «αντικειμενικότητα» και «σοβαρότητα». 

 

Μοιράσου το άρθρο!