Εισήγηση για το Πολιτικό Πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης της Λέσβου από τον Γεώργιο Τιμ. Παλαιολόγο
Το παρακάτω κείμενο θα τεθεί σε διαβούλευση στο ιστολόγιο της «Επόμενης Μέρας» για 1 εβδομάδα σε αυτό το blog (http://arisxatzikomninos.blogspot.com/). Στην συνέχεια, εφόσον υιοθετηθεί από τα μέλη και τον επικεφαλή της "Επόμενης Μέρας" Άρη Χατζηκομνηνό θα ενσωματωθεί στο κυρίως Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Λέσβου, όπως έχουμε υποσχεθεί στον λεσβιακό λαό. Καλώ τους φίλους, τους υποστηριχτές του συνδυασμού "Επόμενη Μέρα" καθώς και κάθε καλόπιστο αναγνώστη-πολίτη να συνδράμει στην βελτίωση του ώστε να απεικονιστεί καλύτερα το Πολιτικό πρόβλημα της Λέσβου και να εισακουστούν οι απόψεις και οι γνώμες τους.
Αγαπητοί φίλοι,
Ζούμε σήμερα σε ένα Θρυμματισμένο Κόσμο που ο Καστοριάδης εύστοχα περιέγραψε ως «ανισόρροπα αυτονομημένη και δυνάμει καταστροφική ανάπτυξη της τεχνο-επιστήμης, κατασίγαση της πολιτικής και της κοινωνικής διαμάχης, αξιοθρήνητη παραίτηση των διανοούμενων που συνωστίζονται γύρω από τις εξουσίες ή αποσύρονται στους πύργους τους από πλεξιγκλάς. Όλα αυτά συνωμοτούν στη δημιουργία ενός τύπου ανθρώπου που έχει πλήρως απορροφηθεί από την κατανάλωση και την ηδονή της στιγμής, απαθής ως προς τα κοινά, ταυτόχρονα κυνικός και κονφορμιστής».
Νέοι για πολλούς όροι όπως ΔΝΤ, παράγωγα, τοξικά ομόλογα, Spreads, CDS κλπ, βομβαρδίζουν την καθημερινότητα μας, και μας εξωθούν σε σύγχρονους «Δρόμους Δουλείας»(Χαάγιεκ). Το δομημένο πολιτικό σύστημα όμως, εφαρμόζοντας το δόγμα του Μακιαβέλι «Διαίρει και Βασίλευε», φρόντισε να διχάσει τον λαό. Μπλε, πράσινοι, κόκκινοι «κόκκοι» το ένα χρώμα(κόμμα) ενάντια στο άλλο και o ένας κόκκος(πολίτης) εναντίων όλων(συντεχνία). Ενώ τα κόμματα έθρεψαν φαινόμενα-ανθρώπους γνωστοί ως «νταβατζήδες», ή και «λαμόγια» ορίζοντας και καθορίζοντας την κοινώς λεγόμενη «διαπλοκή». Οι διεφθαρμένοι αυτοί είναι ανάμεσα μας σε κάθε συναλλαγή με την Εφορία, το Νοσοκομείο, το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, την Πολεοδομία, τους Δήμους, τις Νομαρχίες, τις Περιφέρειες. Βέβαια η αφρόκρεμα τους βρίσκεται μέσα στα πολιτικά κόμματα – οι λεγόμενοι «κουμπάροι» – αλλά και στην πολιτική(τόσο στη νομοθετική όσο και στην εκτελεστική) και δικαστική εξουσία καθώς και στον τύπο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Λέσβος τα τελευταία 30 χρόνια έχει γίνει τόπος μαζικής εξόδου, ελάσσονος ευρηματικότητας, κέντρο διερχομένων αλλοδαπών, άνδρο κάθε μορφής εγκληματικότητας, αλλοτρίωσης της πολιτιστικής της υπόστασης, σχεδόν απομονωμένης από τα εγκόσμια. Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι της νόμιζαν ότι ευημερούν και έδωσαν το δικαίωμα στους ίδιους πάντα «συντελεστές» να λαμβάνουν όλα τα δημόσια αξιώματα σχεδόν ισόβια, σκοτώνοντας κάθε δημιουργική ή «αντάρτικη» προσπάθεια πήγαινε να εξελιχθεί. Δυστυχώς, ο Προυντόν επιβεβαιώνεται διαχρονικά: «οι μεγάλοι είναι μεγάλοι γιατί εμείς είμαστε γονατιστοί».
Το ζητούμενο είναι αν για ακόμα μια φορά θα τους δώσουμε την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση, ή θα αντισταθούμε στα κάθε λογής Μνημόνια, ΔΝΤ και Καλλικράτεια «Μνημόσυνα».
Η Λέσβος χρειάζεται νέα πολιτική πρόταση και διοικητική αυτοτέλεια, με ανθρώπους που να σέβονται τον πολίτη και να επιζητούν την Ανοικτή Κοινωνία αλλά και την Κοινωνική Αυτονομία. Ο Χαάγιεκ έλεγε ότι «αυτό που στον σημερινό παρατηρητή παρουσιάζεται σαν μάχη συγκρουόμενων συμφερόντων, στην πραγματικότητα έχει συχνά αποφασιστεί πολύ πριν ως σύγκρουση ιδεών σε περιορισμένους κύκλους». Αυτή η πολιτική πρόταση δεν μπορεί να προκύψει από τα δομημένα κόμματα a priori, αλλά από την κοινωνία και από τα κινήματα των πολιτών. Δεν θέλει συγκυριακά «υπερκομματικούς υποψηφίους» αποτέλεσμα κομματικών ισορροπιών και μηχανορραφιών.
Η Λέσβος θέλει, αντιθέτως, οραματικούς υποψηφίους που αντιστέκονται στη δομή και λειτουργία του συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος, του ΔΝΤ και του Καλλικράτειου συγκεντρωτισμού, που έχουν την δική τους πρόταση αυτοδιοίκησης, με συγκεκριμένο πρόγραμμα για την άσκηση αυτής .
Θα πρέπει να αντιταχθούμε στη γελοιότητα που πάνε να μας επιβάλλουν και να αναρωτηθούμε:
- Πόσα χρήματα διαχειρίστηκε η πολιτική εξουσία για την Λέσβο, και τι παρήγαγε την τελευταία 20ετία;
- Πόσοι νέοι και επιστήμονες επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους μετά τις σπουδές τους;
- Πόσοι πτυχιούχοι τουριστικών σπουδών εργάζονται στις τουριστικές επιχειρήσεις της Λέσβου;
- Ποιο είναι το ισοζύγιο Λεσβιακών – Εισαγόμενων Προϊόντων;
- Ποιοι άνθρωποι ασκούν εξουσία τα τελευταία 20 χρόνια στην Λέσβο;
- Ποιο είναι το Προϊόν της Λέσβου;
- Πόσοι Λέσβιοι χρωστούν στις τράπεζες;
- Τι ποσοστό του τοπικού ΑΕΠ προέρχεται από τις κατασκευές κατοικιών κυρίως και πιο το ποσοστό των εξοπλισμών στο ΑΕΠ;
- Πόσοι ταξιδιώτες από Ασία, Ρωσία και άλλα κράτη δεν μπόρεσαν να διασφαλίσουν Τουριστική VISA και επομένως δεν επισκέφτηκαν ποτέ την Λέσβο λόγω SHENGEN;
Αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός «Που πήγαν τα λεφτά»; Μόνο οι τράπεζες έλαβαν από τις κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου με ταμίες τους Αλογοσκούφη και Παπακωνσταντίνου περί τα 78 δις ευρώ. Που σημαίνει ότι γύρω στα 720 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην Λέσβο. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς, με τα ίδια χρήματα, θέλει να εξαγοράσει την Αγροτική τράπεζα και το ΤΤ. Δεν θα έπρεπε πρώτα ο Διευθυντής της Αγροτικής Μυτιλήνης να μας πει πόσα ενυπόθηκα δάνεια έχει μόνο η Αγροτική στην Λέσβο και που θα παραχωρηθούν(ξεπουληθούν) αυτά; Μήπως θα γίνουν παράγωγα και θα παραδοθούν έμμεσα σε ξένες ιδιοκτησίες;
Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μεγαλύτερες βιομηχανίες παγκοσμίως –άρα και στην Ελλάδα – είναι οι ακόλουθες:
- Ενέργεια
- Οπλικά συστήματα
- Τραπεζικές-Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες
- Αυτοκινητοβιομηχανίες
- Φαρμακοβιομηχανίες
καθώς και
- Αθλητισμός
- Ομορφιά, Υγεία
- Μουσική
αλλά και παράνομες δραστηριότητες που δύσκολα καταγράφονται και αποτελούν μέρος της λεγόμενης παραοικονομίας όπως:
- Πορνεία
- Τζόγος
- Ναρκωτικά
- Λαθρομετανάστευση
τότε θα πρέπει ως Δήμος και Κοινωνία να αναζητήσει τρόπους να διεισδύσει σε κάποιες από αυτές. Δυστυχώς όμως όπως αποδεικνύεται καθημερινά μέσω σκανδάλων και καταγγελιών, τα φιλέτα αυτού του πλούτου ήδη έχουν μοιραστεί στους ημετέρους(είτε νόμιμα είτε παράνομα). Ο πρωθυπουργός μάλλον είναι ο μόνος που δεν το ξέρει...
Ο Καλλικράτης συνεπιφέρει αλλαγές ως προς την «διακυβέρνηση» σε τοπικό επίπεδο και δίδεται η δυνατότητα στο Δήμο να διαχειριστεί κάποιο μέρος της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά χωρίς να είναι αρκετά σαφές ακόμα πώς και με ποιό προϋπολογισμό, αλλά και ποιά ανταλλάγματα. Ήδη πολλοί μιλάνε για Νέο Μνημόνιο στους ΟΤΑ. Οι Δημόσιες επενδύσεις για την Λέσβο θα είναι κατά πολύ περιορισμένες, ενώ φαίνεται ότι μετά την εισβολή του Τραπεζο-ΔΝΤ στις τσέπες των πολιτών τώρα θα βάλουν χέρι και στις τσέπες των Δήμων. Άλλωστε το είχε πει ο «Μέγας Τραπεζίτης» Ρότσιλντ: « οι καλύτεροι πελάτες είναι τα Κράτη και οι Δήμοι». Αυτό που είναι σίγουρο για την Λέσβο είναι πως μεταφέρει το κόστος της εξοικονόμησης χρημάτων στις πλάτες των εργαζομένων, και διαλύει κάθε πυρήνα μικρής τοπικής ανάπτυξης και δημογραφικής ισορροπίας και δημιουργεί συνθήκες πτώχευσης των παλαιών χωριών και των 13 καταργούμενων Δήμων.
Η Πολιτική μας πρόταση στοχεύει επομένως στο να αναζητήσει πλούτο, και να τον τιθασεύσει προς όφελος του νησιού, αλλά κυρίως των πολιτών. Τα ψίχουλα των 63 εκατ. ευρώ που έταξε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα Θεολογίτου προεκλογικά για όλο το Βόρειο Αιγαίο, ας τα διαθέσει όπως θέλει. Εμείς θέλουμε πίσω τα 700 εκατομμύρια που μας «εκλάπησαν».
Ο στόχος είναι να αποθαρρύνουμε τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των πολυεθνικών, την αμάθεια, τον συγκεντρωτισμό, την πολιτιστική ισοπέδωση, και την απομόνωση.
Τα εργαλεία είναι πολλά:
- Εξωστρέφεια
- Κινητικότητα
- Δημιουργική Αποδόμηση
- Αστική Αποκέντρωση
- Κοινωνική Δικτύωση
- Ανοικτός Κοινοτισμός
- Κοινωνική Οικοσοφία
- Πολιτιστική Γνώση
Σε λίγες μέρες θα εκθέσουμε το πρόγραμμα μας προς διαβούλευση στον Λεσβιακό Λαό. Σε αυτό θα εμπεριέχονται πέντε άξονες πολιτικής δράσης:
- Απογραφή Δημοσιονομικής, περιουσιακής και προγραμματικής κατάστασης των «καταργούμενων» 13 Δήμων.
- Προσδιορισμός του Αναπτυξιακού μοντέλου και Προϊόντος Λέσβου και Δράσεις.
- Μέτρα για την επίλυση του δημογραφικού και αύξησης της ροής επιστροφής Νέων και Επιστημονικού Κεφαλαίου στην Λέσβο
- Κεντρική Χωροθέτηση και Διαμόρφωση Χρήσεων Γης βάση ΣΧΟΠ και Σχεδίου Δράσεων
- Στήριξη της Λεσβιακής Οικογένειας, των Οικογενειακών Επιχειρήσεων, και της Δημιουργικής Επιχειρηματικότητας.
Η Λέσβος επιζητεί μια ανοικτή κοινωνία, διατήρηση και αναβάθμιση των δήμων που ισοπέδωσε ο Καλλικράτης, αλλά και δημιουργική σύγκληση με τον παγκόσμιο πολιτισμό, την τεχνολογία και την οικονομία. Ο νέος Δήμος Λέσβου θα πρέπει να επιδιώξει να διαμορφώσει πλαίσιο λειτουργικής διαχείρισης, να επανατοποθετήσει τις προφανώς κινούμενες σε λάθος κατεύθυνση ενέργειες για το νησί μας, και να παίξει τον κοινωνικό ρόλο που το κράτος αρνείται να έχει. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τον Νέο Δήμο Λέσβου πάνω και έξω από την λογική «αιχμαλωσίας» των Καλλικράτη και ΔΝΤ. Η συμμετοχή μας στις εκλογές είναι επομένως Αντι-Καλλικρατική και Αντι-Μνημονιακή. Ελπίζουμε όμως να εκφράσουμε και να εκπροσωπήσουμε σωστά και σοφά τον πολίτη, συμβάλλοντας στην Κοινωνική Αυτονομία της Λέσβου(Καστοριάδης) και στην δημιουργία της Ανοιχτής Κοινωνίας(Χαάγιεκ, Μπακούνιν). Χρειαζόμαστε μια Πολιτιστική Επανάσταση(Λατούζ, Μάο) που θα αντιστρέφει την ως τώρα λογική ανάπτυξης(απο-ανάπτυξη), να αλλάξουμε τα κριτήρια που καθορίζουν την ποιότητα και όχι την ζωή στην κοινωνία της Λέσβου. Τα μέσα παραγωγής οφείλουν να είναι ορθώς και αρμονικά κατανεμημένα σε ενεργούς πολίτες με ανεξάρτητη δράση, ώστε να κατοχυρώνεται η ελευθερία του «αποφασίζειν» χωρίς να ασκείται καμία εξουσία εις βάρος κανενός.
Η Λέσβος χρειάζεται μια τέτοια Πολιτιστική «Δημιουργική Επανάσταση» που θα βασίζετε στην Ανοικτή Κοινωνία, στην δραστηριοποίηση του ανθρωπίνου κεφαλαίου και της γνώσης και θα αντιστέκεται στην οικονομική ανάπτυξη αμιγώς καπιταλιστικού τύπου. Θέλουμε μια ανάπτυξη μέσω κοινωνικής αυτονομίας, οικολογικής συνείδησης, συνεργασίας και εξωστρεφούς προσανατολισμού. Οραματιζόμαστε μια κοινωνία ανοιχτή προς τους Λέσβιους πολίτες, την οικογενειακή επιχείρηση, και του ωφέλιμου επενδυτικού κεφαλαίου.
Το ζητούμενο είναι ποιοι μπορούν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο όραμα και το δύσκολο ποιοι θα το υλοποιήσουν.
Αγαπητοί Φίλοι :
Ελάτε μαζί να γίνουμε «Οι Συγγραφείς της Ζωής Μας»