Skip to main content
|

4 προτάσεις για όσα είδα στην Σκάλα Ερεσού

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Πάνος Πίτσιος

Τα περασμένο Σαββατοκύριακο, η εμπειρία της Σκάλας Ερεσού ήταν η ωραιότερη ever !!! 

Κοσμοπλημύρα από απόδημους της διασποράς και ξένους επισκέπτες, με τη “μερίδα του λέοντος” να την κατέχει φυσικά η νεολαία της Μυτιλήνης, που όπως κάθε καλοκαιρινό weekend εδώ και πολλά χρόνια, ξεφαντώνει στην πατρίδα της Σαπφούς.

Ζωντάνια, παλμός και ενέργεια, χαρακτηριστικά που σπανιότατα συναντώνται σε όλο το νησί, ήταν αυτά που είδαμε, νοιώσαμε και βιώσαμε έντονα, έστω κι’ αν αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν πιο ήσυχες και ήρεμες διακοπές.    

Μεγάλης σημασίας, το άνοιγμα σε μεμονωμένους επισκέπτες, του ιστορικού ξενοδοχείου “Aeolian Village”, μετά από δέκα και πλέον χρόνια που είχε δοθεί στους Εγγλέζους. Ανανεωμένο και πιο ωραίο από ποτέ, μας θύμισε τις ωραίες αποδράσεις των παλαιότερων χρόνων.

Η κοσμοπλημύρα αυτή ωστόσο, ήταν η αφορμή να αναδειχθούν και κάποια μειονεκτήματα της Σκάλας, τα οποία σε ήπιες καταστάσεις δεν είναι ευδιάκριτα και δεν ενοχλούν, αλλά όταν συρρέει πλήθος κόσμου, προκαλούν δυσάρεστες εντυπώσεις και πρέπει να διορθωθούν: 

1.    Το δεύτερο χωμάτινο parking (ουσιαστικά μία αδιαμόρφωτη αλάνα), είναι επιεικώς απαράδεκτο, με τη σκόνη που σηκώνεται, ειδικά όταν έχει αέρα ή όταν διέρχονται αυτοκίνητα, να εκνευρίζει τους πάντες. Απαιτείται η πλήρης διαμόρφωσή του, οπωσδήποτε με πέτρινο υπόστρωμα και με πολλά δέντρα φυτεμένα ενδιάμεσα σε παρτέρια, ώστε πέραν της αισθητικής αναβάθμισης, να δημιουργείται και σκιά. 

 

2.    Στον παραλιακό δρόμο, ερχόμενοι από τις “χελώνες” προς το κέντρο και ακριβώς στο σημείο που γίνεται διπλός, δεν υπάρχει καθόλου σήμανση που να κατευθύνει τους οδηγούς, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα και να δημιουργείται σύγχυση. Επιπλέον, το να διατηρείται χωμάτινο το ένα σκέλος, καθόλου δεν ευνοεί τη διατήρηση της φυσικότητας του τοπίου. Μάλλον το καταστρέφει. Πρέπει να μετατραπεί σε πέτρινο, όπως το άλλο μισό, με μία ταυτόχρονη ειδική παρέμβαση, ώστε να μη διασκορπίζεται άσκοπα η άμμος της παραλίας.   

 

3.    Τοποθέτηση σε αραιά διαστήματα, κάποιων εγκαταστάσεων ντους στην παραλία, μετά τον οικισμό (κοντά στις καντίνες και ακόμη πιο πέρα). Δεν μπορεί να επιβαρύνονται οι καντίνες, διαθέτοντας το λιγοστό νερό τους για τις ανάγκες των λουομένων. 

 

4.    Στο ιδανικό μέρος για camping tourism, όπως είναι η Ερεσός, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει μία υποτυπωδώς έστω οργανωμένη εγκατάσταση camping (δημοτικού ή ιδιωτικού με σύμβαση χρονομίσθωσης). Οι εκατοντάδες ατάκτως ειρημένες σκηνές ανάμεσα στα πεύκα, μπορεί να δημιουργούν ένα πανέμορφο αισθητικό θέαμα, αλλά τι ανέσεις μπορούν να προσφερθούν, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνεται ο περιβάλλον χώρος ???? 

 

ΠΑΝΟΣ ΠΙΤΣΙΟΣ 

Εκλεγμένος και εν αργία,

Πρόεδρος Δ/Κ Μυτιλήνης 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία