Skip to main content
|

Το Βόρειο Αιγαίο άλλαξε...

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Ανάρτηση – άρθρο  της  δημοσιογράφου Ευαγγελίας Πισκερά για το Βόρειο Αιγαίο και την ειδοποιό διαφορά που παρατηρεί στα γεγονότα και την σημερινή κατάσταση στα νησιά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η κα Πισκερά υπήρξε υπεύθυνη δημοσιών σχέσεων στην ΕΡΤ από το 1989, εργάστηκε στο ΘΕΜΑ Radio επί σειρά ετών και σήμερα έχει   αφιερωθεί  στα ζητήματα του Απόδημου Ελληνισμού έχοντας δική της εκπομπή με τίτλο  «Ένας κόσμος Ελλάδα» η οποία  μεταδίδεται από τη συχνότητα του Real FM 97,8.

 

Η ανάρτηση της:

«Ήταν Σεπτέμβριος του 2015 όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφτηκε για τελευταία φορά την Χίο με το βασικό θέμα  που κυριάρχησε στα τότε ρεπορτάζ των τοπικών, Πανελλαδικών  και Διεθνών ΜΜΕ να είναι η συνάντηση με τους πρόσφυγες και η διανομή ειδών πρώτης ανάγκης.

Λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2016 η δεύτερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Βόρειο Αιγαίο ήταν στην Λέσβο, συνοδεύοντας   τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στο νησί σε μια ακόμη επίσκεψη αφιερωμένη αποκλειστικά στους πρόσφυγες.

Τον Μάιο του 2024, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης στο περιθώριο της επίσκεψης του στο Αϊβαλί και στα εγκαίνια του Μουσείου Κοτς συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον προσκάλεσε επίσημα να παραβρεθεί στο Φεστιβάλ της Χίου που για 3η χρονιά διοργανώνει η Περιφέρεια τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου .

Η παρουσία του όμως στο Φεστιβάλ της Χίου θα έπρεπε να αποτελέσει σημείο αναφοράς με την δράση του Οικουμενικού Πατριάρχη, μια δράση που λίγοι γνωρίζουν και έχει να κάνει με την ευαισθητοποίηση του για το Περιβάλλον. 

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο κ. κ. Βαρθολομαίος έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως «Πράσινος Πατριάρχης», έχοντας δηλώσει πως  προσπαθεί να είναι «πράσινος άνθρωπος», σημειώνοντας ότι έμαθε να αγαπάει τη φύση, καθώς μεγάλωσε σε ένα μικρό και πολύ όμορφο χωριό της Ίμβρου, στους Αγίους Θεοδώρους, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον.

Ο τίτλος του «Πράσινου Πατριάρχη», αρχικά του αποδόθηκε από τα ΜΜΕ το 1996, ωστόσο επισημοποιήθηκε με τελετουργικό τρόπο στον Λευκό Οίκο, το 1997, από τον Al Gore, Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Ακριβώς γι’ αυτή τη θαρραλέα ηγετική του δράση «προς υπεράσπιση του περιβαλλοντισμού ως πνευματικής ευθύνης», το περιοδικό Time τον κατέταξε ανάμεσα στους «100 ανθρώπους με την πιο μεγάλη επιρροή», το 2008.

Θέλοντας λοιπόν να εκμεταλλευτεί αυτή την σπουδαία δράση του Οικουμενικού Πατριάρχη,  η σύζυγος του Περιφερειάρχη Δήμητρα Μουτζούρη, η οποία είναι υπεύθυνη του Φεστιβάλ της Χίου και το «τρέχει» όλα αυτά τα χρόνια, σκέφτηκε να διοργανώσει μια ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή στο πλαίσιο του 3ου φεστιβάλ Χίου στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος μετά χαράς αποδέχτηκε την πρόσκληση και θα δώσει το παρών.  Στην ίδια ημερίδα έχουν κληθεί και θα παραστούν ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής, ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν το οποίο θα φιλοξενήσει την επόμενη διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ Αρίφ Μαμάντοφ και άλλα στελέχη της δημόσιας ζωής και της επιστημονικής κοινότητας.

Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που μια τεράστια προσωπικότητα όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται το Βόρειο Αιγαίο ως προσκεκλημένος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα της Περιφέρειας  για να μιλήσει για ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα και αυτό από μόνο του αποτελεί τιμή για τους Βορειοπελαγίτες. Πέραν τούτου, το Βόρειο Αιγαίο ,μετά από μια δεκαετία όπου όλοι όσοι το επισκέπτονταν συνέδεαν την επίσκεψη τους με το προσφυγικό, έχει αλλάξει ρότα και πλέον με αφορμή το Φεστιβάλ της Χίου και την παρουσία  του Οικουμενικού Πατριάρχη σε αυτό θα προβληθεί για τον πολιτισμό, την κουλτούρα του και τις ομορφιές του».

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία