Skip to main content
|

Γράμμα στην Ευρώπη από τη Λέσβο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
Μιχάλης Μπάκας

Αγαπητή Ευρώπη,

 

Καταφεύγω να επικοινωνήσω μαζί σου με την παραδοσιακή μέθοδο αλληλογραφίας καθώς απ’ότι φαίνεται παρόλο που μπήκαμε στον εικοστό πρώτο αιώνα, τα μυαλά στην ήπειρο μας επιστρέφουν 100 χρόνια πριν.

Σου γράφω από το Αιγαίο, από το νησί της Λέσβου, που το περασμένο χρόνο έγινε γνωστό παντού από τις 600 χιλιάδες προσφύγων που πέρασαν από εδώ στο πέρασμα τους προς την Ευρώπη. Μετά τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας βέβαια δεν τους λέμε πλέον πρόσφυγες αλλά παράτυπους μετανάστες αλλά θα μου επιτρέψεις να χρησιμοποιώ των ανθρωπιστικό αυτό όρο ακόμα.

Σας ενημερώνω λοιπόν ότι τα πράματα πάνε καλά.

 

Στα νησιά του Αιγαίου έχουν κολλήσει περίπου, 15 χιλ πρόσφυγες έχουν πλέον πάρει το μήνυμα που στείλατε. Με τα σύνορα κλεισμένα, δεν περνάει κανείς. Δεν φεύγει κανένας από τα νησιά, αλλά και να βρει κάποιο τρόπο να φύγει, θα κολλήσει στην Αθήνα και εάν βρε κάποιο τρόπο να βγει από την Ελλάδα θα κολλήσει στα επόμενα σύνορα κοκ. Δόξα τω Θεώ (το δικό μας, όχι τον Αλλάχ) η Ευρώπη είναι γεμάτη σύνορα, και συρματοπλέγματα για να εμποδίζεται η διέλευση των προσφύγων, οπότε επιτέλους είναι «ασφαλής».

 

Στην Ελλάδα πριν 3 χρόνια περίπου, επι κυβερνήσεως Α. Σαμαρά, τον Δεκέμβριο του 2013 δόθηκε στην δημοσιότητα ένα ηχητικό ντοκουμέντο όπου ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ακουγόταν μιλώντας σε ανώτερους αξιωματικούς να αναφέρει ότι «…..πρέπει να τους κάνουμε το βίο αβίωτο. Δηλαδή να ξέρει ο άλλος ότι όταν θα ‘ρθει στη χώρα αυτή θα καθίσει μέσα, δεν θα βγει έξω. …». Στο άκουσμα αυτών των δηλώσεων, γνωστοί «ιδεοληπτικοί» όπως η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων, είχαν αντιδράσει αλλά τώρα πλέον, 3 χρόνια μετά, η πολιτική Σαμαρά έχει δικαιωθεί και έχει γίνει επίσημη πολιτική της ΕΕ. Οι Έλληνες έδειξαν για μια ακόμη φορά τα φώτα τους στην Ευρώπη και οφείλετε να μας το αναγνωρίσετε. Το δόγμα «να τους κάνουμε το βίο αβίωτο» έχει γίνει πολιτική της Ευρώπης.

 

Τα πράματα λοιπόν πάνε καλά, τουλάχιστον για εσάς. Στη Λέσβο μόνο έχουμε περίπου 6 χιλιάδες πρόσφυγες. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στην νησί πάνω από έξι μήνες, τα λεφτά τους έχουν τελειώσει όπως και το κουράγιο. Κάποιοι από αυτούς ήταν στη Λέσβο και στις 16 Απριλίου όταν επισκέφτηκε το νησί ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος που τους έλεγαν ότι δεν πρέπει να χάσουν την ελπίδα και να νιώθουν ότι είναι μόνοι τους. Οι μήνες πέρασαν, η ελπίδα για τους πρόσφυγες έχει χαθεί και νιώθουν απολύτως μόνοι και απροστάτευτοι. Κάποιοι από αυτούς, απελπισμένοι, ζητάνε να επιστρέψουν οικειοθελώς στην Τουρκία.

 

Είναι γνωστό ότι οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και η ανέχεια οδηγούν τους ανθρώπους σε παραβατικότητα. Το 2015 πέρασαν 600 χιλ πρόσφυγες από τη Λέσβο και τα παραβατικά περιστατικά μετριόντουσαν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Τώρα πλέον η κατάσταση έχει επανέλθει στα «κανονικά», σημειώνονται παραβατικά περιστατικά, εντάσεις δημιουργούνται μεταξύ ντόπιων και προσφύγων, καταστάσεις που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί εθνικιστών που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να καλλιεργήσουν ρητορικές μίσους στην τοπική κοινωνία που υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης είναι πολύ ευάλωτη. Η Ευρώπη μπορεί να αισθάνεται περήφανη. Δεν υπάρχει μόνο η Λεπέν στη Γαλλία ή το AFD στη Γερμανία. Στη δημοκρατική Λέσβο η Χρυσή Αυγή είναι τέταρτο κόμμα και ενισχύει τα ποσοστά της συνεχώς.

 

Η περίφημη μετεγκατάσταση προσφύγων κινείται με ρυθμούς ασιατικούς, γιαβας γιαβάς όπως λένε και στην γειτονική Τουρκία. Υπολογίζεται ότι εάν συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο σε 18 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί! Τα ίδια και με τις αιτήσεις οικογενειακής επανένωσης. Οι δε αιτήσεις ασύλου προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, παρόλο που υποτίθεται ότι μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου (ευφημισμός λέγεται αυτό το σχήμα στα ελληνικά) (EASO) έχει ενισχυθεί.

 

Δεκάδες ευρωπαίοι υπάλληλοι έχουν μεταφερθεί στα νησιά, προφανώς μόνο για να ενισχύσουν την οικονομία του τόπου, πίνοντας μπύρες και απολαμβάνοντας το υπέροχα ελληνικά νησιά. Παράλληλα δίνεται ένα πνεύμα «ασφάλειας» στους πολίτες της ΕΕ με τα καράβια της Frontex να πλέουν στο Αιγαίο, η Ευρώπη δεν είναι ξέφραγο αμπέλι για να περνά ο κάθε πρόσφυγας που κινδυνεύει η ζωή του. Το «αμπέλι» το φράξαμε και δεν κινδυνεύει. Η παραγωγή βέβαια απ’ότι φαίνεται είναι υποτονική και άνοστη, αλλά χαιρόσαστε φαντάζομαι το αμπέλι σας έτσι που οι περικοκλάδες ανακατεύονται ολούθε με τα συρματοπλέγματα.

 

Το μήνυμα έχει σταλεί, κανείς δεν φεύγει από εδώ εάν έρθει. Αυτός άλλωστε είναι ο κύριος λόγος που έχουμε πλέον ελάχιστες αφίξεις και όχι ο μπαμπούλας της Τουρκίας. Τα λεφτά σας στην Τουρκία πιάνουν τόπο για να χαϊδεύετε τον Σουλτάνο εκεί, κάνοντας τα στραβά μάτια στις κατάφορες παραβιάσεις δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ζούμε δύσκολους καιρούς, δεν είναι εποχή να ασχολείστε με ιδεοληψίες όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Αγαπητή Ευρώπη, τα πράματα πάνε καλά, τουλάχιστον για εσάς.

 

Μπορείτε εκεί στις Βρυξέλες να κοιμάστε ήσυχα. Τα νησιά είναι μακριά. Το ανθρωπιστικό σας καθήκον εξαντλήθηκε το 2015 με το παραπάνω, μπορεί να κάνει και κάποιες υποχωρήσεις για τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε χρήματα ακόμα δίνονται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ, εξασφαλίζοντας έναν πιο ήσυχο ύπνο για κάθε ευρωπαίο γραφειοκράτη που έχει κάποιες ευαισθησίες αλλά παράλληλα ανεβαίνει και το ΑΕΠ της χώρας στις δύσκολες αυτές συνθήκες. Για Ειρήνη είναι πλέον μπανάλ να μιλάει κανείς, η αμυντική βιομηχανία των χωρών της ΕΕ περνά δύσκολα σε συνθήκες ακραίου ανταγωνισμού και το ευρωπαϊκό θαύμα ευημερίας της ΕΕ δεν μπορεί να υπομονευθεί από τέτοιες αντιαναπτυξιακές εμμονές όπως η ειρήνη και η ευημερία όλων των λαών.

Με εκτίμηση (;) από τη Λέσβο,

Μιχάλης Μπάκας *

 


*  Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ (e-mail:mibakas@gmail.com) είναι Περιβαλλοντολόγος, ΜΔΕ στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση, Περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο (2013-14), συντονιστής ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

αρχική ανάρτηση: aplotaria.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία