Χρονογράφημα: Ένα αλλιώτικο χριστουγεννιάτικο δένδρο στην Κουλμπάρα
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Ένα αλλιώτικο χριστουγεννιάτικο δένδρο στην Κουλμπάρα
του Στρατή Μπαλάσκα *
Κάθε πρωί βγαίνοντας από το σπίτι μου αντικρίζω τρεις κάδους απορριμμάτων. Έναν ανακύκλωσης και δυο κλασικούς οικιακών απορριμμάτων. Και οι τρεις βρωμεροί και δυσώδεις παραμένουν άδειοι για μια - δυο ώρες από την αποκομιδή των απορριμμάτων τα χαράματα ως τις 8 με 9 το πρωί που ξαναγεμίζουν για να ξεχειλίσουν και να αποτελέσουν το κέντρο μιας απίθανης χωματερής που σχηματίζεται εκεί στη γωνία των οδών Βερναρδάκη και Σαρανταπόρου. Μέχρι την επόμενη μέρα τα χαράματα που θα ξαναδιάσουν και ούτω καθεξής…
Η γωνία των οδών Σαρανταπόρου και Βερναρδάκη είναι ίσως το πιο βρώμικο μέρος της πόλης. Εξόν των βρώμικων σπασμένων κάδων, το λιθόστρωτο και το τσιμεντένιο τμήμα του δρόμου έχουν επικαλυφθεί με ένα παχύ στρώμα γλίτσας και λίπους αποτέλεσμα κυρίως λαδιών που οι επιχειρηματίες των τριγύρω μαγαζιών συνηθίζουν να πετάν μέσα στους κάδους. Όταν έρχεται η ώρα της αποκομιδής οι κάδοι αναποδογυρίζονται και τα λάδια χύνονται μέσα στο απορριμματοφόρο και από εκεί στο δρόμο. Ο Θεός να βοηθήσει τους δικυκλιστές που θα ακολουθήσουν της αποκομιδής. Να τους βοηθήσει να ξανασηκωθούν γιατί συχνά πυκνά γλιστράνε και πέφτουν οπότε ακολουθούν… ασθενοφόρα. Η δε γλίτσα εκεί. Στρώμα στο στρώμα κι ο Θεός (ξανά) βοηθός. Και ο αρμόδιος Άγιος που ασχολείται με την αντιμετώπιση της χολέρας.
Η πλάκα, η μεγάλη πλάκα, είναι η επιγραφή που παραμένει εκεί αναρτημένη από το Δήμο Λέσβου που κάνει γνωστό το πότε οι επιχειρηματίες πρέπει να βγάζουν τα σκουπίδια τους, το πότε αυτό πρέπει να το κάνουν οι περίοικοι κάτοικοι και πότε περνάνε τα απορριμματοφόρα.
«Last year» που θα έλεγε κι η γνωστή διαφήμιση. Το περασμένο καλοκαίρι τοποθετήθηκε ως κερασάκι στην τούρτα της τραπεζοδρόμησης του ιστορικού κέντρου. Αναφέρομαι ως τραπεζοδρόμηση στην «πεζοδρόμηση» του ιστορικού κέντρου από βράδυ έως πρωί την οποία εφήρμοσε η δημοτική μας αρχή. Εκτός του δικαιώματος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων αποφασίστηκαν και μια σειρά άλλες ενέργειες που είχαν να κάνουν με την κίνηση αυτοκινήτων σε κατάσταση ανάγκης, με την αποκομιδή των απορριμμάτων, την συγκέντρωση τους και άλλα τα οποία δεν εφαρμόστηκαν ποτέ εις δόξαν της ταλαιπωρίας των δύσμοιρων που είχαν την ατυχία να κατοικούν στους γύρω δρόμους. Αυτών που εξαρχής είδαν με δυσπιστία τα όσα ανακοινώθηκαν και για τα οποία η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε γραπτώς (!!!) αλλά και αυτών που πίστεψαν ότι η πεζοδρόμηση θα είχε θετικό πρόσημα στο τέλος για τη ζωή τους. Και οι μεν και οι δε έζησαν ένα καλοκαίρι αποκλεισμένοι σε ένα ιδιότυπο γκέτο αυτοκινήτων, δικύκλων, άναρχα αναπτυγμένων τραπεζιών που έκλειναν το δρόμο στον οποιονδήποτε πεζό περαστικό και σκουπιδιών. Απαξάπαντες δε υποχρεώθηκαν να κοιμούνται μετά τις 3 τα χαράματα όταν και έκλειναν τα μαγαζιά και μαζί με αυτά σταματούσαν τα «νταμπαντούμπα» των διαφόρων επιχειρήσεων που θα συνέβαλαν στη μετατροπή του ιστορικού κέντρου της πόλης σε έναν σύγχρονο τουριστικό προορισμό. Ως και λαϊκές πίστες λειτούργησαν το καλοκαίρι σε «πεζόδρομους» και μη… όσον αφορά δε την Αστυνομία η οποία και θα εφήρμοζε το νόμο άφαντη μαζί με τους δημοτικούς μας άρχοντες.
Αφορμής δοθείσης ας μας πει η δημοτική αρχή πόσα χρήματα εισέπραξε από τους επιχειρηματίες που κατέλαβαν τας οδούς και τα ρίμας της περιοχής. Γιατί αν όλα αυτά έγιναν τζάμπα να καταλάβουμε κι εμείς πεζοδρόμια και δρόμους κι όλα καλά…
Οι περίοικοι το λοιπόν απλά περίμεναν να περάσει ο καιρός, να φτάσει ο Οκτώβριος να μπορέσουν τουλάχιστον τα μεσάνυχτα να κοιμηθούν. Όσον αφορά δε την Αστυνομία για την ιστορία και μόνο ας σημειωθεί η απάντηση που έδωσε ο χειριστής του 100 όταν στις 3 τα χαράματα του τηλεφώνησε αγανακτισμένος περίοικος για να διαμαρτυρηθεί για τα μπουζουκοτράγουδα με τα οποία συμβίωνε. «Δε μπορούμε κύριε να κάνουμε τίποτα. Τα Λαδάδικα είναι γκέτο» απάντησε ο εν λόγω λειτουργός της δημόσιας τάξης και της προστασίας του πολίτη!!! Άφεριμ…
Χειμώνιασε το λοιπόν και απόμεινε στη γωνία των οδών Σαρανταπόρου και Βερναρδάκη η προαιώνια, η «αρχαία» βρωμιά και δυσωδία, η γλίτσα κι η επιγραφή της δημοτικής αρχής. Παρέα με μια μεταλλική ντουλάπα κάποιου επιχειρηματία που θα έφευγε εδώ και μήνες αλλά μάλλον απέμεινε προς χρήση στο μέλλον ως στοιχείου του μουσείου της βρωμιάς στο ιστορικό κέντρο.
Λέω το λοιπόν τις επόμενες μέρες να στολίσω χριστουγεννιάτικα τους βρώμικους κάδους, τα σκουπίδια και τη γλίτσα. Με την ευχή απαξάπαντες όσοι επιλέξαμε ή έτυχε να κατοικούμε στην περιοχή να γλυτώσουμε τουλάχιστον τη χολέρα. Εξόν και αν η δημοτική αρχή επιλέξει να μας εμβολιάσει. Απ’ ότι ξέρω εμβόλιο κατά της χολέρας ενδείκνυται για όσους ταξιδεύουν σε κάτι εξωτικούς προορισμούς τύπου νοτιοανατολικής Ασίας…
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
* Από τη στήλη «Επί τον τύπον των ήλων…» στη σημερινή (19.12.2017) έκδοση της εφημερίδας «τα Νέα της Λέσβου»
ΦΩΤΟ: Η Αραμπέλα Ντορμαν λέει δημιούργησε ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα σε μια εκκλησία του Λονδίνου. Κρέμασε 700 αντικείμενα - σκουπίδια από πρόσφυγες που πέρασαν στη Λέσβο δημιουργώντας ένα αλλιώτικο «χριστουγεννιάτικο» πολυέλαιο. Μετά από αυτό το, επιτρέψτε μου την άποψη, απίστευτης καλλιτεχνικής αξίας δημιούργημα ισάξιο ενός εμπόρου της φάτσας του, ονόματι Αι Γουέι Γουέι, η εν λόγω κυρία είπε στη Λονδρέζικη εφημερίδα Γκάρντιαν πως πέρασε ένα διάστημα σε Ιράκ και Αφγανιστάν αλλά «τίποτα δεν μπορεί τίποτα να συγκριθεί με το ανθρώπινο δράμα που αντιμετώπισε στις παραλίες της Λέσβου». Οι παραλίες της Λέσβου είπε η εν λόγω κυρία με τα κουρελάκια, είναι χειρότερες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν! Και ουδείς αντέδρασε οπότε να την ψέξω κι εγώ για το ότι δεν συνέκρινε το Ιράκ και το Αφγανιστάν με τη γωνία των οδών Σαρανταπόρου και Βερναρδάκη!