Skip to main content
|

Καλώς ήρθε το Σεκέλ

πηγη φωτογραφίας nationalgeographic.com/travel/

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Γιώργος Συκάς

Το Σεκέλ είναι το νόμισμα του κράτους του Ισραήλ. Με μια γρήγορη αναζήτηση μπορεί κάποιος να βρει ότι «Ο όρος "Σέκελ" προέρχεται από την εβραϊκή λέξη που σημαίνει "ζύγισμα" δηλώνοντας τον αρχικό του σκοπό». Αυτή τη στιγμή όπου σταθείς και όπου βρεθείς στο νησί μας, τα θέματα που κυριαρχούν στις συζητήσεις είναι η έλλειψη νερού και το αυξημένο τουριστικό ρεύμα.

Δύο θέματα που όσο και αν ακούγεται περίεργο σε κάποιους έχουν άμεση συνάφεια. Η τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου και η επακόλουθη αύξηση των τιμών σε αυτές τις περιφέρειες, ουσιαστικά καθιστά απαγορευτικό τον τουρισμό για τον ελληνικό πληθυσμό στα συγκεκριμένα σημεία. Ως απόληξη ένα αξιοσημείωτο ρεύμα κατευθύνεται προς το Βόρειο Αιγαίο, κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές κατά τα μεταπανδημιακά χρόνια. Παράλληλα, η βίζα από την Τουρκία έχει διευκολύνει απίστευτα την μετακίνηση από τα παράλια προς το νησί μας. Τέλος η αγορά ακινήτων έχει τονωθεί από την εγχώρια ζήτηση, αλλά κυρίως από αγορές κατοίκων του εξωτερικού. Άλλωστε έχουμε και επίτιμους δημότες (χωρίς καν να ντρεπόμαστε…). Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές από τις οικοδομικές άδειες που εκδίδονται περιλαμβάνουν πισίνες και σε περιοχές μάλιστα με σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας.

Φυσικά η λύση δεν είναι να πούμε ότι δεν θέλουμε τουρισμό ή την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων. Το θέμα είναι οι όροι που αυτά θα γίνουν.

Πρέπει να γίνει με σχεδιασμό την βιώσιμη ανάπτυξη, τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών. Με σοβαρές δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές όπως στην ύδρευση, στην αποχέτευση, σε χώρους στάθμευσης, σε δομές Υγείας κλπ. Σε αυτές τις υποδομές πρέπει να ληφθεί υπόψη το αυξημένο κόστος συντήρησης και να βρεθούν λύσεις ώστε να μην μετακυλιστεί το κόστος στους δημότες. Τώρα, πριν να είναι αργά. Σε αντίθετη περίπτωση τα αποτελέσματα δεν θα είναι αυτά που βλέπουμε στην Βαρκελώνη, στην Σικελία και στην Σαντορίνη. Θα είναι πολύ πιο άμεσα, με επιπτώσεις στην υδροδότηση των οικισμών, στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.

 

ΥΓ οποιαδήποτε ομοιότητα του τίτλου του άρθρου με τον τίτλο της ταινίας «Καλώς ήρθε το δολάριο», είναι ΗΘΕΛΗΜΕΝΗ.

 

Συκάς Γιώργος,

δημοτικός σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Δυτικής Λέσβου

υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Γεωγραφίας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία