Μία οφειλόμενη συνολική απάντηση στον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου για την υπόθεση Αφεντέλι από έναν Ερεσιώτη
Χτες σε καλεσμένο ντιμπέιτ μεταξύ των 3 υποψήφιων Δημάρχων για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, οι δημοσιογράφοι του τοπικού μέσου Στο Νησί έκαναν ερώτηση που περιλάμβανε και την υπόθεση Αφεντέλι, στην κατηγορία περιβάλλον.
Ο νυν Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου «έχτισε» την θέση του δημόσια πατώντας πάνω σε 5 αναφορές που έκανε, οι μισές εκ των οποίων ψευδής, με στόχο να κρύψει την πραγματική αλήθεια, για όσα η Δημοτική του Αρχή έκανε και κυρίως για όσα ΔΕΝ έκανε. Οι ευθύνες του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής είναι τεράστιες στην υπόθεση Αφεντέλι ως προς την αμέλεια ενημέρωσης της τοπικής κοινότητας και την άρνηση παρέμβασης υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, αν αναλογιστεί κανείς ότι η παραλία Ερεσού πήγαινε για χτίσιμο κανονικότατα, φέρνοντας ως αποτέλεσμα μία χωρίς επιστροφή καταστροφή για το περιβάλλον, την τοπική οικονομία και την τοπική κοινωνία της Ερεσού.
Για να το κάνουμε εικόνα με λίγες λέξεις αν δεν υπήρχε ο αυτό-οργανωμένος αγώνας των κατοίκων, με το μπλόκο, τις εκδηλώσει, τις δράσεις και φυσικά τις νομικές ενέργειες, σήμερα η παραλία Ερεσού θα ήταν κομμένη κυριολεκτικά στην μέση, ενώ τα διάσημα ηλιοβασιλέματα που όλοι θαυμάζουν στην Ερεσό θα διακόπτονταν οπτικά από ντουβάρια τσιμέντου…
Επειδή λοιπόν η υπόθεση για εμάς τους Ερεσιώτες είναι περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά ζήτημα ζωής και θανάτου, θα μπω στην διαδικασία με αυτό το κείμενο να απαντήσω συνολικά, σημείο προς σημείο στα όσα είπε ο Δήμαρχος για την υπόθεση Αφεντέλι. Για όσους θυμούνται, για όσους βιάζονται να ξεχάσουν, και κυρίως για τον κόσμο που αγνοεί το τι έχει συμβεί συνολικά. Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά.
1 – Ο Δήμαρχος ξεκίνησε για το Αφεντέλι αναφέροντας το ιστορικό της υπόθεσης από το 1950 έως και το 2012. Δηλαδή από το πως δημιουργήθηκαν τα οικόπεδα μέχρι και την εγκληματική χάραξη στο ΦΕΚ36 το 2012, με το γνωστό, πέρα από την φύση και τον νόμο ζιγκ ζαγκ του Παλαιού Αιγιαλού. Αμέσως έσπευσε να υπενθυμίσει σε όλους ότι σε όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν ποτέ ο ίδιος Δήμαρχος αλλά και ούτε κάποιο μέλος της οικογένειάς του πολιτευόταν τότε.
Μα καλά για ποιον λόγο να αναφέρει κάτι για το οποίο κανείς δεν διαφωνεί; Υπάρχει άραγε έστω και ένας πολίτης που να χρεώνει στον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου ευθύνες για την περίοδο 1950-2012 ; Δεν υπάρχει κανείς. Οι ευθύνες που χρεώνουμε στον Δήμαρχο έχουν να κάνουν με την εποχή της θητείας του συγκεκριμένα, δεν έχουν να κάνουν ούτε με την περίοδο που ήταν αντιδήμαρχος του ενιαίου Δήμου Λέσβου. Γιατί προέγκριση, και θεματικό πάρκο και οικοδομική άδεια ήρθαν στην δική του θητεία.
2 – Στην συνέχεια ο Δήμαρχος έκανε ένα τεράστιο χρονικό άλμα και έφτασε κατευθείαν στην έκδοση της οικοδομικής άδειας, λέγοντας σε έντονο ύφος «Από την στιγμή που η ιδιώτης μάζεψε 40 εγκρίσεις πως είναι δυνατόν η ΥΔΟΜ να αρνηθεί την έκδοση της Οικοδομικής Άδειας;»
Αυτό που ο Δήμαρχος ξέχασε να αναφέρει όμως είναι ότι πριν από την έκδοση της Οικοδομικής Άδειας είχε προηγηθεί η ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ της οικοδομικής άδειας. Αυτό που ο Δήμαρχος ξέχασε να αναφέρει είναι ότι από τις 18 Δεκέμβρη του 2020 που εκδόθηκε η προέγκριση της οικοδομικής άδειας μέχρι τις 30 Μάρτη του 2022 που η ΥΔΟΜ εξέδωσε την οικοδομική άδεια υπήρξε ένα διάστημα 13 μηνών. Αυτό που ο Δήμαρχος ξέχασε να μας πει είναι το τι έκανε και το τι κυρίως ΔΕΝ έκανε στο στάδιο της Προέγκρισης.
Αυτό που ο Δήμαρχος ξέχασε να μας πει είναι ότι όπως έχει αποδειχτεί περίτρανα ο ίδιος αλλά και η προϊσταμένη της ΥΔΟΜ κα Ζαφειρίου-Βέρρου είχαν δεχτεί εξώδικα από την ιδιώτη για να επισπεύσουν την έγκριση της προέγκρισης, όπως η ίδια η ιδιώτης παραδέχτηκε σε τοπικό μέσο. Κάτι το οποίο ποτέ δεν διαψεύστηκε από τους ίδιους. Που σημαίνει ότι ο Δήμαρχος ήξερε ότι η παραλία Ερεσού πάει ντουγρού για ΧΤΙΣΙΜΟ πριν ακόμη καν ξεκινήσει η ιδιώτης να μαζεύει τις «40 άδειες» στο στάδιο της προέγκρισης αφού δεν είχε καν εκδοθεί! 13 μήνες πριν!
Αυτό που ο Δήμαρχος ξέχασε να αναφέρει είναι ότι ο στενός του επιστημονικός συνεργάτης στον Δήμο υπογράφει το έργο, όπως επίσης ξέχασε να μας πει ότι ο Δικηγόρος του Δήμου κος Παπουτσής που είχε αναλάβει την υπόθεση της προσφυγής στο ΣΤΕ ερωτήθηκε και γνωμοδότησε αρνητικά για το αν θα έπρεπε να εκδοθεί προέγκριση!
Αυτό που ο Δήμαρχος ξέχασε να αναφέρει είναι ότι ενώ ήξερε ότι πρόκειται να βγει προέγκριση για το χτίσιμο της παραλίας επέλεξε συνειδητά να μην ενημερώσει ποτέ την τοπική κοινωνία της Ερεσού για μία τόσο σημαντική παρέμβαση με τόσο καταστροφικές συνέπειες.
Όσο για το τι μπορούσε πραγματικά να έχει κάνει αυτούς τους 13 μήνες, θα το δούμε παρακάτω.
3 – Αμέσως μετά μας δήλωσε για άλλη μία φορά ότι δεν μπορούσε να κάνει ανάκληση της προέγκρισης καθώς όπως συμπληρωματικά δήλωσε δεν είναι δυνατόν ο Δήμαρχος να αποφασίζει ποια άδεια θα βγει και ποια όχι.
Για το επιχείρημα αυτό λοιπόν θα πω απλά ότι κρατάμε επιφυλάξεις χωρίς να μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πραγματικά ισχύει. Αυτό γιατί:
Α) Η μοναδική κίνηση του Δημάρχου στο στάδιο των 13ων μηνών της προ έγκρισης για την παραλία Ερεσού ήταν η προσφυγή του στο ΣΥΠΟΘΑ. Το ΣΥΠΟΘΑ τελικά απάντησε ότι δεν είναι αρμόδιο όργανο να αποφασίσει αν πρέπει να κάνει ανάκληση ή όχι γιατί η ΥΔΟΜ υπάγεται στον Δήμο Δυτικής Λέσβου! Την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ δεν την εμφάνισαν ποτέ δημόσια για μήνες αφού αποδύκνειε ότι η κίνηση αυτή ήταν απλά κίνηση αντιπερισπασμού, που έδινε τον ιδανικό χρόνο στην ιδιώτη να «μαζέψει τις 40 άδειες» στο στάδιο στην προ έγκρισης.
Β) Στις 30 Μάρτη του 2022 το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε με τις 19 ψήφους της αντιπολίτευσης απόφαση για ανάκληση της προ έγκρισης. Η ιδιώτης προσέβαλε νομικά την απόφαση αυτή και η προσφυγή της έπεσε στο κενό.
Γ) Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου ως εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υλοποίησε ποτέ την απόφαση αυτή.
Δ) Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν προσέφυγαν εναντίων του Δημάρχου για παράβαση καθήκοντος.
Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι το τι ΜΠΟΡΟΥΣΕ να κάνει ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή για να αποτρέψει το έγκλημα.
Όπως είπαμε παραπάνω αφού ήξερε πολύ πριν ακόμη καν εκδοθεί η προ έγκριση, και 13 μήνες πριν την οικοδομική άδεια, να έχει ενημερώσει την τοπική κοινωνία της Ερεσού. Αλλά δεν το έκανε.
Μπορούσε επίσης να βγει μπροστά και να προστατέψει το Δημόσιο Συμφέρον κάνοντας εμπρόθεσμα Ασφαλιστικά Μέτρα στον πρώτο μήνα μετά την έκδοση της προέγκρισης. Αλλά δεν το έκανε.
Μπορούσε τέλος μετά το Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Οκτώβρη του 2021 (το πρώτο ΔΣ για το Αφεντέλι) και αφού είχε τυχαία αποκαλυφθεί η προ έγκριση, να αξιοποιήσει τις νομικές συμβουλές του νομικού του Δήμου κου Παπουτσή και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, επίσης νομικού, κου Άρη Ελευθερίου που από κοινού μίλαγαν για ζήτημα στον τίτλο ιδιοκτησίας και νόμιμους λόγους ανάκλησης της προ έγκρισης. Αν ο Δήμαρχος δεν ήθελε να κάνει κάτι «παράνομο» όπως ο ίδιος ορίζει την ανάκληση της προ έγκρισης τότε θα μπορούσε να κάνει Αγωγή στον τίτλο ιδιοκτησίας της ιδιώτη. Με την αγωγή αυτή να είναι ενεργή στο στάδιο της προ έγκρισης, δηλαδή με ανοιχτή νομική διαδικασία στον τίτλο ιδιοκτησίας η ΥΔΟΜ ΔΕΝ θα μπορούσε να εκδώσει την Οικοδομική Άδεια σε καμία των περιπτώσεων! Αλλά και πάλι δεν το έκανε αντ’ αυτού πρότεινε ασφαλιστικά μέτρα ενώ ήξερε ότι είναι εκπρόθεσμα, ότι δηλαδή ΔΕΝ μπορούν να σταθούν ούτε στο δικό του το μυαλό, στο μυαλό ενός 30 και βάλε χρόνων εν ενεργεία εμπειρότατου μηχανικού!
4 – Σε κάποια στιγμή ένας δημοσιογράφος του ανέφερε το θεματικό πάρκο και εκεί αμέσως ο Δήμαρχος έσπευσε να δηλώσει δημόσια ότι «το Θεματικό πάρκο ήταν ατυχής πρόταση ως προς το σημείο» και ότι «μόλις υπήρξαν αντιδράσεις το έργο αποσύρθηκε αμέσως».
Κάτι το οποίο δεν ισχύει. Και δεν ισχύει για τους παρακάτω λόγους. Όταν ο αγώνας μας μάζεψε 70 υπογραφές καταστημάτων, δωματίων και άλλων επιχειρήσεων που έλεγαν Ναι στο θεματικό πάρκο – Όχι στην τοποθεσία Αφεντέλι, η πρώτη αντίδραση του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Δημάρχου ήταν να καλέσει σε ενημέρωση στην Καλλονή για να προσπαθήσει να μας πείσει ότι το θεματικό πάρκο ΔΕΝ θέλει καμία οικοδομική άδεια. Κι ας είχαμε αποδείξει ότι για να πάρει μία παιδική χαρά πιστοποίηση θέλει περίφραξη, ενώ πιθανόν οικοδομική άδεια να θέλει και το αμφιθέατρο ως μεγάλη κατασκευή αλλά και το πάρκινγκ για να πέσει τσιμέντο ή πίσσα. Η πρώτη κίνηση λοιπόν του Δημάρχου και του επιτελείου του για το θεματικό πάρκο δεν ήταν η απόσυρση του έργου, αλλά η προσπάθεια να περάσει το έργο και να γίνει κανονικά στο Αφεντέλι.
Όταν ανακαλύφθηκε η προ έγκριση της οικοδομικής άδειας, στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο για το Αφεντέλι στις 29 Οκτώβρη ζητήσαμε να ακυρωθεί η τοποθεσία Αφεντέλι, όμως τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μίλησε και πάλι για απόσυρση του Έργου. Η απόφαση λέξη προς λέξη των πρακτικών αναφέρει « Αποφασίζουμε την αναστολή κατασκευής του Θεματικού Πάρκου που είναι προτεινόμενο στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης στην τοποθεσία Αφεντέλι στην περιοχή της Σκάλας Ερεσού μέχρι την έκδοση απόφασης από το ΣΤΕ.» Ακόμη και μέχρι τότε δηλαδή και ενώ οι αντιδράσεις είχαν γιγαντωθεί με την ανακάλυψη της προ έγκρισης για το χτίσιμο της παραλίας Ερεσού η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος έκαναν το παν για να το κρατάνε «ζεστό προς υλοποίηση». Μετά από κάποιους μήνες που το θέμα πήγε προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ανακαλύφθηκε ότι ακόμη έγραφε τοποθεσία Αφεντέλι! Επί της ουσίας λοιπόν ποτέ δεν απέσυρε το έργο η Δημοτική Αρχή μόλις γεννήθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις! Το αντίθετο έγινε!
5 – Τέλος έκλεισε τον λόγο του λέγοντας «Μα φυσικά και είμαστε ενάντια στο χτίσιμο της παραλίας Ερεσού, έχουμε πάρει 4 αποφάσεις!»
Να θυμίσω στον Δήμαρχο ότι οι αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου για την υπόθεση Αφεντέλι ήταν 3 και όχι 4. Και ήταν οι παρακάτω.
Η πρώτη ήταν στις 29 Οκτώβρη του 2021 όπου και προτάθηκαν ασφαλιστικά μέτρα που τελικά το μόνο που κατάφεραν είναι να κάνουν την ιδιώτη να κερδίσει χρόνο.
Η 2η απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ήταν στις 25 Φλεβάρη που μίλαγε για ερώτηση προς την ΥΔΟΜ για το αν μπορεί να κάνει ανάκληση με βάση το ΦΕΚ181Δ του 2019 που η Πρωτοβουλία Ερεσού προσκόμισε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ένα ΦΕΚ που ορίζει την παραλία Ερεσού ως τοπίο διεθνούς αξίας με συγκεκριμένες κατευθύνσεις προστασίας, και που έπρεπε ήδη η ΥΔΟΜ να το έχει επίσης λάβει σοβαρά υπόψη. Μέχρι τώρα καμία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν σταματούσε έμπρακτα την Ιδιώτη. Το αντίθετο εκείνη μάζευε άνετη τις «40 εγκρίσεις».
Η Τρίτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Αφεντέλι ήταν η πρόταση των 19 συμβούλων της αντιπολίτευσης που πρότειναν «Αναστολή έκδοσης οποιασδήποτε οικοδομικής άδειας στο Αφεντέλι μέχρι την υλοποίηση του Χωρικού Σχεδιασμού και αναστολή της προ έγκρισης της ιδιώτη». Η Δημοτική Αρχή στην μία και μοναδική απόφαση που μπορούσε αν υλοποιηθεί να βάλει φρένο στην ιδιώτη, απείχε, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ έκανε τα πάντα για να μην γίνει το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας και ενώ προχωρούσε η ψηφοφορία μέσω mail, διακινούσαν εξώδικο της ιδιώτη που μίλαγε για συνέπειες σε μία προσπάθεια να σπάσουν την πλειοψηφία των 19!
Τόσο κρυστάλλινη πολιτική θέση ενάντια στο χτίσιμο της παραλίας Ερεσού είχατε από τότε που μάθατε για την έκδοση προ έγκρισης μέχρι και σήμερα!
Με βάση τα παραπάνω αναμφισβήτητα δεδομένα, ας κρίνουν οι πολίτες τα λεγόμενα του Δημάρχου σε κάθε μία φράση που είπε ο ίδιος χτες.
Εμείς τον έχουμε κρίνει ήδη και ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε.
Κόβρας Στέλιος
Κάτοικος Ερεσού
Μέλος της Πρωτοβουλίας Ερεσού - Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος