Skip to main content
|

Μόρια Λέσβος

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Τζώρτζια Ρασβίτσου

Της Τζώρτζιας Ρασβίτσου*

 
Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας κατάφερε, μεταξύ άλλων, να μετατρέψει τους 500.000 πρόσφυγες / μετανάστες που πέρασαν πέρυσι από τη Λέσβο ειρηνικά και γεμάτοι ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, σε 3.000 εγκλωβισμένους, απελπισμένους και οργισμένους. Όσο περνάει ο καιρός, η τοπική κοινωνία συνειδητοποιεί το αδιέξοδο και το κλίμα αλλάζει. Όσοι βοήθησαν τον τελευταίο χρόνο, θεωρούνται από κάποιους υπόλογοι της σημερινής κατάστασης.
Η οργή ψάχνει αφορμή για να ξεχειλίσει, όχι μόνο από τους εγκλωβισμένους, αλλά και από τους πολίτες κι οι αφορμές δεν είναι δύσκολο να βρεθούν.
Λίγη σημασία έχει πια αν η Μόρια είναι κέντρο φιλοξενίας ή καταγραφής ή προσωρινής διαμονής κλειστού ή ανοιχτού τύπου. Εκεί αναγκάζονται να παραμείνουν πολλοί πρόσφυγες ή μετανάστες, αφού δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Οικογένειες με μικρά παιδιά, έγκυες, άρρωστοι, ηλικιωμένοι, φυλακισμένα ανήλικα όλων των ηλικιών μαζί, παραβατικά στοιχεία αναγκάζονται να συμβιώσουν σε συνθήκες πολύ δύσκολες. Οι μεταξύ τους συγκρούσεις είναι συχνές και αναπόφευκτες, συνήθως για ένα πιάτο κακής ποιότητας φαγητού. Μικρές συμμορίες δημιουργούν προβλήματα στη γύρω περιοχή. Η παραβατικότητα διαβαθμίζεται: Παραβατικός γίνεται εκείνος που κλέβει για να ταΐσει την οικογένειά του, παραβατικός είναι κι εκείνος που εκπορνεύει προσφυγοπούλες, παραβατικοί είναι και όσοι φεύγουν στα βουνά και δεν καταγράφονται, παραβατικοί γίνονται και οι κάτοικοι που απειλούν με αυτοδικία και προπηλακίζουν τον δήμαρχο.
Η διαχείριση θέλει προσοχή. Η διχαστική αντίδραση «μια ντουζίνα χρυσαυγίτες» από τη μια και «τα βρομοκομμούνια» από την άλλη, δεν μπορεί να φέρει λύση. Αντίθετα, προσθέτει ακόμη ένα πρόβλημα σε μια μικρή κοινωνία. Αν σκεφτεί κανείς ότι το ποσοστό της Χ.Α. στη Λέσβο στις τελευταίες εκλογές ήταν 7,5% (!), καταλαβαίνει με πόσο κόπο κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι και αποφεύχθηκαν οι ακρότητες ώστε ακόμα κι εκείνοι που διαφωνούσαν να επιλέξουν τη σιωπή.
Η απομόνωση των παραβατικών στοιχείων από τη Μόρια, καθώς με τη δράση τους δημιουργούν άσχημο κλίμα σε βάρος όλων των υπόλοιπων προσφύγων / μεταναστών και οξύνουν τις αντιπαραθέσεις στην τοπική κοινωνία, η μεταφορά των οικογενειών και των ευπαθών ομάδων σε άλλες δομές, που ήδη υπάρχουν, όπου θα τους παρέχεται επαρκής σίτιση και αξιοπρεπής διαβίωση, η αποφυλάκιση των 93 ανηλίκων και η μέριμνα για την ενσωμάτωση όλων των ανήλικων στη νέα σχολική χρονιά, είναι τα αυτονόητα που πρέπει να γίνουν άμεσα, ώστε να αποφευχθούν οι ακρότητες τόσο μεταξύ των προσφύγων / μεταναστών, όσο και μεταξύ των πολιτών, μιας και η κατάσταση θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη.
 
 
* Η Τζώρτζια Ρασβίτσου είναι συμβολαιογράφος και ζει στη Λέσβο
αρχική δημοσιευση εφημερίδα Η ΑΥΓΗ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία