Skip to main content
|

ΝΑΙ στον εξορθολογισμό της τριτοβάθμιας...ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ

Πανεπιστήμιο Μυτιλήνης
ΝΑΙ στον εξορθολογισμό της τριτοβάθμιας...ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Πριν  λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε  από το Υπουργείο Παιδείας το πολυαναμενόμενο σχέδιο ΑΘΗΝΑ, το όποιο θα προχωρήσει στον εξορθολογισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης .

Με το που ανακοινώθηκε το σχέδιο οι αντιδράσεις από φοιτητές , εκπαιδευτικό διοικητικό προσωπικό  είναι έντονες αλλά μεμονωμένες, καθώς η πλήρη διάσπαση φοιτητικού και εκπαιδευτικού κινήματος είναι μια εμφανής σε όλους. Απόλυτα δικαιολογημένες θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσεις , καθώς δεν είναι σε κανέναν ευχάριστο, ξαφνικά να αλλάξει πόλη και συνήθειες.                                                                                                                   Έτσι λοιπόν  με βάση το σχέδιο Αθήνα θα πρέπει γύρω στους 20.000 φοιτητές να μετακομίσουν σε άλλη πόλη και να αρχίσουν από την αρχή την νέα τους φοιτητική ζωή, σιγά το δύσκολο θα πιεί κάποιος να προσαρμοστεί στην νέα του πόλη ο φοιτητής ή φοιτήτρια.  Αυτό δεν είναι δύσκολο, πόσο εύκολο θα είναι σε κάποιον φοιτητή να βρει σε δουλειά στην νέα περιοχή; Διότι πολλοί φοιτητές λόγο κρίσης δουλεύουν για να βοηθήσουν τις οικογένειες τους, ποίος θα τους το εγγυηθεί, φυσικά Κανείς.!                                           

  Μετά τα παραπάνω έρχεται και η σειρά των γονέων, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν διακανονισμό του προηγούμενου ενοικίου, θα πρέπει να βρουν λεφτά για μετακόμιση, νέο ενοίκιο(προκαταβολές κ.α.) τα 500 ευρώ που έταξε ο υπουργός είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που θα χρειαστούν οι γονείς. Ποίοι από τους κύριους θα δώσει μία εξήγηση σε όσους φοιτητές σταματήσουν τις σπουδές τους γιατί μέχρι σήμερα σπούδαζαν στην πόλη τους; Φυσικά Κανείς!! 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το μέλλον του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού των υπό συγχώνευση η κατάργηση τμημάτων, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τις εξαγγελίες του υπουργείου για απορρόφηση του προσωπικού από τα νέα τμήματα. Ένα είναι το σίγουρο, ότι η ήδη επιβαρυμένη ελληνική κοινωνία δεν θα μπορεί να σηκώσει ακόμα ένα νέο κύμα απολύσεων. 

Κανείς δεν λέει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν χρειάζεται έναν σωστό εξορθολογισμό, τα τελευταία χρόνια  για τους ψήφους σε κάθε πόλη ‘’φύτρωνε΄΄ και μία σχολή αγνώστου αντικειμένου και επαγγελματικής εξέλιξης , ώστε το εκάστοτε πελατειακό σύστημα να κερδίσει. Σήμερα ήταν 94 τμήματα λιγότερα αύριο θα είναι 150 τμήματα γιατί τόσα διέταξε η τρόικα , διαβάζοντας κανείς το σχέδιο καταλαβαίνει ότι είναι ένα σχέδιο γραμμένο στο χέρι, χωρίς έρευνα και  με κουφές συγχωνεύσεις  για παράδειγμα στην στην Χίο το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (ΤΜΟΔ), που είναι μια πολυτεχνική σχολή και πενταετούς φοίτησης, συγχωνεύτηκε με το Τμήμα Διοίκησης τετραετούς φοίτησης,  που ανήκει περισσότερο στις  κοινωνικές επιστήμες ενώ το ΤΜΟΔ ανήκει στις οικονομικές επιστήμες τα παραδείγματα δεκάδες αν δει κανείς το σχέδιο.

Το υπάρχων σχέδιο, είναι μία επιπόλαιη και βιαστική κίνηση, που πολλές φορές εξυπηρετεί και κομματικά συμφέροντα, όπως καταγγέλλεται. Η λύση είναι ν αποσυρθεί το υπάρχων να ανοίξει ένας ευρύς διάλογος με την κοινωνία, τα πανεπιστήμια και με την καθοδήγηση μιας ανεξάρτητης αρχής  να γίνεις ένας σωστός, πρακτικός εξορθολογισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που να είναι κοντά στις ανάγκες τις κοινωνίας και των φοιτητών  εκπαιδευτικών και των διοικητικών υπάλληλων.

 

Γιώργος Χάμπας

Φοιτητής Κοινωνιολόγιας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία