Άρθρα - Γνώμες

07/02/2020 - 07:25

Τέλος ( ; ) ο Άγιος Βαλεντίνος στη Μυτιλήνη

Τα τελευταία χρόνια από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και από τον τότε Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Κώστα Αστυρακάκη έγινε μια αξιόλογη προσπάθεια για την προβολή της Λέσβου καθώς απότμημα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου βρίσκεται και φυλάσσεται στον Καθολικό Ναό της Μεταστάσεως Θεοτόκου, στην πόλη της Μυτιλήνης. 

Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που γνώριζαν κορύφωση στις 14 Φεβρουαρίου η Λέσβος γνώριζε πανελλαδική και διεθνή προβολή. Ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος ώστε να αλλάξει και η ταύτιση της Λέσβου με το προσφυγικό.  Υπενθυμίζουμε τις συναυλίες που έγιναν με σπουδαίους καλλιτέχνες, τους γάμους, την έκδοση γραμματοσήμων , τους διαγωνισμούς ποίησης και τραγουδιού κτλ

Δημοσίευμα του 2016 στο "Βήμα" αναφέρει:  «Μυτιλήνη, 2016. Μυτιλήνη των προσφύγων, των εθελοντών, των τρυπημένων φουσκωτών και των διάτρητων ονείρων. Στα αποψινά δελτία ειδήσεων, όμως, σήμερα Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, το νησί της Σαπφούς ίσως «εισχωρήσει» με μια διαφορετική επικαιρότητα. Ισως εισχωρήσει με εικόνες από τη λιτάνευση των ιερών λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου. Πρόκειται για μία μάλλον άγνωστη ιστορία στο ευρύ κοινό, αλλά, πράγματι, μέρος των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου φυλάσσονται στη Μυτιλήνη, στον Καθολικό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, τη γνωστή ως «Φραγκοκκλησιά», στην οδό Ερμού.»

Το παραπάνω είναι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από πληθώρα δημοσιευμάτων για το πώς σταδιακά άρχισε να υπάρχει ταύτιση της Λέσβου με τον Άγιο Βαλεντίνο και έτσι να αλλάζει η αρνητική προβολή του νησιού μας.

Ο τότε Αντιδήμαρχος Κώστας Αστυρακάκης  το 2016 σε ερώτηση για το  «αν πέρα από προστάτης των ερωτευμένων, θα μπορούσε να είναι και προστάτης της λεσβιακής οικονομίας με την ανάπτυξη ενός είδους θρησκευτικού τουρισμού» απαντούσε   : «Κοιτάξτε, δεν μπορούμε να κρίνουμε, διότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά όντως υπάρχει ενδιαφέρον, ακόμη και από τη γειτονική Τουρκία. Στην Ελλάδα έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό. Στόχος μας είναι να προβληθεί και στο εξωτερικό. Ισως θα ήταν και ένα αντιστάθμισμα σε όλο αυτό το βάρος που σηκώνουν με πολύ θετικό και παλικαρίσιο τρόπο οι κάτοικοι της Μυτιλήνης».

Και πράγματι η πορεία των εκδηλώσεων μέχρι πριν από  ένα χρόνο έδειξε ότι η Λέσβος σταδιακά αλλά σταθερά απέκτησε στον ελλαδικό και όχι μόνο χώρο μοναδική σύνδεση με το brande name  "Άγιος Βαλεντίνος"

Σήμερα βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν από την  ημέρα του Αγίου Βελεντίνου και ο Δήμος Μυτιλήνης ,ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού  δεν έχουν ανακοινώσει καμία εκδήλωση! Κανένα πρόγραμμα! Καμία προεργασία! Βάζουν τέλος (;) στον Άγιο Βαλεντίνο...

Ίσως η νέα Δημοτική Αρχή να υιοθετεί το σκεπτικό της Ένωσης Θεολόγων Λέσβου που στάθηκε απέναντι σ’ αυτές τις εκδηλώσεις: «Υπενθυμίζουμε στους ορθοδόξους συμπολίτες μας πως, σύμφωνα με την Πατερική Ορθόδοξη θέση και τακτική, δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουμε σε εκδηλώσεις που είναι κατάλοιπα της ειδωλολατρίας, όπως αυτές που διοργανώνει ο Δήμος Λέσβου για τη γιορτή του «Αγίου» Βαλεντίνου και, πολύ περισσότερο, δεν επιτρέπεται να συμπροσευχόμαστε με εκκλησιαστικά «ακοινώνητους» αδελφούς»

Πέρα από θέματα πίστης, είναι κρίμα κάτι που έχει χτιστεί με κόπο από την προηγούμενη δημοτική αρχή να μην έχει συνέχεια… Μήπως άλλοι φορείς πχ Επιμελητήριο, Ένωση Ξενοδόχων πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες;

Μοιράσου το άρθρο!