Άρθρα - Γνώμες

27/10/2022 - 09:55

Τι έπραξε η αστυνομία με τις καταγγελίες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»;

γράφει ο Ορέστης Μεταξάς

Μία εβδομάδα πέρασε από τις καταγγελίες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» για τους πρόσφυγες που εντοπίστηκαν κακοποιημένοι σε  τοποθεσία της Λέσβου: «Καθώς πλησιάζαμε στην τοποθεσία, σε ένα βουνό, αρχίσαμε να ακούμε ανθρώπους να ουρλιάζουν, να ουρλιάζουν πολύ δυνατά. Ανησυχήσαμε και αρχίσαμε να τρέχουμε προς την κατεύθυνσή τους. Όταν φτάσαμε, βρήκαμε 22 άτομα. Όλοι έκλαιγαν, γυναίκες, παιδιά και άντρες. Τρία άτομα ήταν δεμένα πολύ σφιχτά με πλαστικές χειροπέδες. Άλλοι τέσσερις ήταν τραυματισμένοι. Με βάση τις μαρτυρίες τους, τα τραύματά τους οφείλονταν στη βία που τους άσκησε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι είχαν φύγει όταν εμείς πλησιάσαμε». Οι γιατροί χωρίς σύνορα ανέφεραν ότι για το περιστατικό ενημέρωσαν αμέσως την αστυνομία.

Το ερώτημα που προκύπτει μετά από όλα αυτά είναι τι έχει πράξει μέσα σ' αυτήν την εβδομάδα η αστυνομία;  Έχει εντοπίσει αυτούς που συμμετείχαν  σε αυτή την βάναυση πράξη; Βρίσκεται στα ίχνη τους; Ή μήπως θεωρείται φυσιολογικό αυτό το συμβάν και δεν χρειάζεται περαιτέρω διερεύνησης; 

Ως κοινωνία οφείλουμε να αντιδρούμε σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, που καταρρακώνουν την ηθική μας υπόσταση, που οδηγούν την κοινωνία μας στον εκφασισμό και στον ολοκληρωτισμό. 

Οφείλουμε να αντιδρούμε και να σταματούμε τέτοιες εγκληματικές δράσεις. Η αστυνομία οφείλει να εντοπίσει αυτούς που πήραν τον νόμο στα χέρια τους και συμπεριφέρθηκαν ως  Κου Κλουξ Κλαν, ως παρακρατική συμμορία.

Αν δεν αντιδρούμε και αποδεχόμαστε δια της σιωπής μας το παρακράτος να δρα, αν δεν σταματήσουμε το κακό στην ρίζα του, αν τα θεωρήσουμε όλα αυτά συνηθισμένα, τότε κάποια στιγμή το παρακράτος θα χτυπήσει την πόρτα μας και τις πόρτες των γειτόνων μας και όλοι αποχαυνωμένοι και παραιτημένοι θα το θεωρήσουν φυσιολογικό και κανένας δεν θα βρεθεί να αντιδράσει και να μας υπερασπιστεί.

 

Μοιράσου το άρθρο!