Αστυνομικό Ρεπορτάζ

01/01/2021 - 17:10

Εγκληματική οργάνωση διακινούσε κοκαΐνη και χασίς στη Λέσβο - Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» (φωτογραφίες)

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, -700- γραμμάρια κοκαΐνης

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε συστηματικά κοκαΐνη και ακατέργαστη κάνναβη (χασίς) στο νησί της Λέσβου

Συνελήφθησαν, κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, δύο (2) μέλη της οργάνωσης

Ταυτοποιήθηκε ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος που τυγχάνει έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της Χώρας και ένας (1) ακόμη συνεργός τους 

Στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον είκοσι επτά (27) ακόμη άτομα, εκ των όποιων είκοσι τρείς (23) έχουν ήδη ταυτοποιηθεί 

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, -700- γραμμάρια κοκαΐνης, Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο και φορτηγό όχημα με ανατρεπόμενη επικαθήμενη καρότσα 

 

2

Εξαρθρώθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, εγκληματική οργάνωση που ενέχεται στη συστηματική διακίνηση κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης (χασίς) στο νησί της Λέσβου. 

 

Συνελήφθησαν, χθες (31-12-2020) κατά τις απογευματινές ώρες στη Λέσβο, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 37 και 35 ετών, μέλη της οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν, 47χρονος ημεδαπός που τυγχάνει έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της Χώρας, ως ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, καθώς και 28χρονος αλλοδαπός συνεργός τους.

 

Κατά τη μεθοδική αστυνομική έρευνα, η οποία διήρκησε για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών - από τον Σεπτέμβριο του 2020 - και τη χρήση φυσικών και τεχνικών μεθόδων, διευκρινίστηκαν – προσδιορίστηκαν:

 • η δομή και η σύνθεση της εγκληματικής οργάνωσης,
 • ο ρόλος των μελών και η ιεραρχική τους σχέση,
 • οι μεταξύ τους συνεργασίες – διασυνδέσεις,
 • ο τρόπος – μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi) και
 • χαρτογραφήθηκε το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Κατά το διάστημα που διήρκησε η έρευνα, εκτιμάται ότι η εγκληματική ομάδα διέθεσε σε τρίτους έναντι χρηματικής αμοιβής, τουλάχιστον -500- γραμμάρια κοκαΐνης και -8.000- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης χασίς. 

 

Τον ηγετικό ρόλο είχε ο 47χρονος, ο οποίος συντόνιζε την περαιτέρω δράση των μελών, όσον αφορά την ασφαλή προμήθεια, απόκρυψη και διακίνηση των ναρκωτικών.  

 

3

Τα μέλη του κυκλώματος, κατά τις παράνομες δραστηριότητές τους, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ενώ κατά τις επικοινωνίες τους και τις συναλλαγές τους, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη ορολογία.

 

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκε ο 37χρονος σε οδικό δίκτυο στη Μυτιλήνη, να μεταφέρει με φορτηγό όχημα για λογαριασμό της οργάνωσης, ποσότητα κοκαΐνης βάρους -700- γραμμαρίων, αεροστεγώς συσκευασμένη και κρυμμένη σε φορτίο με καλαμπόκι στην ανατρεπόμενη επικαθήμενη καρότσα του οχήματος.

Η συγκεκριμένη ποσότητα ναρκωτικών, που όπως διακριβώθηκε είχε προμηθευτεί ο ίδιος από την ηπειρωτική χώρα, καθώς και το παραπάνω φορτηγό όχημα κατασχεθήκαν.   

Σε έρευνες που ακολούθησαν, σε οικίες και χώρους μελών της οργάνωσης, βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν:

 • σπαθί με μήκος λάμας -70- εκατοστά,
 • πτυσσόμενο στιλέτο με μήκος λάμας -11- εκατοστά,
 • 2 πτυσσόμενες μεταλλικές ράβδοι (γκλοπς), 
 • 2 κινητά τηλέφωνα με αντίστοιχες κάρτες sim,
 • -300- περίπου γραμμάρια μαγειρική σόδα, που χρησιμοποιούνταν για νόθευση κοκαΐνης,
 • κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, αποτελούμενο από τρεις (3) κάμερες, καταγραφικό και οθόνη και
 • Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, που χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση ναρκωτικών.  

Από τα χαρακτηριστικά της υπόθεσης και κυρίως από τη διάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, τη μεθοδολογία δράσης (modus operandi) και τη διακινηθείσα και κατασχεθείσα ποσότητα ναρκωτικών, προκύπτει η κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό τη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών για την αποκόμιση υψηλών παράνομων προσόδων, τα οποία προσδιορίζονται πάνω από -200.000- ευρώ.  

Η κακουργηματικής φύσεως ποινική δικογραφία που σχηματίσθηκε, περιλαμβάνει τα αδικήματα της συγκρότησης, διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της προμήθειας, κατοχής, μεταφοράς, αποθήκευσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και της παράνομης οπλοκατοχής.

 

Επίσης, στην ίδια υπόθεση διακριβώθηκε ότι εμπλέκονται τουλάχιστον είκοσι επτά (27) ακόμη άτομα, εκ των οποίων είκοσι τρεις (23) έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. 

 

Την αστυνομική επιχείρηση συνέδραμαν, Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, ενώ τις έρευνες και την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης. 

33

 

Μοιράσου το άρθρο!