Αστυνομικό Ρεπορτάζ

23/04/2018 - 07:31

Νύχτα βίας στη Μυτιλήνη - Εκκενώθηκε η πλατεία Σαπφούς

Σ

ε λεωφορεία που τους μετέφεραν στον καταυλισμό της Μόριας επιβιβάστηκαν με τη βία σήμερα στις 5,30 τα χαράματα οι διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους Αφγανοί, που από την περασμένη Τετάρτη το μεσημέρι είχαν καταλάβει την κεντρική πλατεία Σαπφούς της πόλης. Σε μια επιχείρηση που κράτησε το πολύ 10 λεπτά, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αποσπούσαν έναν έναν τους διαμαρτυρόμενους, τους οποίους και οδηγούσαν στα λεωφορεία. Ιδιαίτερα ας σημειωθεί ότι οι αλλοδαποί παρέμεναν αμυνόμενοι και αρνούμενοι να εγκαταλείψουν την πλατεία έως την τελευταία στιγμή σε μια σφιχτή ανθρώπινη αλυσίδα έχοντας στο κέντρο γυναίκες και παιδιά.


Της τελευταίας τελικής επιχείρησης της Αστυνομίας, είχε προηγηθεί η μετατροπή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε πεδίο μάχης της πλατείας Σαπφούς και της Μυτιληνιάς προκυμαίας καθώς και των σοκακιών του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ομάδες νεαρών, κυρίως ακροδεξιών, επιχειρούσαν όλη νύχτα με σχέδιο και στόχο να διασπάσουν τον κλοιό που είχαν αναπτύξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από την ομάδα των προσφύγων και των μεταναστών.


Υπό τις ιαχές «κάψτε τους ζωντανούς» ναυτικές φωτοβολίδες και κροτίδες αλλά και πέτρες από τα ξηλωμένα λιθόστρωτα και τα παρτέρια της πλατείας και μπουκάλια εκσφενδονίζονταν εναντίον των αλλοδαπών οι οποίοι μαζί με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που κατέβηκαν στην πλατεία από τον καταυλισμό της Μόριας, σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες, προκειμένου να αμυνθούν. Ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετέχουν στη κινητοποίηση απλώνοντας πάνω από τα κεφάλια τους βρεγμένες κουβέρτες.    


Οι ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν αρχικά μεταξύ των ντόπιων και των προσφύγων και μεταναστών, ενώ μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ τους περικύκλωσε, Εδώ να σημειωθεί ότι σε ενίσχυση των προσφύγων και των μεταναστών, έσπευσαν και πολίτες του αριστερού και του αντεξουσιαστικού χώρου καθώς και ομάδα αλληλέγγυων.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 8 το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο στην πλατείας Σαπφούς χώρο. Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών ως ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς. Μετά το τέλος της τελετής η μεγάλη πλειοψηφία των συγκεντρωμένων αποχώρησε και περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία απαιτώντας την εκκένωση της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.


Γύρω στις 10 το βράδυ οι συγκεντρωμένοι που ως τότε προσπαθούσαν απλά να απωθήσουν τους αστυνομικούς, ενισχύθηκαν από ομάδες νεαρών από τα χωριά του νησιού οι οποίοι κλήθηκαν μέσω σελίδας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του ακροδεξιού χώρου από γνωστό ακροδεξιό. Αυτοί άρχισαν να επιχειρούν κανονικά κατά των Αστυνομικών, ανάβοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων τους οποίους και κυλούσαν προς τους Αστυνομικούς ενώ από πίσω από τους κάδους εκσφενδόνιζαν φωτοβολίδες και βεγγαλικά με στόχο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και ιδιαίτερα τα γυναικόπαιδα που ήξεραν πως υπήρχαν εκεί. Κάποια στιγμή περί τις 11 το βράδυ επιχείρησαν κυκλωτική κίνηση επιτιθέμενοι από τη μεριά της αγοράς οπότε και μετατράπηκε σε πεδίο μάχης ολόκληρη η πλατεία Σαπφούς και η προκυμαία Μυτιλήνης. Ακροδεξιά στοιχεία και μόνο πλέον, μια και οι υπόλοιπο πολίτες που απλά διαμαρτύρονταν είχαν αποχωρήσει, πετούν πάνω σε παιδιά και γυναίκες προσφύγων και μεταναστών φωτοβολίδες και κροτίδες. Η αστυνομία έκανε τότε για να περιφρουρήσει τις ζωές και την ασφάλεια των αλλοδαπών, χρήση δακρυγόνων.


Στη 1 μετά τα μεσάνυχτα τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στην προκυμαία της Μυτιλήνης μέχρι το ιστορικό Δημαρχείο της πόλης και στα γύρω στενά. Έβαλαν φωτιά σε κάδους στήνοντας με αυτούς οδοφράγματα στις αστυνομικές δυνάμεις  κυκλοφορία και διακόπτοντας την κυκλοφορία σε όλο το λιμάνι.


Περίπου στις 3 μετά τα μεσάνυχτα απωθήθηκαν από το χώρο της πλατείας αλληλέγγυοι στους αλλοδαπούς πολίτες και κάποιοι ντόπιοι που συνέχιζαν τον ιδιότυπο ανταρτοπόλεμο τους με την Αστυνομία. Επίσης στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταδίωξε ομάδα 15 ατόμων αγνώστους ταυτότητας που κατευθύνονταν στο χώρο των επεισοδίων με ρόπαλα. Ενώ ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είχε τεθεί σε επιφυλακή για την πιθανότητα αντιπερισπασμού.


Στις 5,20 χαράματα Δευτέρας ξεκίνησε η επιχείρηση της Αστυνομίας για τη μεταφορά των αλλοδαπών στη Μόρια. Στις 5,30 όλα είχαν τελειώσει.


Ας σημειωθεί ότι στη διάρκεια των επεισοδίων υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί κυρίως αλλοδαπών οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.


Στην πλατεία Σαπφούς έφτασε από την πρώτη στιγμή των γεγονότων και παρέμεινε εκεί όλη τη διάρκεια της νύχτας ο Εισαγγελέας υπηρεσίας Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!