Αθλητικά

21/11/2022 - 18:04

Το σκάκι είναι ένα άθλημα που θέλει… φυσική καταπόνηση!

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο αθλητισμός έχει διαφορετικές εκφάνσεις. Σε άλλες περιπτώσεις η ατομική προσπάθεια επιβραβεύεται, όπως για παράδειγμα σε ένα άθλημα του στίβου ή σε κάποιο μαχητικό σπορ. Μερικές φορές, η «μοναξιά» του αθλητή είναι ανολοκλήρωτη αν πίσω από αυτόν δεν υπάρχει το προσωπικό που θα τον υποστηρίξει, όπως για παράδειγμα στους αγώνες ταχύτητας.

Υπάρχει, από την άλλη πλευρά, η μάχη που δίνει μία ομάδα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ για την κατάκτηση ενός τίτλου, εκεί όπου ένα σύνολο ανθρώπων ενώνει τις δυνάμεις του για τον κοινό σκοπό. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ιδιαιτερότητα, καθώς στο Αμερικάνικο Ποδόσφαιρο για παράδειγμα, ο θεμελιώδης παίκτης που είναι ο quarterback συνήθως προστατεύεται από τους συμπαίκτες του και απολαμβάνει αυτή την ηρεμία, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις και τις επαφές με τους αντιπάλους.

Αυτές οι φυσικές επαφές είναι εκείνες που αναπόφευκτα φέρνουν στο μυαλό την εικόνα αθλητών και αθλημάτων που ιδρώνουν για την επίτευξη του στόχου. Και αναπόφευκτα σκέφτεται κανείς άλλα σπορ, τα οποία φαινομενικά δεν δείχνουν να έχουν κόπο, όσο λανθασμένη κι αν είναι αυτή η εντύπωση. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι αθλητές των παιχνιδιών με τράπουλα ή του σκακιού, που μπορούν να διεξαχθούν παντού. Παρότι και τα δύο παιχνίδια έχουν μεταφερθεί, πλέον, σε online πλατφόρμες και, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να εντρυφήσει στους κανόνες του online poker που βοηθούν τους χρήστες να κατανοήσουν το παιχνίδι στον ίδιο βαθμό με τους επαγγελματίες, η ανάγκη για καλή φυσική κατάσταση είναι δεδομένη.

Μάλιστα, υπάρχουν χαρακτηριστικές περιπτώσεις αθλητών που έχουν κορυφαία παρουσία και στα δύο σπορ, όπως η Τζένιφερ Σαχάντε, που αποτελεί ένα από τα αστέρια του poker αλλά και grandmaster στο σκάκι, καθώς έχει κερδίσει δύο φορές το πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Θα περίμενε κανείς ότι η αμερικανίδα πολυσχιδής παίκτρια δεν θα είχε ρίξει ποτέ βάρος στη φυσική της κατάσταση, αφού αυτό που χρειάζεται να έχει πάντα σε ετοιμότητα είναι το μυαλό της και όχι το σώμα της. Λάθος!

 

πκ

Η Σαχάντε έχει εμπνευστεί από τον παγκόσμιο πρωταθλητή και grandmaster του σκακιού, Μάγκνους Κάρλσεν, για να αλλάξει τη ζωή της και να βελτιωθεί στα δύο αθλήματα που αγαπάει. Η σκέψη και η εμπειρία δεν είναι τα μοναδικά όπλα που έχει ένας παίκτης του σκακιού ή των παιχνιδιών με τράπουλα για να διακριθεί, κάτι που ο Κάρλσον διατυμπανίζει με κάθε τρόπο. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει περάσει από πολλά αθλήματα που χρειάζονταν κόπο και φυσικά προσόντα, από το ποδόσφαιρο έως το γκολφ. Θεωρεί ότι ο νους είναι ένας ακόμη μυς που χρειάζεται εξάσκηση, κάτι που επισημαίνει στις συνεντεύξεις του όταν τον ρωτούν.

Όμως, το 2015 όταν προτάθηκε ένας συμμετέχοντας του Sinquefield Cup, του σπουδαιότερου αμερικάνικου τουρνουά σκακιού, να ρίξει την πρώτη βολή σε αγώνα μπέιζμπολ των St. Luis Cardinals, ο Κάρλσον έκανε ότι δεν το άκουσε. Οι υπόλοιποι αντίπαλοι αμέσως τον υπέδειξαν ως τον «εκλεκτό», λίγο αστεία λίγο σοβαρά, αλλά αυτή η υπεκφυγή του Κάρλσεν έκανε την Σαχάντε να αναρωτηθεί. Αργότερα έμαθε ότι ο ίδιος ο παγκόσμιος πρωταθλητής θεωρούσε ότι δεν ήταν αρκετά έτοιμος σωματικά εκείνη τη στιγμή για να ρίξει τη διαφημιστική – κατά τ’ άλλα – βολή, έστω κι αν ήταν έτη φωτός καλύτερα προετοιμασμένος από όλους τους άλλους.

Έκτοτε, η Σαχάντε αποφάσισε ότι πρέπει να αλλάξει τη ζωή της. Άρχισε να τρέχει, να γυμνάζεται εντατικά και να βλέπει το σώμα της να βελτιώνεται. Μαζί και η διάθεσή της, όπως και οι επιδόσεις της στο σκάκι. Η Σαχάντε υποστηρίζει ότι δεν έγινε δρομέας μεγάλων αποστάσεων, ούτε πρόκειται να κερδίσει κάποιον παλαιστή σε ένα ρινγκ. Έγινε όμως περισσότερο ανθεκτική στις πολύωρες συνεδρίες που μπορεί να απαιτεί ένας αγώνας σκάκι ή μία μεγάλη διοργάνωση poker στην οποία συμμετέχει. Και κατάλαβε ότι μακροχρόνια έχει αποκτήσει μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τους αντιπάλους της που δεν προσέχουν το σώμα τους.

Αυτό, διότι όσο περισσότερο κάθεται ένας άνθρωπος στην καρέκλα του, τόσο περισσότερο ενοχλείται από την ακινησία στη διάρκεια ενός αγώνα. Η Σαχάντε διαπίστωσε ότι η σωματική κούραση γίνεται πλέον αισθητή στην ίδια αργότερα απ’ ό,τι στους αντιπάλους της, με αποτέλεσμα να έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή της για να σκέφτεται την επόμενη κίνησή της. Γι’ αυτό δεν θεωρεί τυχαίο ότι ο Μάγκνους Κάρλσεν είναι ο κορυφαίος grandmaster αυτής της γενιάς, σε όλον τον κόσμο.

Μοιράσου το άρθρο!