Βιβλίο

04/11/2019 - 07:00

«“Ο γενναίος ιππότης και η χαμογελαστή βασίλισσα” του Μάκη Τσίτα» γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

Ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας (γενν. 1971, Γιαννιτσά) δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, είναι γνωστός τόσο στο ενήλικο όσο και στο παιδικό κοινό. Έχει εκδώσει τρία βιβλία για ενήλικες, μεταξύ των οποίων το μυθιστόρημα «Μάρτυς μου ο Θεός», που έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 και κυκλοφορεί μεταφρασμένο σε δώδεκα γλώσσες. Και έχει εκδώσει είκοσι τρία βιβλία για παιδιά, το πιο πρόσφατο από τα οποία, «Ο γενναίος ιππότης και η χαμογελαστή βασίλισσα» (Καλέντης, 2019), θα μας απασχολήσει εδώ.

Πρωταγωνιστής είναι ένα μικρό αγόρι, ένας μικρός ιππότης που μας παρουσιάζει τη ζωή του γύρω από τη βασίλισσά του, μια χαμογελαστή και φεγγαροπρόσωπη γηραιά κυρία με γυαλιά, γκρίζα μαλλιά και κότσο. Το αγόρι μπορεί να είναι μικρό, αλλά έχει κάποια πείρα του κόσμου: ξέρει, φερειπείν, ότι υπάρχουν πολλών ειδών βασίλισσες – άλλες ιδιότροπες, άλλες περίεργες, άλλες κακομαθημένες, άλλες απαιτητικές… Και ξέρει ότι είναι τυχερό, επειδή η δική του βασίλισσα είναι καλή – χαμογελαστή, ευγενική, γενναιόδωρη και γλυκομίλητη. Εκτός όμως από καλοσυνάτη, η βασίλισσά του είναι και σοφή, δίνει πολύτιμες συμβουλές και ξέρει να πει ένα σωρό υπέροχες ιστορίες. Πώς να μην την αγαπούν και να μην τη σέβονται όλοι; Και πώς να μην έχει θέσει σκοπό της ζωής του τη φροντίδα και την προστασία της ο μικρός μας ιππότης;

Να, για παράδειγμα, όταν η βασίλισσα αποφασίζει κάτι, ο ιππότης αναλαμβάνει να το ανακοινώσει πάραυτα στους υπηκόους της με δυνατή φωνή. Κι όταν η βασίλισσα διψάει ή πεινάει, ο ιππότης τρέχει να της φέρει νερό, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά – όλα υγιεινά και όλα πολύ της αρεσκείας της (κι εκείνη, βέβαια, πάντα του δίνει τα μισά). Κι έπειτα, όταν η βασίλισσα θέλει να βγει για έναν περίπατο, ο ιππότης είναι πάντα δίπλα της για να τη συντροφεύει και να την προστατεύει. Και, μα την αλήθεια, την έχει σώσει από πολλούς και μεγάλους κινδύνους μέχρι τώρα! Κι εκείνη δεν χάνει ευκαιρία να διατυμπανίζει τα κατορθώματά του και να τον παινεύει σε όλο τον κόσμο…

Αν δεν έχετε καταλάβει ακόμη ποια είναι η πραγματική σχέση που τόσο έξυπνα απεικονίζεται στο πρωτότυπο αυτό βιβλίο, θα το καταλάβετε, όπως και οι μικροί αναγνώστες, στην τελευταία του σελίδα. Εκεί η αποκάλυψη είναι μεγάλη – μια ανατροπή, που μας γεμίζει τρυφερότητα και γλύκα την ψυχή.

Για να είναι καλό ένα παιδικό βιβλίο, χρειάζεται πολλή μαεστρία. Αλλά για να είναι εξαιρετικό, η μαεστρία του θα πρέπει ν’ αγγίζει τα όρια της μαγείας. Στον τρόπο που η μια λέξη οδηγεί αβίαστα στην άλλη και η μια εικόνα στην επόμενη, στον τρόπο που η μια φράση ακολουθεί την άλλη για να την υποστηρίξει ή για να την ανατρέψει, στον τρόπο που το κάθε δισέλιδο (σαλόνι) είναι μόνο του ο κόσμος όλος αλλά και αναπόσπαστο μέρος από το σύμπαν του βιβλίου. Κι εδώ έχουμε πράγματι ένα τέτοιο παράδειγμα εξαιρετικού έργου, που επιτυγχάνεται από το ευτυχές πάντρεμα του καθαρού αλλά και υπαινικτικού λόγου του Μάκη Τσίτα με τις παραμυθένιες, γλυκές και συνάμα σπιρτόζικες εικόνες του Κώστα Θεοχάρη. Απολαυστικό!

 

Ο γενναίος ιππότης και η χαμογελαστή βασίλισσα

Μάκης Τσίτας

εικονογράφηση: Κώστας Θεοχάρης

Καλέντης, 2019

40 σελ.

ISBN 978-960-594-057-7

Τιμή €14,00

 

Μοιράσου το άρθρο!