Εκπαίδευση

27/09/2010 - 22:52

26η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ ΣΤΟ ΜΟΛΥΒΟ

Ανάδειξη φυσικών μνημείων και ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού  στις ευρωπαϊκές χώρες

Μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση για το μέλλον και τη λειτουργία του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων πραγματοποιείται από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στη Λέσβο. Πρόκειται για την 26η Συνάντηση του Δικτύου Ευρωπαϊκού Γεωπάρκων με αντικείμενο την στενότερη συνεργασία μεταξύ των μελών του Δικτύου σε θέματα διαχείρισης και ανάδειξης φυσικών μνημείων καθώς και η προβολή των μνημείων, η ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού και ιδιαίτερα του γεωτουρισμού μέσω κοινών δράσεων, οι συνέπειες της ανάδειξη των μνημείων για τις τοπικές κοινωνίες και η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στις περιοχές που διαθέτουν φυσικά μνημεία στην Ευρώπη.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 70 εκπρόσωποι προστατευόμενων περιοχών και φυσικών μνημείων που αντιπροσωπεύουν τα 37 μελη του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων από 17 Ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Κροατία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Νορβηγία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Τσεχία) καθώς και  οι εκπρόσωποι της UNESCO Δρ. Margarete Patzak, της Διεθνούς Ένωσης Γεωεπιστημών (ΙUGS), Καθηγητής Jacques Charvet και της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης Tim Badman. Συντονιστής του Δικτύου Ευρωπαϊκού Γεωπάρκων που συμπληρώνει φέτος τα 10 χρόνια λειτουργίας είναι ο Αν. Καθηγητής Νίκος Ζούρος.

Κατά τη διάρκεια της 26ης Συνόδου θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας στους τομείς της προστασίας, συντήρησης, ανάδειξης και διαχείρισης φυσικών γεωλογικών μνημείων, της οργάνωσης και λειτουργίας γεωπάρκων, της δημιουργίας εκπαιδευτικών δράσεων και ειδικών ενημερωτικών εργαλείων μέσω θεματικών δικτύων καθώς και η νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη του Τουρισμού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Παράλληλα θα συνεχιστεί η διαδικασία αξιολόγησης των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, ως προς την τήρηση υψηλών προδιαγραφών στη λειτουργία, τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Η διαδικασία πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια σε όλα τα γεωπάρκα και τελεί υπό την εποπτεία της UNESCO.

Τέλος αναμένεται εξετασθούν 8 νέοι φάκελοι υποψηφιότητας (από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Φινλανδία και τη Βουλγαρία) προκειμένου να αποφασισθεί η ένταξη νέων μελών στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων το αποτελεί τον ευρωπαϊκό βραχίονα του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.

Η ένταξη των νέων μελών στο δίκτυο γίνεται με ιδιαίτερα απαιτητικά κριτήρια και αυστηρή διαδικασία επιτόπιων ελέγχων καθώς τα νέα μέλη εντάσσονται ταυτόχρονα, όχι μόνο στο ευρωπαϊκό αλλά και στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ της UNESCO και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.

Μοιράσου το άρθρο!