Εκπαίδευση

14/05/2022 - 10:43

Διαδικτυακή Μαθητική Διημερίδα, με θέμα: «Η καθ’ ημάς Μικρά Ασία: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Διαδικτυακή Μαθητική Διημερίδα, με θέμα: «Η καθ’ ημάς Μικρά Ασία: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Διαδικτυακή Μαθητική Διημερίδα, με θέμα: «Η καθ’ ημάς Μικρά Ασία: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», στην οποία συμμετείχαν 32 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα, με συντονιστικό σχολείο το Πειραματικό ΓΕ.Λ. του Πανεπιστημίου Πατρών· (βλ. εδώ). Το σχολείο μας συμμετείχε με την παρουσίαση της εργασίας: «Σαν παραμύθι… Η μετάδοση της προσφυγικής εμπειρίας στην τρίτη και τέταρτη γενιά. Μαθητές του σχολείου μας απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων». Πρόκειται για μια εργασία στηριζόμενη σε μαρτυρίες συγγενών μαθητών και μαθητριών μας, που έχουν Μικρασιατικές ρίζες, και η οποία βασίστηκε σε αφηγηματικό και φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώνεται εδώ και μια δεκαετία.

Στην εργασία παρουσιάστηκαν συνοπτικά αρκετές μαρτυρίες, οι οποίες εμμέσως πλην σαφώς: α) περιέγραψαν τις αιτίες, την έκταση και τον τρόπο που η Οθωμανική Αυτοκρατορία μεθόδευσε τις διώξεις των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες, β) εξήγησαν τις συνθήκες που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή και γ) εμβάθυναν στη συστηματική προσπάθεια αποκατάστασης προσφύγων, η οποία έγινε τόσο από την ΕΑΠ, όσο και από το ελληνικό κράτος γενικότερα. Ειδικότερα, όμως, παρουσιάστηκαν: α) τα πολιτισμικά στοιχεία που προσκόμισαν στην πόλη της Μυτιλήνης και στη Λέσβο γενικότερα, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες συγγενείς των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας και β) αναφέρθηκαν τα προβλήματα αποκατάστασης και ενσωμάτωσής τους.

Οι μαθητές / μαθήτριες που συμμετείχαν σ’ αυτή την εργασία είναι οι παρακάτω: Πηνελόπη Πασπάτη, Μανώλης Μπούρας, Ιωάννα Κεντέρη, Όλγα – Ρεβέκκα Σακαράκη, Έλενα Περιμένη, Αλεξάνδρα Γλεζέλλη, Ευδοκία Κώτη, Ιωάννης Πεντογέννης, Χρήστος – Ιωάννης Σαμάρας, Γεώργιος Δουργούνας, Αποστολία Κουκούλα, Χριστίνα Τράτα, Στρατής Τσαγκάρης, Μυρσίνη Δεμερτζίδου, Ελένη Ζεστού, Μαρίζα Δελλή και Λάμπρος Σπανέλλης.

Οι εκπαιδευτικοί που συντόνισαν την εν λόγω δράση είναι οι: Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας (Θεολόγος), Μαρία Ζερβού (Φιλόλογος), Ιωάννης Αναγνώστου (Φιλόλογος) και  Παναγιώτης Κουτσκουδής (Μαθηματικός).

Μοιράσου το άρθρο!