Εκπαίδευση

08/10/2012 - 08:23

Διεθνές Συνέδριo και Σχολείο: Nησιά και Βιωσιμότητα

Διεθνές Συνέδριo και Σχολείο: Nησιά και Βιωσιμότητα

 

Διεθνές Συνέδρια  Νησιά και Βιωσιμότητα
                                         19-25 Oκτωβρίου 2012 
                                       Λόφος Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μυτιλήνη

 

 
“Νησιά και Βιωσιμότητα: Ταυτότητες, Ανάπτυξη, Διαχείριση και Σχεδιασμός”

(Iles et Développement Durable: Identités, Développement, Gestion et Plannification)

 Λέσβος, 19-21 Οκτωβρίου 2012

Το Δίκτυο των Νησιωτικών Πανεπιστημίων «Excellence Network Island Territories», ENIT / «Réseau d’Excellence des Territoires Insulaires», RETI ανακοινώνει το 2ο Διεθνές Συνέδριο «Νησιά και Βιωσιμότητα: Ταυτότητες, Ανάπτυξη, Διαχείριση και Σχεδιασμός» που διοργανώνεται από τοΠανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Λέσβο, στις 19 - 21 Οκτωβρίου 2012.
Ο στόχος του Συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν τόσο θεωρητικές όσο και εμπειρικές συνεισφορές ερευνητών από όλο τον κόσμο που μελετούν τα νησιά, τη νησιωτικότητα και τις περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές πτυχές τους.

Επιλεγμένα άρθρα από το Συνέδριο θα δημοσιευθούν μετά από αξιολόγηση στο νέο Περιοδικό του ENIT/RETI με τον τίτλο: “Islands and Sustainability: Identities, Development, Management and Planning” το οποίο θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

                                    

 

 


«Βιώσιμη Ανάπτυξη Νησιωτικών Περιοχών και Ταυτότητες»

 Λέσβος, 22-25 Οκτωβρίου 2012

Πρόσκληση για συμμετέχοντες (Καθηγητές / Ερευνητές και Φοιτητές)


Ο στόχος του Θερινού Σχολείου με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη Νησιωτικών Περιοχών και Ταυτότητες» είναι να αναλύσει τα φυσικά, οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των νησιών, που αποτελούν την ταυτότητά τους και να συζητηθεί πως αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για την βιώσιμη ανάπτυξή τους.
Η λογική του σχολείου βασίζεται στην παραδοχή ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών, που περιγράφεται ως νησιωτικότητα (μικρό μέγεθος, περιφερειακότητα και απομόνωση, πλούσιο αλλά εύθραυστο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον), κάνουν τις συγκρίσεις με τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές από άποψη ελκυστικότητας για κατοικία και οικονομικές δραστηριότητες, προβληματική για τα νησιά στο πλαίσιο των σημερινών μοντέλων ανάπτυξης με βάση την εύκολη πρόσβαση και το χαμηλό κόστος παραγωγής.
Ταυτόχρονα, τα νησιά προικισμένα με μοναδικές φυσικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες μπορούν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να χρησιμοποιηθούν εκτός των άλλων ως κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης καθώς και για την βελτίωση της ελκυστικότητας των νησιών, σε ένα παγκοσμιοποιημένο κοινωνικο-οικονομικό και πολιτισμικό σύστημα.

Μοιράσου το άρθρο!