Skip to main content
|

«Φθηνός» συνδικαλισμός από την ΕΛΜΕ Λέσβου

«Φθηνός» συνδικαλισμός από την ΕΛΜΕ Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
ΕΛΜΕ Λέσβου

Με καθυστέρηση δέκα ημερών η ΕΛΜΕ Λέσβου «θυμήθηκε» να πάρει θέση για το περιστατικό ενδοσχολικής βίας: «Ασκώντας βία βιντεοσκοπούσαν τον συμμαθητή τους στη Λέσβο σε πράξεις σεξουαλικού περιεχομένου»
Ας προσπεράσουμε την καθυστέρηση στην αντίδραση της ΕΛΜΕ Λέσβου και ας ασχοληθούμε με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΕΛΜΕ Λέσβου. Η ΕΛΜΕ Λέσβου επιχειρεί να παρουσιάσει τους καθηγητές και τους μαθητές θύματα του «Μνημονίου» και της «αντιλαϊκής πολιτικής». Κάνει μια «ξύλινη» ανάλυση με αριστερή φρασεολογία και ουσιαστικά δεν αναφέρει λέξη για τις ευθύνες των καθηγητών. Το να κάνεις συνδικαλισμό και μάλιστα της χειρότερης μορφής επάνω στην «περιπέτεια» ενός μαθητή είναι αν μη τι άλλο απαράδεκτο. Πραγματικά κρίμα για την ΕΛΜΕ Λέσβου. Θα περιμέναμε να παίξει ρόλο καθοριστικό τόσο για την προστασία του μαθητή όσο και για την καταγραφή των ευθυνών των συναδέλφων τους. Με την ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Λέσβου αποδεικνύει ότι έχει χάσει και το "δέντρο" και "δάσος" ή καλύτερα ζει σε άλλο "δάσος". Ασφαλώς - για άλλη μια φορά η ΕΛΜΕ Λέσβου - (αν και κάνει αναφορά σε όλα τα προβλήματα)  δεν αναφέρει τίποτα για την παραπαιδεία στη Λέσβο και για τους καθηγητές του Δημοσίου που ασχολούνται με αυτό το "άθλημα"


Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λέσβου και βγάλτε και εσείς τα συμπεράσματα σας.


Ανακοίνωση ΕΛΜΕ Λέσβου:
Σχετικά με το περιστατικό σχολικής βίας που σημειώθηκε σε σχολείο του νησιού μας και έγινε γνωστό πριν λίγες ημέρες, το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου έχει να παρατηρήσει τα εξής:
Αν μείνουμε μόνο στην- αυτονόητη- τιμωρία των μαθητών που συμμετείχαν στο επεισόδιο και στον καταλογισμό των όποιων ευθυνών υπάρχουν σε άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (γονείς, εκπαιδευτικούς κ.λπ.) θα δούμε μόνο το «δέντρο» και θα χάσουμε το «δάσος» του προβλήματος που υπάρχει.


Η νεολαία βιώνει σήμερα μια σειρά από προβλήματα: ένα οικογενειακό-κοινωνικό περιβάλλον με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, ένα δημόσιο σχολείο απαξιωμένο και ασφυκτικό, μια εργασιακή προοπτική δυσοίωνη, ένα πολιτισμικό περιβάλλον φτωχό, διαπροσωπικές σχέσεις καθορισμένες από τα κυρίαρχα αρνητικά καταναλωτικά πρότυπα.


Μέσα στις σημερινές συνθήκες της κρίσης όλα τα παραπάνω μεγεθύνονται. Στην πραγματικότητα, η βία που εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά μέσα στα σχολεία αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη βία μέσα στην κοινωνία. Μέσα στη μνημονιακή λαίλαπα που ζούμε όλες οι αξίες που συγκροτούσαν την κοινωνία των προηγούμενων δεκαετιών υπο-βαθμίζονται, απαξιώνονται… Παιδεία, υγεία, πολιτισμός, κοινωνικά δικαιώματα γίνονται εμπόρευμα. Η τέχνη εξοβελίζεται από την καθημερινότητα και συνδέεται αποκλειστικά με το κέρδος του κεφαλαίου. Η μισαλλοδοξία, ο σεξισμός, ο ρατσισμός, ο κοινωνικός δαρβινισμός διαχέονται όχι μόνο μέσα από τη δράση της φασιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής αλλά και από το νομιμόφρον πολιτειακό σύστημα και τους θεσμούς του, από το ίδιο το «συνταγματικό τόξο». Αυτή είναι η «κουλτούρα» και οι «αξίες» που λαμβάνει σήμερα ο νέος άνθρωπος.


Ένα καταξιωμένο δημόσιο δωδεκάχρονο σχολείο, με όλα τα παιδιά μέσα σε αυτό, θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να αμβλυνθούν ή και να ξεπεραστούν κάποια από τα παραπάνω εμπόδια για την ψυχοσωματική και πνευματική ανάπτυξη των μαθητών, να τους ανοίξει δρόμους και προοπτικές, να τους εγγράψει χρήσιμες εμπειρίες και αισθήματα, κό-ντρα στα κυρίαρχα αρνητικά πρότυπα.


Η επίθεση όμως που έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια το δημόσιο σχολείο έχει αρνητικές συνέπειες και για τον παραπάνω ρόλο που οφείλει αυτό να παίξει. Η αποψίλωση του δημόσιου σχολείου από το έμψυχο δυναμικό του (30% μείωση προσωπικού μέσα σε τρία χρόνια), η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών (αύξηση διδακτικού ωραρίου, διεύρυνση ελαστικών σχέσεων εργασίας, υποχρεωτικές μετακινήσεις κ.λπ.), η διάλυση ή η απουσία περιφερειακών σχολικών υποδομών στήριξης μαθητών με ιδιαίτερα προβλήματα (συμβουλευτικοί σταθμοί, γραφεία ψυχολόγων κ.λπ.), η θέσπιση ενός «νέου» σχολείου με έμφαση στις εξετάσεις και στον ανταγωνισμό και η φροντιστηριοποίησή του, η απαξίωση των ανθρωπιστικών σπουδών, οι οποίες μπορούν να εμπνεύσουν πρότυπα θετικής συμπεριφοράς, η απουσία σεξουαλικής αγωγής, είναι προϋποθέσεις ικανές, δυ-στυχώς, για να επιτρέψουν φαινόμενα βίας όπως το παραπάνω.


Για να το πούμε και πιο απλά: ένας εκπαιδευτικός που δουλεύει όλη μέρα για να είναι συνεπής με το διευρυμένο διδακτικό του πρόγραμμα, που διδάσκει σε τάξεις με τριάντα μαθητές, που πηγαίνει σε δύο και τρία σχολεία για να συμπληρώσει ωράριο, που τρέχει για να καλύψει την ύλη για τις εξετάσεις, που δεν ξέρει σε ποιο σχολείο θα δουλεύει την επόμενη χρονιά- και αν θα έχει δουλειά- δεν μπορεί να αναπτύξει στοιχειωδώς σοβαρή παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές του, ούτε να έχει επαφή και επικοινωνία με αυτούς και τις οικογένειές τους.


Η σχολική βία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά, αν δεν αντιμετωπιστεί η βία που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στη ζωή μας, μια βία που προκαλείται από την τεράστια επίθεση που δέχεται σήμερα η εργαζόμενη πλειοψηφία από τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Η πάλη ενάντια στη σχολική βία και την αντικοινωνική συμπεριφορά πάει μαζί με την πάλη για ένα δημόσιο δωδεκάχρονο σχολείο για όλους τους μαθητές, πάει μαζί με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, μαζί με την πάλη για την επικράτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ισότητας, απέναντι στην κοινωνική βαρβαρότητα.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία