Εκπαίδευση

22/08/2021 - 10:12

Η αλήθεια για το Μουσικό Σχολείο και το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Επιστολή 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Οταν τα μουσικά όνειρα γίνονται για κάποιος………. εφιάλτης

Μετά από τις δημοσιεύσεις εχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε ως γονείς του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης τους αναγνώστες αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο για την αλήθεια που επικρατεί στο κτίριο του 5ου Γυμνασίου.

Στο κτίριο αυτό στεγάζεται νόμιμα το 5ο Γυμνάσιο της Μυτιλήνης με 270 παιδιά από την περιοχή της χρυσομαλλούσας της πόλης μας.

 Το μουσικό σχολείο εκ φύσεως του παράγει μουσική από τις πρώτες διδακτικές ώρες μη επιτρέποντας εδώ και αρκετά χρόνια το 5ο Γυμνάσιο να κάνει το μάθημά του όπως θα έπρεπε να το κάνει.

Τα παιδιά μας, μεταφέρουν την κατάσταση που καθημερινά βιώνουν.

 Η «μουσική» ( μουσική εκμάθησης) αρχίζει να ηχεί στο κτήριο από την 2η διδακτική ώρα κάνοντας δυσχερή έως αδύνατη την παρακολούθηση των μαθημάτων από τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου.

Η διδασκαλία της μουσικής γίνεται οπουδήποτε μέσα στο κτήριο (ατομικά μαθήματα, σε διαδρόμους έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας των μαθημάτων γενικής παιδείας του Σχολείου μας…)

Η συστέγαση των δύο Σχολείων είναι απαγορευτική και δεν επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία του 5ου Γυμνασίου το οποίο διακόπτει τα μαθήματα του επί καθημερινής βάσης από τις 10 και 30 αδυνατώντας να συνεχίσει το διδακτικό του πρόγραμμα

Αναγκάζεται το 5ο Γυμνάσιο  να διδάσκει αρχαία ενώ ταυτόχρονα σείεται το κτίριο από ντραμς μπουζούκια, πιάνο ή οτιδήποτε άλλο.

 Οι απαράδεκτες αυτές συνθήκες εδώ και χρόνια ανάγκασαν το δήμο να βρει προσωρινή στέγαση για το μουσικό σχολείο σε ένα νεόκτιστο κτίριο όπως είναι το κτίριο του ΟΑΕΔ.

  • Το συμβούλιο επικρατείας απέρριψε την πρώτη αντίδραση την οποίαν είχαν οι γονείς του μουσικού σχολείου για τη μη μεταστέγαση κρίνοντας ότι το κτίριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το μουσικό σχολείο.
  • Η επιτροπή καταλληλότητας των κτιρίων με μηχανικό από το υπουργείο Παιδείας έκρινε κατάλληλο το κτίριο του ΟΑΕΔ για τη μεταστέγαση του μουσικού σχολείου.
  • Η επιτροπή καταλληλότητας του δήμου έκρινε ακατάλληλες έξι από τις αίθουσες που χρησιμοποιεί το μουσικό σχολείο μέσα στο κτήριο του 5ου Γυμνασίου.

 Η όχληση που προκαλείται από τα μουσικά όργανα αφαιρεί τη δυνατότητα των παιδιών το 5ο Γυμνασίου να παρακολουθήσουν το μάθημα τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η συστέγαση των δύο σχολείων κρίθηκε από όλους ως μη βιώσιμη και η πιο κατάλληλη λύση κρίθηκε η μεταστέγαση σε καινούργια κτίρια με πολύ περισσότερα τετραγωνικά μέτρα από αυτά τα οποία χρησιμοποιούν μέσα στο 5ο Γυμνάσιο οι μαθητές του μουσικού σχολείου. Όλα αυτά με αποδείξεις από μηχανικούς που μέτρησαν και ενέκριναν τη μεταστέγαση του μουσικού σχολείου. Η δημιουργία εντυπώσεων που προκαλείται από τα δημοσιεύματα έχει ως μοναδικό στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας του μουσικού σχολείου μέσα στο κτίριο του 5ου Γυμνασίου με μοναδικό στόχο την μη απομάκρυνση του μουσικού σχολείου από το κέντρο της πόλης. Να θυμίσουμε όμως ότι το μουσικό σχολείο Μυτιλήνης τροφοδοτείται από μαθητές από όλο το ανατολικό τμήμα του νησιού δηλαδή από περιοχές που απέχουν κατά πολύ από την πόλη κατά μεγάλο ποσοστό.

 Τα μουσικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα δεν βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν συστεγάζονται με άλλο σχολείο για τον απλούστατο λόγο ότι η όχληση που προκαλούν δεν αφήνει το άλλο σχολείο να διδάξει τους μαθητές του και να κάνει το πρόγραμμα του όπως ακριβώς θα έπρεπε να γίνεται.

 Πρέπει επιτέλους τα παιδιά του 5ου Γυμνασίου, 270 παιδιά, να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους όπως όλα τα παιδιά όλων των σχολείων της πατρίδας μας. Το μουσικό σχολείο πρέπει να είναι μόνο του για να μπορεί να κάνει την δουλειά του και την εκπαίδευση των μαθητών του στη μουσική μη εμποδίζοντας όμως τη λειτουργία και την εκπαιδευτική διαδικασία οποιοδήποτε άλλου σχολείο.

 Τα 270 παιδιά το 5ο Γυμνασίου πρέπει επιτέλους να κάνουν μάθημα όπως όλα τα παιδιά στα γυμνάσια της Ελλάδας. Οι προσωπικές αντιλήψεις και το ξεβόλεμα μερικών ανθρώπων από το μουσικό σχολείο δεν θα πρέπει για άλλη μία φορά να σταθεί εμπόδιο στη μεταστέγαση του σχολείου σε κτίρια πολύ καλύτερα από αυτά που ήδη στεγάζεται με περισσότερα τετραγωνικά με 27 αίθουσες διδασκαλίας με χώρους για το φαγητό του μουσικού σχολείου, (που τώρα τρώνε πάνω στις σκάλες και στους διαδρόμους του κτιρίου) και φυσικά Με δική τους αίθουσα εκδηλώσεων.

 Η συνεχής και καθημερινή όχληση από τα μουσικά όργανα κατά τα μουσικά μαθήματα που γίνονται στους χώρους του κτηρίου, από την 3η διδακτική ώρα, η οποία φυσικά ΔΕΝ επιτρέπει την ομαλή λειτουργία του Σχολείου μας αναγκάζει για άλλη μια φορά να επιστήσουμε την προσοχή σας στην ανάγκη να διασφαλιστεί  η άρτια εκπαίδευση των παιδιών μας η οποία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα. Τα όργανα που χρησιμοποιούνται για την διδασκαλία των μουσικών μαθημάτων (πιάνο, ντράμς, σαξόφωνο, κ.λ.π.) όταν αυτά γίνονται μέσα στο κυρίως κτίριο, εμποδίζουν τα παιδιά να παρακολουθήσουν τα υπόλοιπα μαθήματα, διότι απλά όλο το κτίριο μετατρέπεται σε αίθουσα συναυλιών λόγω και της ηχούς, κάνοντας αδύνατη την παραπέρα εκπαιδευτική διαδικασία, με συνέπεια την διακοπή των μαθημάτων όπως έχει αποφασιστεί και από τον Σύλλογο των καθηγητών του Σχολείου.

Η βίαιη «αναστολή των μαθημάτων» για μία-δύο ώρες σε καθημερινή βάση, δεν μας αφήνει ως γονείς αδιάφορους. Θα θέλαμε να επισημάνουμε  επίσης ότι το ζήτημα  της όχλησης έχει προκύψει τα τέσσερα τελευταία χρόνια επειδή, κατά παρέκκλιση του νόμου έγινε αύξηση των τμημάτων του Μουσικού Σχολείου (ΦΕΚ 658/1998 - Με τις τροποποιήσεις των ΦΕΚ 1012/2011 και ΦΕΚ 2478/2011) χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Το δεύτερο τμήμα του Μουσικού Σχολείου προέκυψε με τρόπο που δεν καλύπτει τις νόμιμες προϋποθέσεις, διότι για να δημιουργηθεί δεύτερο τμήμα θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη υποδομή τόσο σε κτήριο όσο και σε χώρους όπως ορίζονται για τα Μουσικά σχολεία. Στην περίπτωση του Μουσικού Σχολείου Λέσβου δεν καλύπτεται καμία από τις προϋποθέσεις. Τις ελλείψεις αυτές καλείται να τις μπαλώσει το 5ο Γυμνάσιο σε βάρος των μαθητών του.

 

Η συνύπαρξή του 5ου Γυμνασίου με το Μουσικό σχολείο σ΄ ένα κτίριο που δεν έχει κατασκευαστεί για να φιλοξενεί μουσικά μαθήματα στους διαδρόμους και σε όμορες αίθουσες,  καθιστά την εκπαιδευτική  διαδικασία, για τους διδάσκοντες και τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου, από δυσχερή έως αδύνατη καθ όλη την διάρκεια της ημέρας λόγω της όχλησης από τα μουσικά όργανα που ηχούν  σε όλο το κτήριο.

Η κατάσταση επιβαρύνεται, όταν άτυπα και χωρίς άδεια από τους αρμοδίους,  ανοίχτηκαν παράθυρα στους διαδρόμους, γκρεμίστηκαν εσωτερικοί τοίχοι, προκειμένου οι αποθήκες να βαπτιστούν από το Μουσικό σχολείο σε «αίθουσες μουσικών οργάνων».

    Σε όλο τον Ελλαδικό χώρο δεν θα συναντήσει κανείς συνύπαρξη Μουσικού Σχολείου με ένα άλλο Γυμνάσιο.

Δικαιολογημένα αφού συστέγαση δύο διαφορετικού τύπου Γυμνασίων δεν προβλέπεται γι’ αυτό και δεν υφίσταται πέρα από το νομό Λέσβου.

Δεν υπάρχει άλλωστε η οικονομική πολυτέλεια  για φροντιστήρια και ό,τι άλλο στο οποίο οδηγεί η παραπάνω κατάσταση που δεν οφείλεται στους καθηγητές του 5ου Γυμνασίου, αλλά στην όχληση από τα όργανα, ενός θεματικού Σχολείου που δε θα έπρεπε να συστεγάζεται με άλλο Σχολείο ή δεν θα έπρεπε να μεγενθύνεται αν δεν τηρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις. Η κατάργηση της βιβλιοθήκης του 5ου Γυμνασίου και η  χρήση της από το Μουσικό Σχολείο ως αποθήκη οργάνων και αίθουσα διδασκαλίας η συνεχής όχληση τις διδακτικές ώρες, ο παροπλισμός της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων- Γυμναστικής, η τοποθέτηση επιπλέον αιθουσών, οικίσκων μικρών και μεγαλύτερων, στον αύλειο χώρο του Σχολείου που περιορίζει ακόμα περισσότερο το ζωτικό χώρο των παιδιών στο διάλλειμα, μας βρίσκει αντίθετους και θα κινηθούμε με κάθε νόμιμο μέσον για το αυτονόητο. Ως γονείς του 5ου Γυμνασίου δεν μπορούμε να δεχτούμε την υποβάθμιση της παιδείας που αυτό προσφέρει. Για να λειτουργήσει ένα σχολείο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ησυχία τις ώρες που γίνεται μάθημα. Οι ώρες λειτουργίας του 5ου Γυμνασίου είναι 08:00-13:45.

Η αλήθεια πάντα δεν εκφράζεται από τη μία πλευρά αν διαβάσουμε και άρθρο –συνεντεύξεις- που υπάρχει στον τοπικό τύπο και συγκεκριμένα στα <νέα της Λέσβου> από τους ίδιους τους καθηγητές του μουσικού σχολείου, με τίτλο <δυο  καθηγητές του Μουσικού σχολείου υπέρ της μετακίνησης στον ΟΑΕΔ>  Εκεί αποκαλύπτεται και εμφανίζεται η όλη η αλήθεια.

 

 Η άμεση προσωρινή μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου στα κτήρια του ΟΑΕΔ στη Μυτιλήνη (Παναγιούδα)  μετά όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την  παράδοση του στην διεύθυνση β βαθμιας αποτελεί κατά την άποψη μας το καταλληλότερο χώρο για προσωρινή μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου. Οι αίθουσες διδασκαλίας του ΟΑΕΔ σύμφωνα και με την επιτροπή καταλληλότητας καθ ουδένα τρόπο συγκρίνονται με τις αίθουσες και τα λυόμενα που υπάρχουν (σε άθλια κατά την άποψη του Μουσικού σχολείου ) στο χώρο του 5ου Γυμνασίου και χρησιμοποιούνται από το μουσικό σχολείο  και οι οποίες κρίθηκαν ακατάλληλες από την τεχνική υπηρεσία του δήμου ως επικίνδυνες σε περίπτωση σεισμού η πυράς διότι στερούνται ακόμα και εξόδους διαφυγής η παράθυρα ακόμα γιατί απλά είναι αποθήκες παρασκηνίων,  που είχαν μετονομαστεί σε αίθουσες.... Ποιο όνειρο μαθητών λοιπόν διαλύεται όταν σε μεταφέρουν από ανήλιαγες αποθήκες και λυόμενα σε αίθουσες με παράθυρα; Ποια παιδιά τελικά είναι αυτά ενός κατώτερου θεού; Και γιατί το όνειρο των παιδιών του 5ου Γυμνασίου για ουσιαστική μάθηση πρέπει να υποβαθμίζεται;

 

Μοιράσου το άρθρο!