Skip to main content
|

Το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης στο πρόγραμμα Erasmus+

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Στη σύγχρονη εποχή της έκρηξης της γνώσης και της ώσμωσης των πολιτισμών, η συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών καθίσταται αναγκαία ως ένα από τα μέσα που μπορεί να διαθέσει ένας επιστήμονας για να ανταποκριθεί με επάρκεια στο ρόλο του. Το πρόγραμμα Erasmus+ αποτελεί επάξια ένα από αυτά.

Στο πλαίσιο του πολυσχιδούς, ως προς τις δράσεις του, ευρωπαϊκού αυτού προγράμματος, πραγματοποιήθηκε στις αρχές του περσινού σχολικού έτους 2015-2016 αλλά και κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού -προκειμένου να μην διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία- η μετακίνηση 12 εκπαιδευτικών του Πειραματικού ΓΕΛ Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγγλία και στη Σουηδία. Συγκεκριμένα δύο εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν στην Κων/πολη, τέσσερις στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και έξι στο Exeter της Αγγλίας αντίστοιχα. Η επιμόρφωση είχε διάρκεια μιας έως δύο εβδομάδων και αφορούσε στα επιστημονικά ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων ακόλουθα των ειδικοτήτων τους.

Σκοπός του εν λόγω προγράμματος η πρόσληψη και η ανταλλαγή εμπειριών και νέων μεθόδων διδασκαλίας με στόχο τη βελτίωση του εκπαιδευτικού τους έργου. Επιπρόσθετα, το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να συμβάλουν στη διάχυση της διαπολιτισμικής συνείδησης που αφορά τόσο στη δια βίου μάθηση όσο και στην προώθηση μιας ευρείας γλωσσικής πολυμορφίας μέσα από τη συνειδητοποίηση ότι «μαθαίνω τη γλώσσα του άλλου, σημαίνει μαθαίνω και τον πολιτισμό του».

Ας θυμηθούμε τη φράση του Έρνεστ Χέμινγουεϊ «κανείς δεν είναι ένα απομονωμένο νησί», η οποία βρίσκει εφαρμογή στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης. Η γνωστοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και η μεταλαμπάδευση του εκπαιδευτικού πολιτισμού της κάθε μίας χώρας ξεχωριστά, θα μπορούσε κατ’ επέκταση να ενθαρρύνει  τη δημιουργία  ενός ευρωπαϊκού χώρου δια βίου μάθησης, που θα ενισχύει την έννοια της διεθνούς διάστασης της εκπαίδευσης αλλά και της κατάρτισης των εκπαιδευτικών, προκειμένου να ασκηθούν πολιτικές τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο για μια πιο ποιοτική παιδεία.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία