Εκπαίδευση

14/12/2018 - 18:10

Το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης στο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης

yle="text-align: justify;">Στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης συμμετείχε το Πειραματικό ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στο Συνεδριακό Κέντρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», (30 Νοεμβρίου – 1 & 2 Δεκεμβρίου 2018), δεκατρείς μαθητές και μαθήτριες και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου, παρουσίασαν τέσσερεις εργασίες και μια αφίσα σε θεματικές συνεδρίες Αστρονομίας – Διαθεματικών & Διεπιστημονικών Προσεγγίσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν οι παρακάτω εργασίες – εισηγήσεις:


• «Η Κόμη της Βερενίκης: Διεπιστημονική προσέγγιση της γένεσης του σύμπαντος και της εμφάνισης της ζωής. Η συμβολή της θεολογικής επιστήμης»• με εισηγητές τους μαθητές της Β΄ Λυκείου: Ταξιάρχη Τζανή, Ιωάννη Πασπάτη και Κωνσταντίνο Σουφλιά και επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Αθανάσιο Ι. Καλαμάτα.
• «Το Γεωπάρκο της Λέσβου είμαστε εμείς»• με εισηγήτριες τις μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου: Κλειώ Γαγάνη, Ευαγγελία Πετσίδη και επιβλέπουσες καθηγήτριες τις κυρίες Μαρία Ζερβού και Γεωργία Σκαλοχωρίτου.
• «Η τοπική παράδοση της καλλιέργειας της ελιάς στη Λέσβο αναδεικνύει νέους τρόπους περιβαλλοντικής διαχείρισης της καλλιέργειας»• με εισηγητές τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου: Χαράλαμπο Ιορδάνου, Νικόλαο Πατέστο – Βουρνάζο, Προκόπιο Κουτσκουδή, Δημήτριο Κουρούτσαλτη και επιβλέποντες καθηγητές τους κυρίους Βλάσιο Ταμβακέρα και Δημήτριο Αϊβαλιώτη.
• «Το οικοβίωμα στα αρχοντικά της Μυτιλήνης»• με εισηγητές και εισηγήτριες τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου: Μιχαήλ Καλατζή, Ελεάνα Στυλιανίδου, Ευστρατία Γανέλλη, Απόστολο Βιόλατζη και επιβλέποντες καθηγητές τους κυρίους Δημήτριο Αϊβαλιώτη, Γεώργιο Διγιδίκη και Βλάσιο Ταμβακέρα.
• Το θέμα της παρουσιαζόμενης αφίσας ήταν: «Μεθοδολογία αξιολόγησης της εφαρμογής περιήγησης στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου». Την παρουσίασε η μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου Κλειώ Γαγάνη και επιβλέπων καθηγητής ήταν ο κ. Αντώνιος Νείρος.


Πέραν των εργασιών του Συνεδρίου μαθητές/τριες & συνοδεύοντες καθηγητές είχαν την ευκαιρία να παραβρεθούν στην Εναρκτήρια Τελετή, η οποία έγινε στα Προπύλαια, Κεντρικό Κτίριο ΕΚΠΑ, στην Αίθουσα Δρακοπούλου. Σ’ αυτήν απηύθυναν χαιρετισμούς διευθυντές και μαθητές σχολείων της Ομογένειας (Κωνσταντινούπολης, Βουκουρεστίου, Κύπρου, Αλεξάνδρειας). Επίσης, κατά την τελετή έναρξης προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ: «Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης», το οποίο σχολίασε η κα. Ειρήνη Σαριόγλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πόλης, Συν-ιδρύτρια και Γενική Γραμματέας του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών. Κατόπιν, οι μαθητές/τριες του σχολείου μας, μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους, κατευθύνθηκαν προς το Ίδρυμα Ευγενίδου  στο οποίο παρακολούθησαν ομιλία του κ. Νικολάου Ζούρου με θέμα: «Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: Η κληρονομιά της Γης στην εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη. Η ελληνική εμπειρία και το παράδειγμα της Λέσβου».


Ακόμη, οι μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο μουσικές συναυλίες όπερας. Η πρώτη, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, έγινε στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και είχε τίτλο: «Η ανθρώπινη φωνή». Και η δεύτερη έγινε το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τίτλο: «Γκαλά» με τη διεθνούς φήμης σοπράνο Λιουντμίλα Μοναστίρσκα και τον επίσης διεθνούς φήμης βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά.


Στα ιδιαιτέρως αξιοσημείωτα συμβάντα του μαθητικού συνεδρίου ήταν οι δύο ομιλίες προσκεκλημένων ομιλητών, του κ. Μιχάλη Δαφέρμου και του Σπύρου Πνευματικού. Ο πρώτος, Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, κυριολεκτικά επί μια ώρα καθήλωσε μαθητές και καθηγητές συνέδρους με την ομιλία του με θέμα: «Πέφτοντας στις μαύρες τρύπες…». Ο δεύτερος, Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, με την ομιλία του: «Μορφές συλλογισμού στα Μαθηματικά και τη Φυσική», μύησε τους συνέδρους μαθητές και καθηγητές στον τρόπο που η Μαθηματική και Φυσική επιστήμη άμεσα σχετίζεται με τη επιστήμη της Φιλοσοφίας και την αριστοτελική λογική. 
Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Θετικών Επιστημών του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Πατρών και την ΕΛΜΕ Προτύπων Πειραματικών Σχολείων.  Ήταν υπό την Αιγίδα της ΑΘΠ του οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου και εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Μοιράσου το άρθρο!