Εκπαίδευση

09/03/2020 - 08:16

Προσφυγομάστερ στη Μυτιλήνη!

Της Λιάνας Κανέλλη

Την ώρα που η χώρα σκίζεται σχεδιασμένα και προπαγανδιστικά στα δύο, και υψώνονται τείχη ανάμεσα σε προσφυγοπροστάτες και προσφυγοδιώκτες, στην Άγρια ΕυρωΝΑΤΟική Δύση της «πολιτισμένης» ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, σας καλώ να διαβάσετε με προσοχή μια πτυχή της εντεταλμένης δράσης των μηκυάδων ακαδημαϊκού επιπέδου(;), που τρέχει θεωρητικά αφανώς, ώσπου οι μέλλουσες γενιές να τρέχουν και να μη φτάνουν.

Το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προσφέρει(;) μεταπτυχιακό δίπλωμα (μάστερ ΜSc) με τον τίτλο «master στα media και τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές». Έχει διάρκεια δύο εξαμήνων, με ενδιάμεσο θερινό πρόγραμμα στη Μυτιλήνη. Το μεταπτυχιακό έχει δύο κατευθύνσεις από είκοσι φοιτητές που θα γίνονται δεκτοί στην καθεμιά, η μία με αντικείμενο «ειδησεογραφικά μέσα των προσφυγικών ροών» και η άλλη «επικοινωνιακή διαχείριση (μάνατζμεντ) των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών».

Τα μαθήματα θα είναι στα Αγγλικά, κοστίζουν 2.800 ευρώ για φοιτητές από χώρες – μέλη της ΕΕ και 6.000 ευρώ για εκτός αυτής. Το μάστερ εκτείνεται στην περίοδο 2020 – 2021, με επικεφαλής τους καθηγητές Γιώργο Πλειό, πρόεδρο του Τμήματος ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ, και Μιχάλη Ψημίτη, πρόεδρο του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η ουσία αυτού του μεταπτυχιακού για δημοσιογράφους είναι η περιγραφόμενη, μεταξύ άλλων, στο καλωσόρισμα του κ. Πλειού στους ενδιαφερόμενους φοιτητές: «Δεν υπάρχει προσφυγική κρίση. Υπάρχει κρίση στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, που είναι ένα φαινόμενο, ένα πραγματικό γεγονός το οποίο καλεί σε δράση ολόκληρη την κοινωνία… Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αλλάξουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε για κάθε πρόβλημα, και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα θέτει αυτό το ζήτημα ως προτεραιότητα…». Κατά τον δε κ. Ψημίτη, ο οποίος επισημαίνει τον κρίσιμο ρόλο των media στην επίταση του ρατσισμού, «δυστυχώς μπορούμε να πούμε ότι η ΕΕ δεν πέτυχε στην αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών. Η κάθε χώρα έχει τους δικούς της λόγους…».

Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Θα ‘χουμε και μεταπτυχιακούς μανατζαραίους, δημοσιογραφικά μαστερόπουλα, που θα κατασκευάσουν εκείνα τα επικοινωνιακά εργαλεία για να διαχειριστούν μία κρίση που εκ των προτέρων ιδεολογικά χαρακτηρίζεται επικοινωνιακή. Το μάστερ εξασφαλίζει δουλειά, καλοπληρωμένη μάλιστα, σε ΜΚΟ. Επιστημονικό άλλοθι για μια προπαγάνδα που θεωρεί περίπου φυσικό φαινόμενο τη βίαιη μετακίνηση πληθυσμών, σαν τη βροχή ένα πράγμα, και έτσι θα κρατήσει θαυμάσια τα μυαλά των νέων δημοσιογράφων – επικοινωνιογράφων μακριά από τα πραγματικά αίτια του ξεριζωμού ανθρώπων, τον πόλεμο, τη φτώχεια, την καπιταλιστική βαρβαρότητα, τα βρώμικα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια.

Οι απόφοιτοι έχουν μέλλον λαμπρό. Θα τους προσλάβουν τάχιστα οι διάφοροι Σόροι ή παρακρατικές ΜΚΟ, αθέατοι εργοδότες εμπορευματοποιημένης αλληλεγγύης και ελεγχόμενης φιλανθρωπίας. Μπορεί και να τους χρηματοδοτήσουν φρέσκες ΜΚΟ, γιατί θα έχουν μάστερ στο κατάλληλο λεξιλόγιο που, ακόμα κι αν φροντίζει το θύμα, περισσότερο θα φροντίζει να κρύβει τον φονιά του. Οι έμποροι των εθνών στήνουν και τον ακαδημαϊκό στρατό των διαχειριστών – χειραγωγών των μαζών που τους είναι απαραίτητοι.

Σημείωση: Το άρθρο της Λιάνας Κανέλλη αναδημοσιεύεται από τον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 7-8/3/2020

Μοιράσου το άρθρο!