Skip to main content
|

Σε Ισπανία και Γερμανία το Γυμνάσιο Αγιάσου - Η εξέλιξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιεί το σχολείο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
Γυμνάσιο Αγιάσου

Εξέλιξη προγραμμάτων Erasmus+

Το Γυμνάσιο Αγιάσου πραγματοποίησε τον μήνα Μάιο δύο εκπαιδευτικά ταξίδια στο εξωτερικό.

Από τις 8 έως και τις 14 Μαΐου τρεις μαθήτριες (Καμαρού Ιωάννα, Ρούσσα Αθηνά και Αργύρα Νίτσα) και δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου (κ. Αργύρας Ιωάννης και κ. Τριχάκη Εύη) ταξίδεψαν στο Έσσεν της Γερμανίας στο πλαίσιο διετούς σχεδίου Erasmus+  ΚΑ 229 με τίτλο «360 μοίρες». Πρόκειται για ένα συνεργατικό έργο που επικεντρώνεται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και τον ψηφιακό εγγραμματισμό. Συντονίστρια χώρα είναι η Γερμανία (Gesamtschule Ückendorf, Gelsenkirchen) και συμμετέχουσες χώρες η Ελλάδα (Γυμνάσιο Αγιάσου), η Ιταλία (Instituto Comprensivo "Alessandro Manzoni" - Montelepre and Giardinello), η Πορτογαλία (Escola Basica, PE do porto da Cruz) και η Γαλλία (Lycée professionnel de la Martinique). Οι συντονιστές καθηγητές είχαν προηγουμένως οργανώσει τις δραστηριότητές τους και παράλληλα εκπαιδεύτηκαν στη χρήση  drones στο Παλέρμο της Σικελίας το Νοέμβριο του 2021. Τώρα οχτώ καθηγητές από τα σχολεία των αντίστοιχων χωρών και 16 μαθητές μετέβησαν στο Έσσεν της Γερμανίας, για να συζητήσουν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα των περιοχών τους. Επίσης είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν  τα ορυχεία και τα εργοστάσια της περιοχής, να περιηγηθούν στα αξιοθέατα της πόλης και να εκπαιδευτούν στη χρήση drones, (καθώς τελικό προϊόν του προγράμματος θα είναι η δημιουργία ντοκιμαντέρ για τα περιβαλλοντικά προβλήματα των χωρών).

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διεθνική δραστηριότητα επιμόρφωσης στο πλαίσιο του σχεδίου Erasmus+ KA1 με τίτλο PLAY(Planning Life. Altering lessons for Youth). H πρώτη ροή είχε πραγματοποιηθεί 24 έως 28 Φεβρουαρίου του 2020 στην Πράγα σε συνεργασία με το ITC International Τraining Centre και με αντικείμενο επιμόρφωσης το «ICT in education». Στο πρόγραμμα συμμετείχαν τρεις εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, η κ. Αποστολία Μάμμα (Αγγλικών), η κ. Αντιγόνη Παπαβασιλείου (Βιολόγος) και η κ. Ανδρονίκη Σαββέλη (Φιλόλογος). Η δεύτερη ροή πραγματοποιήθηκε 16-21 Μαΐου στη Βαρκελώνη με τις ίδιες καθηγήτριες, οι οποίες επιμορφώθηκαν από το Europass Teacher Academy με αντικείμενο επιμόρφωσης την ψηφιακή γνώση και τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας στο σχολείο «Digital Game-Based Learning & Augmented Reality for Schools»

   Το πρώτο πρόγραμμα θα συνεχιστεί με την άφιξη των εταίρων στην Αγιάσο στα μέσα Οκτωβρίου του 2022 και στη συνέχεια με ταξίδια στη Μαρτινίκα, στη Μαδέρα και τη Σικελία τον Ιανουάριο, τον Μάρτιο και το Μάιο του 2023 αντίστοιχα. Το δεύτερο πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου του 2022 με την κατάθεση της τελικής έκθεσης.

   Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπίστευση του σχολείου για διεθνείς ανταλλαγές έως και το 2027 για θέματα σχολικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και εκπαίδευσης ενηλίκων και γι΄ αυτό αρχές Οκτωβρίου του 2022 θα επισκεφτούν το Γυμνάσιο Αγιάσου πέντε Ισπανοί καθηγητές για επιτόπια παρακολούθηση εργασίας (job shadowing)

Ολοκλήρωση προγραμμάτων  eTwinning

 Ταυτόχρονα ολοκληρώνονται τα προγράμματα etwinning που αναλάβαμε φέτος:

σ

 Future Green School: Πρόγραμμα εμπνευσμένο από το θέμα του etwinning για το 2022 "Το μέλλον μας – όμορφο, βιώσιμο, μαζί: τα σχολεία και το νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus". Συμμετείχαν  21 εκπαιδευτικοί από 6 ευρωπαϊκές χώρες και 259 μαθητές με στόχο να οικοδομηθεί ένα «ονειρεμένο» σχολείο πάνω στις αξίες της συμπεριληπτικότητας, της ομορφιάς και της βιωσιμότητας. Ενσωματώσαμε φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, φυτέψαμε ελαιόδεντρα στον κήπο του σχολείου και δημιουργήσαμε εικονικά την ιδανική βιώσιμη τάξη μας στην πλατφόρμα Co spaces edu, όπου οι μαθητές χρησιμοποιούν εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα για να αποτυπώσουν το όραμα του ιδανικού σχολείου.

Carpe diem: Στόχος του έργου ήταν τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και την κριτική τους σκέψη, να γνωρίσουν τον πολιτισμό στις ποικίλες εκφάνσεις του, να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά και να διαμορφώσουν στάσεις αποδοχής της πολιτισμικής ετερότητας αξιοποιώντας στο έπακρο και γιορτάζοντας τις εορταστικές μέρες με κωμικό, αλλά συνάμα δημιουργικό και συνεργατικό τρόπο.

Mission to (Twin)space: Ολοκληρώνεται ένα «ταξίδι στο διάστημα» και όχημα τη συλλογική εργασία, την αλληλεγγύη και τη βιωματικότητα. Στόχοι ήταν οι μαθητές θα αναπτύξουν δεξιότητες, να κοινωνικοποιηθούν, να δραστηριοποιηθούν, θα αναλάβουν πρωτοβουλίες με απώτερο στόχο την παραγωγή γνώσης και την αυτοπραγμάτωσή τους.

Π.Α.Ν.Δ.Η.Μ.Ι.Ε.Σ: Συνεργατικό πρόγραμμα με μαθητές και εκπαιδευτικούς από οκτώ σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου, Ζάννειο Πρότυπο Λύκειο, το Πρότυπο Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής, το Πρότυπο ΓΕΛ Αναβρύτων, το ΓΕΛ Καλλίπολης, το 2ο ΓΕΛ Ελευσίνας, το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης, το Λύκειο Αγ. Φυλάξεως Κύπρου, το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Μούδρου. Στόχος ήταν να μελετηθούν οι πανδημίες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και οι μαθητές μέσα από ψυχοκινητικά παιχνίδια, εικαστικές δημιουργίες, δημιουργική γραφή, χρήση εργαλείων web.2 να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να επιχειρηματολογήσουν για θέματα σχετικά με την πανδημία και τελικά να εκφράσουν την αισιοδοξία τους  για την παροδικότητα των ανθρώπινων προβλημάτων.

Out of Eden walk: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και το πρόγραμμα Out of Eden walk, στο οποίο οι μαθητές μας έγιναν μέλη της ψηφιακής κοινότητας του Out of Eden Learn,  μια  πρωτοβουλία του Οργανισμού Project Zero του Πανεπιστήμιου του Harvard, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές κλήθηκαν να παρατηρήσουν προσεκτικά τον τόπο τους, να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία, να ακούσουν με προσοχή ανθρώπινες εμπειρίες και να ανταλλάξουν απόψεις με παιδιά της ίδιας ηλικίας από διαφορετικά γεωγραφικά, κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα και να καλλιεργήσουν την ιδιότητα του παγκόσμιου πολίτη.

Στα προγράμματα etwinning  και στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αξιοποιήθηκε το kit Aduino που παρέλαβε φέτος το σχολείο.

α

Ολοκλήρωση εργασιών Ομίλου Δημιουργικής Γραφής

Ολοκληρώνονται και οι εργασίες του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής, που λειτούργησε για πρώτη φορά στο σχολείο σε συνεργασία με τον αντίστοιχο όμιλο του Πρότυπου ΓΕ.Λ Μυτιλήνης. Τα δύο σχολεία ασχολήθηκαν από κοινού με το έργο του ποιητή Τίτου Πατρίκιου, μελέτησαν και έγραψαν ποίηση και κατασκεύασαν ένα ψηφιακό 3D μουσείο αφιερωμένο στον ποιητή. Ταυτόχρονα συμμετείχαν στον 1ο Παλλεσβιακό Διαγωνισμό Ποίησης, που αφιερώθηκε στον ποιητή, στο οποίο ο μαθητής μας Γεώργιος- Ταξιάρχης Τσομπανέλλης απέσπασε το τρίτο βραβείο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του σχολείου: http://gym-agias.les.sch.gr/index.php/nea

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία