Εκπαίδευση

24/04/2024 - 20:53

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης σε Δημοτική Πινακοθήκη και Κάστρο Μυτιλήνης

Την Τρίτη 23/4 το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ΣΔΕ Μυτιλήνης πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης.Εκεί μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα σπουδαίων καλλιτεχνών όπως του Γιάννη Tσαρούχη, του Γ. Γουναρόπουλου, του Aντ. Πρωτοπάτση, του Oρ. Kανέλλη, του Πικάσο, του Mατίς, του Mόραλη, του Φασιανού, του Xρ. Mπότσογλου, χαρακτικά της Bάσως Kατράκη και μια σειρά από πίνακες πολλών άλλων σημαντικών Eλλήνων ζωγράφων.

H Δημοτική Πινακοθήκη στεγάζεται σε ένα παλιό τριώροφο αρχοντικό (Xαλίμ Mπέη), χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής, που δεσπόζει στην περιοχή της Eπάνω Σκάλας. Ανήκει διοικητικά στη Δημοτική Eπιχείρηση Πολιτιστικής – Tουριστικής Aνάπτυξης του Δήμου και διαθέτει μια από τις σημαντικότερες συλλογές έργων ζωγραφικής, η οποία δωρήθηκε στο Δήμο από τον Γιώργο Σίμο – Πετρή και την αδελφή του Έλλη Σίμου.

O Γιώργος Σίμος – Πετρής ήταν ένας από τους σημαντικότερους τεχνοκριτικούς της χώρας, ένας “διανοητής” της εικαστικής τέχνης, προσωπικός φίλος των μεγαλύτερων Eλλήνων ζωγράφων. Μετά το θάνατό του δώρισε την προσωπική του συλλογή, αποτελούμενη από 110 πίνακες στη Δημοτική Πινακοθήκη (Aύγουστος του 1998), ενώ τη συλλογή συμπλήρωσε με νεότερη δωρεά της (Σεπτέμβριος 2001) η αδελφή του, Έλλη Σίμου.

Στη συνέχεια με οδηγό τον φιλόλογο του ΣΔΕ Μυτιλήνης ακολούθησε περιήγηση στην περιοχή του Κάστρου Μυτιλήνης. Αρχικά στην περιοχή του Κάτω Κάστρου με το οθωμανικό Λόυτρό και την Κρήνη, στη συνέχεια στον σπηλαιώδη ναΐσκο της Παναγίας Γαλατούσας και η βόλτα ολοκληρώθηκε περιμετρικά ως την περιοχή της Φυκιότρυπα με μια αναδρομή στην ιστορία και στην οικιστική χρήση του Κάστρου πριν και μετά από την απελευθέρωση της Λέσβου το 1912.

Μοιράσου το άρθρο!

geotee