Skip to main content
|

Θετική μεταβολή του δείκτη βλάστησης στα Βατερά - Τι έδειξε η ερευνητική συνεργασία του Τμήματος Γεωγραφίας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Με ιδιαίτερη χαρά, το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου υποδέχθηκε μεταπτυχιακούς φοιτητές από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Κιέλου της Γερμανίας συνοδευόμενοι από τον Καθηγητή Νάσο Βαφείδη στο πλαίσιο εκπαιδευτικής και ερευνητικής συνεργασίας. Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους φοιτητές να εξοικειωθούν με τις μεθόδους και τις πρακτικές του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε θέματα Γεωπληροφορικής, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεργασίας, οι φοιτητές συμμετείχαν σε ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που διοργάνωσε το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκεκριμένα η Ερευνητική Ομάδα Τηλεπισκόπησης σε συνεργασία με το ερευνητικό προσωπικό του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Χρήστου Βασιλάκου και περιλάμβαναν:

Πρακτική Εκπαίδευση στο Πεδίο: Οι φοιτητές επισκέφθηκαν την περιοχή Βατερών για να πραγματοποιήσουν πτήσεις με UAVs και έλαβαν δεδομένα από πολυφασματικό, θερμικό και Lidar αισθητήρες. Σκοπός ήταν να παρακολουθήσουν την αναγέννηση της καμένης έκτασης και να συγκρίνουν την τωρινή κατάσταση με δεδομένα που έλαβαν επισκέπτες φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κιέλου, σε αντίστοιχη επίσκεψη, 1 μήνα μετά την πυρκαγιά του 2022. Παράλληλα πραγματοποίησαν μετρήσεις θερμοκρασίας και υγρασίας του εδάφους για βαθμονόμηση και σύγκριση. Οι δραστηριότητες αυτές τους επέτρεψαν να εφαρμόσουν τις θεωρητικές τους γνώσεις σε πραγματικές συνθήκες.

Εργαστηριακή Εκπαίδευση: Κατά την δεύτερη μέρα εκπαίδευσης, μέσα στα σύγχρονα εργαστήρια του Τμήματος Γεωγραφίας, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν τα δεδομένα που συνέλεξαν στο πεδίο και να δουλέψουν με εξειδικευμένο εξοπλισμό και λογισμικά ώστε να αποκτήσουν εμπειρία σε πρακτικές, τεχνικές και μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην έρευνα και στην επαγγελματική εφαρμογή. Συγκεκριμένα, εκπαιδεύτηκαν στην φωτογραμμετρική επεξεργασία δεδομένων UAV, στην ανίχνευση των μεταβολών της βλάστησης και στον υπολογισμό δείκτη ξηρασίας. Επίσης παρακολούθησαν την απευθείας λήψη μετεωρολογικών δορυφορικών εικόνων από κεραία που έχει κατασκευασθεί στο Τμήμα Γεωγραφίας στα πλαίσια προπτυχιακής εργασίας.

Από την επίσκεψη στο πεδίο, από την επεξεργασία των δεδομένων και τη μελέτη των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε η θετική μεταβολή του δείκτη βλάστησης σε διάστημα δύο ετών μετά την πυρκαγιά αν και μειώθηκε σε μεμονωμένες ελαιοκαλλιέργειες λόγω των καλλιεργητικών πρακτικών (π.χ. κλάδεμα). Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των φοιτητών και των καθηγητών και από τα δύο πανεπιστήμια ήταν ιδιαίτερα επωφελής. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις εργασίες πεδίου και την εργαστηριακή εκπαίδευση και πολλοί εξ αυτών εκδήλωσαν ενδιαφέρον ώστε η διπλωματική τους διατριβή να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα μας. Τέλος, αναμένεται η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί στο μέλλον, ενισχύοντας τις διεθνείς ακαδημαϊκές σχέσεις του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας

Kαθηγητής Αθανάσιος Κίζος

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία