Skip to main content
|

Αφγανός πρόσφυγας αυτοκτόνησε φοβούμενος απέλαση - Σοκαριστικό βίντεο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Ο 26χρονος Hamid από το Αφγανιστάν βρέθηκε στην Ελλάδα και στο καμπ του Σχιστού, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Πριν από  τρεις μέρες, μετά την τρίτη απόρριψη του αιτήματός του και με τον φόβο της απέλασής του στην Τουρκία, έβαλε τέλος στη ζωή του.

Σύμφωνα με όσα λένε πρόσφυγες που ζουν στο στρατόπεδο του Σχιστού, και καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά, ο 26χρονος κρεμάστηκε στο κοντέινερ που διέμενε, ενώ επισημαίνουν ότι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε συνδυασμό με τη στέρηση της ελπίδας ότι μπορεί να έχει μια καλύτερη ζωή, οδήγησαν τον νεαρό άνδρα να βάλει τέλος στη ζωή του.

Σοκ προκαλεί και το βίντεο που δείχνει δύο άνδρες, παρουσία αστυνομικών, να κουβαλάνε τη σωρό του άτυχου άνδρα σε σακούλα σκουπιδιών και να την τοποθετούν όπως όπως σε ένα φέρετρο, επιδεικνύοντας μηδαμινό σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια ακόμα και μετά θάνατον.

 

Δείτε εδώ το βίντεο 

Η ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά αναφέρει ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα καμπ των προσφύγων έχουν επιδεινωθεί πολύ, καθώς τα πενιχρά εισοδήματα που λάμβαναν έχουν περικοπεί αλλά και το φαγητό που τους προσφέρεται δεν είναι ικανοποιητικό ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά. Σημειώνουν επίσης ότι η ψυχική και σωματική υγεία των προσφύγων είναι εντελώς παραμελημένη.

Την ίδια στιγμή καλεί σωματεία και φορείς που στάθηκαν από την αρχή στο πλευρό των προσφύγων να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που θα γίνει την Πέμπτη στις 7 μμ στο στρατόπεδο.

Η αυτοκτονία του 26χρονου θυμίζει την περίπτωση του Ιμπραήμ Εργκούν, Κούρδου από την Τουρκία, που έβαλε τέλος στη ζωή του με τον ίδιο τρόπο στο στρατόπεδο της Κορίνθου, όταν του ανακοινώθηκε ότι θα παραταθεί η κράτησή του πέραν των 18 μηνών.

Το «έγκλημα» του ήταν ότι ήθελε να περάσει στην Ευρώπη χωρίς χαρτιά κι έτσι βρέθηκε κρατούμενος για διοικητική παράβαση στο στρατόπεδο της Κορίνθου. Είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει άλλες δύο φορές πριν την τελευταία και επιτυχημένη τελικά προσπάθειά του.

«Ασφαλής τρίτη χώρα» η Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι με ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 7 Ιουνίου, η ελληνική Πολιτεία ορίζει την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για οικογένειες, άντρες, γυναίκες και παιδιά που αιτούνται διεθνή προστασία στη χώρα μας, προερχόμενοι από πέντε χώρες, ακόμα και με υψηλά ποσοστά αναγνώρισης διεθνούς προστασίας, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και η Σομαλία.

Η απόφαση αυτή περιορίζει δραματικά τη δυνατότητα των προσφύγων από αυτές τις χώρες να πάρουν άσυλο στην Ελλάδα και κατ΄επέκταση στην Ευρώπη. Πάνω από 40 ΜΚΟ και η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλουν ότι η απόφαση αυτή στρέφεται κατά των προσφύγων καθώς η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα, και με αυτόν τον τρόπο η Ευρώπη αποποιείται των ευθυνών της απέναντι στους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει:

Αυτή η απόφαση αποτελεί άλλο ένα επικίνδυνο βήμα προς την αποσάθρωση της προστασίας ασύλου στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αποκαλύπτει τις βάναυσες προθέσεις της να αρνηθεί με κάθε κόστος την προστασία, ορίζοντας την Τουρκία ασφαλή για ακόμα περισσότερες εθνικότητες.

»Η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής για τους/τις αιτούντες/ες άσυλο και τους/τις πρόσφυγες. Η Τουρκία έχει παράνομα απελάσει στη Συρία πολλούς/ές Σύριους/ες ενώ γνώριζε ότι αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους εκεί. Έχει επίσης επιστρέψει στο Αφγανιστάν χιλιάδες Αφγανούς σε κίνδυνο και ανεξάρτητα από την επισφαλή κατάσταση εκεί».

 

πηγη: 

in.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία