Skip to main content
|

"Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ σε κρησφύγετο διακινητών"

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είχαν τον τελευταίο λόγο στην διεθνή άσκηση «Μέδουσα 2022» που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία σήμερα Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 στο κέντρο της Αθήνας.

Η τελευταία πράξη του σεναρίου περιελάμβανε την έφοδο της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), αστυνομικών του Τμήματος καταπολέμησης εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κλιμακίου της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με την παρουσία «ειδικής εισαγγελέως».

Η «Μέδουσα 2022»αποτέλεσε  ένα δύσκολο επιχειρησιακό εγχείρημα που έπρεπε να συνδυάσει άψογα την σκληρή πραγματική ζωή με την τέχνη της υποκριτικής.

Στο σημείο εφόδου «εντοπίστηκαν» κακοποιημένες γυναίκες και άντρες νεαρής ηλικίας, δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις και εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων.

Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης το Λαϊκό Νοσοκομείο, το ΕΚΑΒ, ο Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς (ΕΜΑ), το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή από το υπουργείο των Εξωτερικών, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM), η Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EUAA), οι οργανώσεις Α21 και ΜΕΤΑδραση, επαγγελματίες δημοσιογράφοι και ηθοποιοί, ψυχολόγοι, διερμηνείς, 15 Εθνικές Αρχές, Διεθνείς και Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί, καθώς και πολλές διπλωματικές αντιπροσωπείες.

Το παρών κατά την τελευταία ημέρα έδωσαν η Υφυπουργός ΥΜΑ Σοφία Βούλτεψη, που είχε θέσει υπό την εποπτεία της το εγχείρημα, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Κώτσηρας,  η Υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα, η πρόεδρος της αρμόδιας υποεπιτροπής της Βουλής Άννα Καραμανλή, ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ηρακλής Μοσκώφ, ο Αστυνόμος Α΄ Σπύρος Μπράτσικας από την Ομάδα Αντιτράφικινγκ της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας, ο Επικεφαλής του Τομέα Ελλάδας της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων/ Ευρωπαϊκή Επιτροπή(DG HOME) Αριστείδης Ψαρράς  η εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ  στην Ελλάδα Maria Clara Martin, ο επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα Gianluca Rocco, η ηθοποιός και Εντεταλμένη δημοσίων σχέσεων Περιφέρειας Αττικής και Τομεάρχης Πολιτισμού Νέας Αρχής Μαίρη Βιδάλη, που είχε έναν ξεχωριστό ρόλο στο σενάριο, η επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών Μίκα Ιωαννίδου, η αναπληρώτρια διοικήτρια του Λαϊκού Αδαμαντία Εγγλεζοπούλου, η γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ν.Δ Μαρία Νάτσιου, η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Αθηνά  Λινού, ο πρέσβης της Τσεχίας Jakub Kafrik, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε, η πρέσβης του Λουξεμβούργου Elisabeth Cardoso, η πρόξενος των Η.Α.Ε Eiman Alzeyoudi, εκπρόσωποι πολλών πρεσβειών,  Γαλλία, Βέλγιο, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.),εκπρόσωποι της Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής, καθώς και η Europol, παρούσα σε όλες τις φάσεις.

Στο τέλος της άσκησης η Υφυπουργός ΥΜΑ Σοφία Βούλτεψη ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους και τους συμμετέχοντες, ενώ απένειμε τιμητική πλακέτα στον σκηνοθέτη Μιχάλη Καλαμπόκη και τους ηθοποιούς της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Αθηναϊκή Σκηνή».

Τις ασκήσεις για το trafficking τις κάνουμε για να γινόμαστε καλύτεροι

Η Υφυπουργός ΥΜΑ μετά το τέλος της άσκησης υπογράμμισε:

Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι που όλες οι Ελληνικές αρχές και όλοι οι Διεθνείς Θεσμοί έλαβαν μέρος σε μια πρωτοποριακή άσκηση για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, του trafficking. Σήμερα ήταν η μέρα της Ελληνικής Αστυνομίας, η μέρα των συλλήψεων, η μέρα της αποκάλυψης του κυκλώματος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουν όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτές τις διαδικασίες, τι πρέπει να γίνεται από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή. Τις ασκήσεις τις κάνουμε όχι για να χειροκροτούμε ο ένας τον άλλον, αλλά για να βρίσκουμε τα κενά μας και να γινόμαστε καλύτεροι. Γιατί το έγκλημα είναι κρυφό και όσο πιο κρυφό είναι το έγκλημα τόσο πιο δύσκολα εξαρθρώνεται.

Είμαστε εδώ, πρέπει να «σπάμε τη σιωπή»

Η Υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα τόνισε:

Καταρχάς επειδή χρόνια ασχολούμαι με τα θέματα αυτά, αλλά και στο παρελθόν ως Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, αλλά και τώρα που έχω την αρμοδιότητα ως υφυπουργός, δυστυχώς η εμπορία ανθρώπων είναι ένα αόρατο πολλές φορές έγκλημα, άρα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Ταυτόχρονα από την πλευρά της Πολιτείας, όπως βλέπετε υπάρχει πλέον ένα οργανωμένο πλέγμα πρωτοβουλιών, μια συνεργασία οριζόντια, όλων των υπουργείων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Είμαστε εδώ, πρέπει όμως να σπάμε τη σιωπή και τα τρίτα πρόσωπα, ο γείτονας, η γειτόνισσα, ο φίλος, η φίλη, εάν βλέπει τέτοιου είδους φαινόμενα, να τα καταγγέλλει.

Μια μάχη με διάρκεια

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Κώτσηρας ανέφερε:

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικές οι πρωτοβουλίες όπως η σημερινή που αναδεικνύουν  την διάρκεια που χρειάζεται να έχει η μάχη ενάντια στην εμπορία ανθρώπων. Και στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια τόσο μέσω των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και στον κώδικα Ποινικής Δικονομίας και για την εμπορία ανθρώπων και για την μαστροπεία ενηλίκων και την ψυχολογική υποστήριξη θυμάτων. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία η οποία αναδεικνύει το θέμα και μας βοηθάει όλους στο να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για την επίλυσή του.

Το trafficking βρίσκεται παντού

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε μήνυμά του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Με την εμπορία ανθρώπων ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά το οργανωμένο έγκλημα. Το οργανωμένο έγκλημα που διακινεί εκατομμύρια σύγχρονους σκλάβους μέσα στο παγκοσμιοποιημένο χωριό. Στη συντριπτική πλειοψηφία αφορά γυναίκες και νεαρά κορίτσια, αλλά όχι μόνο. Αυτοί είναι οι σύγχρονοι σκλάβοι. Και βρίσκονται παντού. Τα θερμά μου συγχαρητήρια, στην αρμόδια Υπουργό, την κυρία Βούλτεψη για αυτή την πραγματικά εξαιρετική πρωτοβουλία. Έχουμε ανάγκη τον σχεδιασμό, έχουμε ανάγκη τις Ασκήσεις, οφείλουμε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι παρά ποτέ.

Δύσκολη, πολύπλοκή και πολυεπίπεδη  Άσκηση

Η διοικητής της άσκησης Αρχιπύραρχος Δρ. Κάλλι Σαΐνη δήλωσε ότι:

Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη και πολύπλοκη άσκηση, πολυεπίπεδη και πολλών φορέων. Αν βάλουμε και το διεθνή της χαρακτήρα, δεδομένου ότι συμμετείχε η Europol, όπου για πρώτη φορά ιστορικά συμμετείχε σε Άσκηση,από τη βάση της στα κεντρικά της στη Χάγη, τη συμμετοχή έξι διπλωματικών αντιπροσωπειών, Γαλλία, Βέλγιο, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., όλοι οι φορείς που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία, τότε νομίζω ότι θα πρέπει να την κρίνουμε με αυστηρότητα.

Ήταν μία πλήρως επιτυχημένη Άσκηση, υπό την έννοια, επιτρέψτε μου, ότι μας έδωσε τη δυνατότητα να τεστάρουμε τον μηχανισμό πρώτης ανταπόκρισης σε ένα διεθνές έγκλημα, το οποίο μάλιστα στην εποχή μας δεν είναι μόνο διεθνές, αλλά είναι και digital έγκλημα. Γι’ αυτό άλλωστε στην Άσκηση υπήρχε και digital trafficker σε πραγματικό χρόνο, ο οποίος έκανε στρατολόγηση. Η Ελληνική Αστυνομία φαίνεται ότι έχει βαθιά αντανακλαστικά και βαθιά γνώση του θέματος. Αυτό ενημερώθηκα και από τις ξένες υπηρεσίες, διότι με μεθοδικότητα, παρά την πολυπλοκότητα του σεναρίου, έφτασε στο αποτέλεσμα να εντοπίσει το κρησφύγετο, που ήταν κρυφό μέχρι σήμερα το πρωί δεν το ήξερε κανείς, δεν είχε διαρρεύσει. Συνολικά συμμετείχαν στην Ελλάδα, Βρυξέλλες, Μάλτα και Χάγη μαζί με τις κεντρικές επιτελικές υπηρεσίες  των κρατών μελών, περίπου 1.200 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρησιακών δυνάμεων και των ηθοποιών της Αθηναϊκής Σκηνής που μας βοήθησαν.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία