Ελλάδα

01/03/2023 - 21:51

Εθνική τραγωδία - Οι τελευταίες εξελίξεις

Τριήμερο εθνικό πένθος

Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη κηρύσσεται τριήμερο πένθος για τα θύματα της σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. 

   Συγκεκριμένα, με απόφαση του Πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

38 επιβεβαιωμένοι νεκροί - Σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού

Σε 38 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με εμπορική στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, αργά το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με νεότερη  νυχτερινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη.

(οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών θα είναι πάνω από 50 άτομα) 

   Από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο, ενώ 57 επιβάτες παραμένουν για νοσηλεία, εκ των οποίων 6 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

   Όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ προσέθεσε ότι οι δυνάμεις, αφού ολοκλήρωσαν τις έρευνές τους στο βαγόνι της πρώτης θέσης της επιβατικής αμαξοστοιχίας και στο βαγόνι - εστιατόριο, τώρα επιχειρούν στο πρώτο επιβατικό βαγόνι της δεύτερης θέσης. Επιπλέον, ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι η διαδικασία ταυτοποίησης στο βαγόνι - εστιατόριο διεξήχθη υπό ακραίες συνθήκες υψηλού πυροθερμικού φορτίου της τάξεως των 1300 βαθμών Κελσίου, γεγονός που δυσχέραινε τη σχετική διαδικασία.

   «Αυτή τη στιγμή, με τη βοήθεια των γερανοφόρων οχημάτων ανασηκώνεται ο πρώτος συρμός της δεύτερης θέσης, ώστε να επιχειρήσουν οι ομάδες διάσωσης σε όλο το εύρος του δεύτερου βαγονιού. Επίσης, γίνεται προσπάθεια και από άλλα γερανοφόρα οχήματα, προκειμένου να απομακρυνθούν από το σημείο οι δύο μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας, για να διευκολυνθεί το έργο της έρευνας και απεγκλωβισμού, αλλά και για να ελευθερωθεί η σιδηροδρομική γραμμή», επισήμανε ο κ. Βαθρακογιάννης.

   Αυτή την ώρα επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 3 ομάδες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και 2 ομάδες της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, ενώ συνεχής είναι η παρουσία του Εθνικού Κέντρου 'Αμεσης Βοήθειας.

   Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Ειδικό σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών.

   Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκε η Α' Στρατιά και οι Στρατιωτικές Μονάδες Θεσσαλίας σύμφωνα με το πρωτόκολλο συναγερμού.

   Επίσης, ενεργοποιήθηκε η Ομάδα ΙΚΑΡΟΣ της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για επιτήρηση από αέρος, και όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Θεσσαλίας τέθηκαν σε γενική επιφυλακή.

   Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, 194 επιβάτες μεταφέρθηκαν με 5 λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, με έκτο λεωφορείο 20 επιβάτες στη Λάρισα καθώς και 8 επιβάτες μεταφέρθηκαν στην Κατερίνη.

   Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος Β', Κωνσταντία Δημογλίδου, ανέφερε ότι αυτή την ώρα συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Για τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης, μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 17 δείγματα DNA από τις σορούς και 23 δείγματα από συγγενείς των επιβατών.

   Επίσης, από το σημείο του δυστυχήματος συνεχίζεται από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, η περισυλλογή των προσωπικών αντικειμένων και των αποσκευών των επιβατών. Παράλληλα, υπό την εποπτεία του αρμόδιου εισαγγελέα, έχει συλλεχθεί προανακριτικό υλικό από το σταθμαρχείο της Λάρισας, στο σημείο του δυστυχήματος και σ' άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

   Επιπλέον η κ. Δημογλίδου υπογράμμισε ότι έχει συλληφθεί από το τμήμα Τροχαίας Λάρισας 59χρονος ημεδαπός, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται.

   Συνολικά στον τόπο του δυστυχήματος και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχουν διατεθεί 70 αστυνομικοί. Παράλληλα, συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών έχουν κατευθυνθεί προς τα ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί.

   Τέλος, υπενθυμίζεται πως εκτός από τους ψυχολόγους που βρίσκονται από το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχει συσταθεί ομάδα ψυχολόγων από την τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10 306 και καλεί τους συγγενείς και τις οικογένειες τραυματιών και θυμάτων προκειμένου να τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση. 

σ

Πλήρης ομολογία του σταθμάρχη Λάρισας για το εγκληματικό του λάθος

  Ο σταθμάρχης της Λάρισας κατά την προανακριτική απολογία του, ομολόγησε το μοιραίο λάθος, ενώ πιθανότατα αύριο μετά την άσκηση ποινικής δίωξης θα εισαχθεί στην ολομέλεια του Εφετείου της Λάρισας το θέμα, προκειμένου να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

   Ειδικότερα, ο σταθμάρχης, που αύριο προσάγεται στον εισαγγελέα με βαρύτατες κατηγορίες, παραδέχθηκε ενώπιον εισαγγελέα τις εγκληματικές παραλείψεις του, δηλαδή πως έβαλε τη μοιραία αμαξοστοιχία σε λάθος τροχιά και πρόσθεσε ότι κατάλαβε το λάθος που κόστισε ανθρώπινες ζωές, μόλις πληροφορήθηκε για το τραγικό δυστύχημα. Τότε αντιλήφθηκε τις συνέπειες των όσων είχε κάνει, δρομολογώντας την επιβατική αμαξοστοιχία σε λάθος ράγες.

 

Επεισόδια έξω από τα γραφεία της Hellenic Train στη λεωφόρο Συγγρού

   Επεισόδια σημειώθηκαν περίπου στις 19:00 το απόγευμα, μπροστά από τα γραφεία της Hellenic Train στη λεωφόρο Συγγρού, μεταξύ διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, και αστυνομικών.

   Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ομάδα διαδηλωτών έσπασαν τζάμια στα γραφεία της εταιρείας, ενώ στην συνέχεια πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.

   Στην συνέχεια οι συγκεντρωμένοι, που ήταν περίπου 1000 άτομα σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, πραγματοποίησαν πορεία προς το Σύνταγμα, όπου και εκεί σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προχωρούν ξανά στην χρήση χημικών.

   Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία, πλέον έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους του κέντρου, καθώς άνοιξαν οι δρόμοι που είχαν κλείσει λόγω της πορείας.

 

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία φοιτητών για το δυστύχημα στα Τέμπη

Λίγα λουλούδια και κεριά στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, άφησαν φοιτητές, στον νέο Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης.

Οι φοιτητές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία κρατώντας πλακάτ που έγραφαν “Ή τραγωδία δεν θα ξεχαστεί» «Ήταν νέοι, ήταν παιδιά» και «Θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας». Αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν μπροστά από τους φοιτητές.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, ανταποκρινόμενοι στον κάλεσμα φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Κρατούσαν πανό και φώναξαν συνθήματα, ενώ σχημάτισαν με κεριά τη λέξη «έγκλημα».

Ακολούθησε μαζική πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε στο Διοικητήριο.

 

Hellenic Train: «Βαθιά θλίψη για το τραγικό δυστύχημα»

 «Τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα» που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού, εκφράζει με νέα της ανακοίνωση η Hellenic Train.

   Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές» και ενημερώνει ότι «θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών».

   Ακολουθεί η αναλυτική ανακοίνωση

   "H Hellenic Train εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού.

   Το προσωπικό της Hellenic Train, που εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών.

   Η Hellenic Train θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

   Η εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό της μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η φροντίδα και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης".

σ

Στις 23.21 το βράδυ η ώρα σταμάτησε για δεκάδες επιβάτες – κυρίως φοιτητές και νέους ανθρώπους…

Σε βίντεο-ντοκουμέντο μέσα από το βαγόνι δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση στα Τέμπη ακούγονται επιβάτες να φωνάζουν: «Όλοι έξω από το τρένο! Όλοι έξω, γρήγορα, γρήγορα!».

Οι επιβάτες που κατάφεραν να ξεφύγουν μιλούν για εφιαλτικές στιγμές, γεμάτες φόβο.

Ευτυχώς οι πόρτες μας άνοιξαν, στα άλλα βαγόνια δεν άνοιξαν, δήλωσε στην κάμερα νεαρός που κατάφερε να βγει ζωντανός. Κάποια βαγόνια πήραν φωτιά, λέει σοκαρισμένος.

Εικόνα αποκάλυψης… τα πρώτα βαγόνια έχουν μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα σιδερικών. Οι επιβάτες – κυρίως φοιτητές και νέοι άνθρωποι -που ταξίδευαν προς Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα ανάμεσα σε συντρίμμια, πυρακτωμένες λαμαρίνες και μαύρο καπνό.

Απλά ακούσαμε ένα μπαμ, μετά πεταχτήκαν όλα, στριφογύρισε το βαγόνι και στο τέλος κατέληξε πλάγια, δήλωσε ένας ακόμα νέος άνθρωπος.

Ο καπνός και μόνο σε έπνιγε, είχε λάδια στο πάτωμα και γλιστρούσε πολύ, πέφταν άνθρωποι, τονίζουν αυτόπτες μάρτυρες για όσα τραγικά βίωσαν.

«Πεταχτήκαμε 5 μέτρα, σπάσανε τζάμια, και δίπλα άναψε φωτιά, τρομαχτική σύγκρουση» λέει ένας ακόμα αυτόπτης μάρτυρας του τραγικού συμβάντος.

Ένας ακόμα επιβάτης συγκλονίζει λέγοντας ότι έφυγε μεσα από ένα τούνελ και σκαρφάλωσε σε βράχια για να βγει σε έναν δρόμο.

Η μοιραία αμαξοστοιχία intercity 62 μετέφερε σύμφωνα με την Hellenic Τrain 350 επιβάτες. Ξεκίνησε από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη στις 19.22 το απόγευμα της Τρίτης. Η σύγκρουση ήταν μετωπική έξω από τα Τέμπη, στο ύψος του χωριού Ευαγγελισμός 21 λεπτά μετα τις 11 το βράδυ. Το επιβατικό τρένο που φέρεται να είχε αναπτύξει ταχύτητα 150 χιλιόμετρων φεύγοντας από τη Λάρισα είχε μπει στην ίδια γραμμή με την εμπορική αμαξοστοιχία που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση με 90 χιλιόμετρα.

«Κοπέλες κλαίγανε, αλλά ευτυχώς άνοιξε μια πόρτα και βγήκαμε, είχε καπνούς…» είναι μια ακόμα μαρτυρία για τα όσα διαδραματίστηκαν μετά τη σύγκρουση ενώ σύμφωνα με μία άλλη δήλωση «το τρένο άρχισε να πηγαίνει μια δεξιά μια αριστερά…».

«Έπεσαν οι καρέκλες, έκλεισαν οι πόρτες, δεν μπορούσαν να βγουν τα παιδιά, μετά οι πυροσβέστες τους έριαν σχοινιά για να τα τραβήξουν επάνω τα παιδιά» ανέφερε μια γυναίκα.

Μέσα στο σκοτάδι άρχισε η επιχείρηση διάσωσης και απεγκλωβισμού με τη λίστα των νεκρών να μεγαλώνει όσο η ώρα περνούσε. «Θα ψάξουμε και το τελευταίο σίδερο για να βρούμε ζωντανό» δήλωσε ο επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης Λάρισας, Γιάννης Ξανθόπουλος. Μηχανουργοί και γερανοφόρα οχήματα προσπαθούσαν επί ώρες να απομακρύνουν τα πολτοποιημένα βαγόνια. Μία επιχειρηση λεπτή καθώς τα βαγόνια – ή ότι είχε απομείνει απο αυτά – διαλύονταν.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα σε νοσοκομεία της Λάρισας, της Κατερίνης και της Θεσσαλονίκης.

Στο σημείο της τραγωδίας εξακολουθούν να βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις. Με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν εκ νέου και τα γερανοφόρα τα οποία σταμάτησαν για λόγους ασφάλειας.

Όπως είπε ο Βαγγέλης Μητρούσιας, η προσπάθεια των διασωστών σταμάτησε μόλις έπεσε το σκοτάδι ενώ θα ξεκινήσουν αύριο με το πρώτο φως της ημέρας για τον εντοπισμό και των υπολοίπων αγνοουμένων. 194 επιβάτες αμέσως μετά τη σύγκρουση μεταφέρθηκαν με λεωφορεία του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, 20 επέστρεψαν με λεωφορεία στη Λάρισα και 8 στην Κατερίνη. 72 μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 15 πήραν εξιτήριο. Οι υπόλοιποι 57 παραμένουν για νοσηλεία εκ των οποίων οι 6 θα πρέπει να πούμε ότι νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται κυρίως για νέα παιδιά κορίτσια, εκ των οποίων τα δύο είναι σοβαρά και μάλιστα με εγκαύματα.

«Περιμένουμε αύριο με το πρώτο φως της ημέρας να συνεχιστούν οι έρευνες και να δουν κάτω από τα συντρίμμια και κυρίως στο βαγόνι. 3, αυτό που προκλήθηκε η φωτιά. Εκεί θα έλεγα ότι ήταν οι περισσότεροι από τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο τελευταίος που βρέθηκε σήμερα ήταν ένας από τους δύο μηχανοδηγούς της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Αύριο λοιπόν θα ψάξουν σπιθαμή προς σπιθαμή όλη την περιοχή και κυρίως κάτω από το τρένο, κάτω από τα βαγόνια και αυτό θα γίνει με τη βοήθεια των γερανοφόρων μηχανημάτων, γιατί χωρίς αυτά δεν μπορούν να συνεχίσουν τις έρευνες και αυτός ήταν λόγος που σταμάτησαν» μετέδωσε ο Βαγγέλης Μητρούσιας.

Μοιράσου το άρθρο!