Οδηγός διαφθοράς για κάθε χρήση
Χρόνος ανάγνωσης :
2'Ξεπερνά κάθε φαντασία η σκληρή καταγγελία που απηύθυνε ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργ.Δημόπουλος σε δύο κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο εισαγγελέας λέει στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου ότι, με τις πράξεις ή τις ενέργειες που κάποιοι σύμβουλοί τους σχεδιάζουν, η εκτεταμένη και ανέλεγκτη ήδη διαφθορά στο δημόσιο τομέα θα αποθρασυνθεί ακόμη περισσότερο.
Γιατί το λέει αυτό ο εισαγγελέας; Μα γιατί έφτασαν στα αυτιά του ψύλλοι και πληροφορίες πως η κυβέρνηση μελετά την κατάργηση της Οικονομικής Επιθεώρησης του Δημοσίου και την αντικατάσταση της μοναδικής υπηρεσίας ελέγχου των φαινομένων κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος από δύο άλλες υπηρεσιακές διευθύνσεις, την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.
Αυτό που προκαλεί ωστόσο αίσθηση είναι η ένταση της αντίδρασης του εισαγγελέα στις κυοφορούμενες αλλαγές. Βέβαια στην επιστολή του χρησιμοποίησε πιο πολιτικά ορθές λέξεις για να περιγράψει τις παραπάνω πρωτοβουλίες των κυβερνητικών στελεχών. Μίλησε για επιδείνωση της διαφθοράς και απέδωσε στους σχεδιαστές της κατάργησης της Οικονομικής Επιθεώρησης ότι εξυπηρετούν αλλότρια προς το Δημόσιο συμφέροντα!
Πολύ βαριές κουβέντες από έναν εν ενεργεία διώκτη της διαφθοράς, για να τις πάρει κάποιος αψήφιστα. Αλλωστε, η συγκεκριμένη Επιθεώρηση έχει συμβάλει στο παρελθόν στη διαλεύκανση πολύ σοβαρών υποθέσεων σκανδάλων, όπως το Βατοπέδι, η υπόθεση της διασπάθισης χρημάτων από το Δήμο Θεσσαλονίκης (με κατηγορούμενο τον πρώην δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο), το σκάνδαλο του Παντείου Πανεπιστημίου.
Δικαίως λοιπόν πολλοί αναρωτιούνται με νόημα και αρκετά υπονοούμενα για την πραγματικά περίεργη αυτή επιλογή. Η Οικονομική Επιθεώρηση δεν ήταν ένα ανενεργό και διεφθαρμένο Σώμα. Είχε έργο και μάλιστα σημαντικό στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Τα ερωτήματα πληθαίνουν από τη στιγμή που όλοι διαπιστώνουν ότι η απόπειρα κατάργησης γίνεται τη στιγμή που εκκρεμούν πολλές σοβαρές έρευνες για ανάλογα φαινόμενα κακοδιαχείρισης σε δημόσιους οργανισμούς και ΟΤΑ.
Εάν πράγματι η κυβέρνηση εννοεί το ότι θέλει να αλλάξει σελίδα, πρέπει να το αποδεικνύει στην πράξη. Ο εισαγγελέας αντικρούει με επιχειρήματα το γιατί είναι ολέθριο λάθος που θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο τα φαινόμενα διαφθοράς η μελετώμενη κατάργηση παλαιών, δοκιμασμένων και αποδεδειγμένα χρήσιμων ελεγκτικών μηχανισμών.
Η χώρα, στη δεινή κατάσταση που βρίσκεται, έχει ανάγκη όχι από διάλυση, αλλά από ενίσχυση των θεσμών που συνεισφέρουν στην οικονομική εξυγίανση και την κοινωνική συνοχή. Αυτό θα πρέπει να είναι πρώτιστο μέλημα όλων. Ιδίως των κυβερνώντων.
πηγή: www.enet.gr